Debatt

Hvem er det som sammenlignes med Hitler?

Publisert

I en lederartikkel i Selbyggen 18. februar går redaktøren hardt ut mot det han hevder er påstander som ikke var dokumenterte. Dette retta seg mot kommunestyrerepresentanten Åsmund Sjøberg. «Lokaldemokratiet fikk påført et sår, men det kan leges. Da må såret få gro og ikke rippes opp i.», skriver redaktøren. Temaet udokumenterte påstander blir på tatt opp på nytt i lederartikkel i Selbyggen 25. mars. Og denne gang trekkes Hitler, Putin og Trump inn i saken. Og redaktøren går videre, han hevder nemlig at vi finner eksempler på hjernevasking slik Hitler drev det, – «mye nærmere enn vi tror».

Nå er det helt nødvendig at redaktøren står fram og forteller hvem det er, «mye nærmere enn vi tror», som redaktøren mener bruker metoder som sammenlignes med Hitlers metoder. 

Tilsvar til leserinnlegg fra Arnstein Trøite:

Arnstein Trøite stiller i leserinnlegget «Hvem er det som sammenlignes med Hitler?», samtidig som to lederartikler, med 5 ukers mellomrom og om to forskjellige tema, kobles sammen. Dette innlegget inneholder antydninger som kvalifiserer til samtidig tilsvar. 

Her drar Trøite inn aspekter for egen regning. Riktignok handler både lederen 18. februar og lederen 25. mars om fakta og udokumenterte påstander, men å trekke disse sammen til en og samme sak blir feil. Denne koblingen får stå for Trøites regning, og var ikke tiltenkt. Det er heller ikke antydet i lederen 25. mars.

Lederen 18. februar handler om lokaldemokratiet og det lokaldemokratiske klimaet i Selbu. Lederen 25. mars handler om falske nyheter, og redaktørstyrte media kontra sosiale media uten redaksjonell kontroll. Denne lederen ble forøvrig skrevet som et apropos til en kampanje i regi av Medietilsynet. I lederen 25. mars skrev Selbyggen «Allikevel er det en form for hjernevasking som foregår, og som får folk til virkelig å tro på det meste. Vi finner også eksempler på dette mye nærmere enn vi tror, riktignok i en annen målestokk.» Trøite refererer til; -han hevder nemlig at vi finner eksempler på hjernevasking slik Hitler drev det, – «mye nærmere enn vi tror». Dette er en formulering som får stå for Trøites regning og er en omskriving av Selbyggens formulering i den omtalte lederen.

Ja, hjernevasking forekommer mye nærmere enn vi tror. Dette var, som det sto i lederen, myntet på TikTok og andre sosiale media som foretrukne nyhetskanaler blant ungdom, men også på nettaviser som sprer falsk virkelighet. Leser du falske nyheter mange nok ganger så blir det etter hvert betraktet som en sannhet.

Det er derfor viktig, at du leser det som står, og ikke det du selv tenker kan være meningen bak.

Ingar Lien
Redaktør i Selbyggen

Powered by Labrador CMS