Debatt

Strandbyggfjellet med Våttåfjellet og Jøversalen. Arkivbilde/

Granby og hyttebygging i Strandbyggfelet

Publisert

Dette er en kronikk og gjenspeiler skribentenes egne meninger.

Med utgangspunkt i flere innlegg i Selbyggen, vil vi gi en orientering om hvor vi står. Først litt om hvordan Granby arbeider: 

  • Granby vil i all sin virksomhet avstemme med Selbu Kommune, både politisk og administrativt, at vår virksomhet er i tråd med kommunens vedtatte arealplaner og/eller strategier. Vi har i den anledning deltatt i møter med Kommunestyre, Hovedutvalg Samfunnsutvikling (HUSU) og kommunens Planutvalg, i tillegg til flere titalls møter med kommuneadministrasjonen. 
  • Bortsett fra forhold som kan være sensitive markedsmessig, praktiserer vi 100 % åpenhet på absolutt alt. Vi oppfordrer alle til å stikke innom låven på Granby hvis man lurer på noe. 
  • Hittil har vi avholdt informasjonsmøter for bolig på Nyberg, næringsareal på Granby og utvikling av garasjetomta. Boliger Tømra står for tur, og deretter hyttebygging når den tid kommer. 
  • Når det gjelder innlegg i Selbyggen fra Selbu Bondelag og Selbu Senterparti, blir vi usikre. Vi har ingenting mot debatt, vi tåler forskjellige syn, og vi møter gjerne opp i egnete fora. Men vi ber om avklaring på ett forhold, gjerne i Selbyggens spalter, samt at vi vil presisere hva som er gjeldende arealplan. 
  • I Senterpartiets innlegg står bl.a., sitat: «Og hvem bør være eier av areal og hvem bør stå for utbygging?» Vi ber Senterpartiet klargjøre om de virkelig mener at Granby – eller andre som ikke er bonde? – verken skal kunne eie eller utvikle arealer avsatt til hytte- og fritidsboliger. Eller sagt på en annen måte: Skal en grunneier, som av en eller annen årsak selv ikke ønsker å gjennomføre utbygging, være forhindret fra å selge til noen som har lyst og evne til å gjøre det? 
  • Gjeldende arealplan, godkjent i Selbu Kommunestyre den 16.06.2014, har avsatt ca 3.000 mål til hytte- og friluftsbebyggelse på fremsiden av Strandbyggfelet. Vedtaket ble gjort av et enstemmig kommunestyre – med «saksordfører» fra Senterpartiet, og med tydelig presisering av at dette var en ønsket utvikling, sitat: «Selbu ønsker å være en attraktiv vertskommune for hytter og fritidshus, også i fremtiden». Videre: «Nye hytteområder godkjennes med særlig ønske om fortetting og utvidelse av eksisterende hyttebygging ……..». 
  • Antall hytter i Strandbyggfelet kommer som en naturlig konsekvens av kommunestyrevedtaket i 2014 og er ikke noe Granby har funnet på. 

Granby har nettopp inngått avtale om kjøp av to (konsesjonsfrie) arealer i Strandbyggfelet, samlet ca 1.000 mål. Begge er avsatt til hytte- og fritidsboliger i kommunens arealplan. Samlet inneholder avtalene i tillegg opsjon på ca 250 mål i arealutvidelse dersom dette blir godkjent i forestående behandling av ny arealplan for Selbu kommune. 

Granby er klar over at det største området benyttes til beiting så lenge utbygging ikke er kommet i gang, og vi er likedan klar over at omkringliggende områder blir mer belastet jo mer som bygges. Derfor tok Granby allerede i 2020 kontakt med Selbustrand Utmarkslag. I og med at Granby nå er invitert til utmarkslagets årsmøte i mars, håper vi det er starten på å finne løsninger som begge parter kan leve med. 

 

Powered by Labrador CMS