Debatt

Selbu Energiverk.

Hva var det vi sa?

Publisert Sist oppdatert

Dette er et leserinnlegg og gjenspeiler skribentens egne meninger.

Det manglet ikke på advarsler da Trondheim kommune solgte Trondheim Energiverk i 2001. Vi var mange som hoderystende så at det var en stor feilvurdering å selge e-verket på det tidspunkt, for alt tydet på at strømprisen og verdien av e-verket ville gå oppover.

Dette salget skjedde altså på et tidspunkt med lav strømpris, og i dag kan vi slå fast at dette må være i nærheten av tidenes dårligste salg. Trondheim kommune tapte fem milliarder kroner på fire år, og vi kan slå fast at det var rene galskapen for Trondheim å selge e-verket.

Vedtaket om salg ble gjort med knappest mulig flertall. Salgssummen var på 5,5 milliarder kroner, men etter åtte år var verdien kommet opp i 12 milliarder, altså hadde bystyreflertallet påført kommunen et tap på 6,5 milliarder. 

Det overrasker slett ikke at vi i ettertid får bekreftet at hele vedtaket om salg berodde på en total feilvurdering av situasjonen. Når Frank Jenssen og Nina Wikan, begge fra Høyre, uttaler seg om salget i ettertid, kan det virke som de ikke visste hva de gjorde da de i 2001 gikk inn for salg. 

En av de store tabbene som ble gjort, var å regne ut fra avkastningen fram til 2001, og ikke ut fra utsiktene for avkastning i tida framover. Men med å selge, satte bystyrets flertall strek over hundre år med kraftutbygging, utvikling av infrastruktur og næringsutvikling. Nå har vi fått overbekreftet advarslene fra den gangen.

Advarsler var det altså mange av i forkant av salget, og også negative konklusjoner i ettertid.

Gunnbjørn Berggård, den tid rådmann i Tydal og medlem av arbeidsutvalget i Landssammenslutningen for vasskraftkommuner, kommenterte salget av Trondheim E-verk på følgende måte i forkant av vedtaket: 

«- Historiens dom kan nå de kortsynte eierne ganske snart. Det er god grunn til å tro at den kan bli knallhard.  De som vil advare, bør gjøre det nå. De som vil selge, skal ikke kunne si at vi som advarte, bare var etterpåkloke!».

Og Ola Borten Moe uttrykte følgende etter at flertallet i bystyret hadde vedtatt å selge: 

 «- Bystyrets vedtak om å selge TEV er etter Senterpartiets mening en historisk tabbe».  

Det var altså mange som så at vedtaket om salg var feil. Og utviklingen har vist at de som gikk imot salg, hadde rett. For salg av ren energi vil helt klart være god butikk i framtida.

Nå er vi altså kommet i den situasjon at delsalg av aksjer i Selbu Energiverk kommer opp i Selbu kommunestyre. At denne saken kommer opp som et benkeforslag i siste kommunestyremøte før jul, finner jeg direkte uheldig. At det nettopp er Arbeiderpartiet som  setter fram forslaget, finner jeg svært overraskende, etter som det i partiprogrammet for inneværende periode er slått fast at Selbu Energiverk skal bestå som heleid kommunalt selskap. 

Selbu Energiverk ble etablert i 1923 og vil altså kunne feire 100-årsjubileum neste år. Her har bygda fire heleide kraftverk med en årsproduksjon på ca 120 GWh. Dette er verdier som ikke må selges ut, men som vil være grunnlaget for utvikling og velstand i Selbu i framtida.

Vi vet at vannkraft og fornybar energi vil være mer og mer etterspurt i  fremtidens samfunn. Dette er «arvesølvet» vårt, og det må rett og slett ikke selges ut på det private markedet. At overskudd og utbytte til eier har variert opp gjennom årene, vet vi, men like fullt er det tilført mer enn 300 millioner fra e-verket de siste 15 årene. 

Benkeforslaget som ble fremsatt i kommunestyret før jul, var begrunnet med at Selbu kommune trenger økonomisk forutsigbarhet. Nå må Selbus politikere tenke seg om flere ganger og ikke ta forhastede slutninger om salg av aksjer som medfører at kommunen går glipp av store fremtidige inntekter til nytte for fremtidig generasjoner. Nå må utsalget av nettdelen ved e-verket, og gevinsten av denne, kunne gi Selbu kommune og Selbus politikere den forutsigbarheten de trenger i mange år framover.

Til slutt vil jeg vise til administrerende direktør Henning Holts uttalelser i Selbyggen der har på en utmerket måte belyser problemstillingen med størrelsen på overskuddet ved e-verket, og muligheten for eieren, Selbu kommune, til å ta ut et fast årlig  overskudd.

Først og fremst vil jeg henstille til bygdas politikere om å stemme ned ethvert forslag om delsalg av aksjer i Selbu E-verk. Kommunen må ikke komme i den situasjonen at vi som går mot salg, skal kunne si: «Hva var det vi sa?» For da har bygda tapt. Da har vi alle tapt.

Powered by Labrador CMS