Debatt

Illustrasjonsbilde fra datasenteret i Tydal, som er under bygging.

Dette kommer det til å bli stilt spørsmål ved

Publisert Sist oppdatert

Dette er Selbyggens lederartikkel, som gjenspeiler avisens offisielle mening.

Energi er temaet som gjennomsyrer debatten på alle nivåer for tida. Internasjonalt er diversifisering av energikilder og energisikkerhet nøkkelbegreper i det Europa forbereder seg på en vinter hvor Russland er ventet å skru ned leveransene av gass til et minimum.

Nasjonalt herjer debatten om høye strømpriser og overføringskapasitet til utlandet. Selv om magasinene er fulle i Trøndelag, varsler oljeministeren likevel at rasjonering og eksportstopp kan bli aktuelt i Norge i løpet av vinteren. Lokalt er energiproduksjon en viktig driver for verdiskapning, men konsekvensene av dalførets utstrakte produksjon av vann- og vindkraft er ikke en proporsjonal gjenstand for debatt.

I motsetning til mange andre lokalsamfunn har debattklimaet vært relativt moderat i dalføret. Det er lite som minner om to steile, polariserte fronter. Det var på ingen måte «Frøya-tilstander» i Selbu da kolossale turbinblad skulle opp på Stokkfjellet. De demonstrantene som troppet opp, stilte seg til i Hommelvik og på Hell.

Tydal har i større grad enn de fleste andre kommuner fått kjenne konsekvensene av vannkraftutbygging på kroppen, på godt og vondt. Her er sårene i naturen store, men det har bygda ofret for å levere energi til resten av samfunnet og skape verdier.

Det er ikke nasjonale og internasjonale energiutfordringer som opptar tydalinger flest. Her overskygges debatten av mer prekære temaer i en kommune som skriker etter å snu befolkningstrenden, leter etter ny verdiskapning og kan stå overfor landets største eldreboom.

Mens energi er en hodepine internasjonalt og nasjonalt, er energi en del av løsninga på Tydals utfordringer. Siste ledd i kraftbygdas satsing på et nytt industrieventyr, som skal være med og gi bygda en ny giv, har ledet dem til å sikte mot et felt hvor bygda har et komparativt fortrinn. Mye og billig energi.

Datasentre krever enorme mengder strøm, fiberkapasitet, areal og annen infrastruktur som Tydal kan tilby. Prosjektet har først og fremst blitt kommunisert som en positiv sak for Tydal med store positive ringvirkninger. Og ganske riktig, allerede har noen arbeidsplasser blitt skapt, mens økt salg av konsesjonskraft sammen med høye strømpriser har ført til klingende mynt i kommunekassa.

Men debattmiljøet har endret seg drastisk siden prosjektets spede begynnelse for flere år siden. Energi har blitt en vesentlig knappere ressurs, og det stilles spesielt spørsmål ved utvinning av krypto. Det er ikke lengre til å komme unna at det vil bli stilt kritiske spørsmål ved energiforbruket og hvilke formål det går til.

Når overskrifter som «Energikrise i Europa», «Rasjonering av strøm» og «Rekordhøye strømpriser» har blitt dagligdagse, er det ikke til å unngå at internasjonal og nasjonal energidebatt tas til lokalt nivå. Og det er allerede vann på mølla.

Adresseavisen har den siste tida skrevet flere saker om utfordringene ved etableringen av nye datasenter, mens DN tidligere denne sommeren rettet oppmerksomheten mot kryptofabrikker i Norge og trakk fram Tydal. Redaktør hos avisa Innherred, Espen Leirset, skriver i en kommentar at: «De trønderske prisene på kraft ikke bør brukes til å spekulere i bitcoin». Mens kommentator i Adressa, Jonas Skybakmoen, har spurt: «er det dette vannkrafta vår skal brukes til?»

Energi kan utvilsomt være en del av løsninga på Tydal sine problemer, men det bør ikke være til hinder for at den samme energien på en samfunnsøkonomisk måte kan være med og redusere nasjonale og internasjonale energiutfordringer.

I Åfjord, en annen trøndersk kraftkommune, bestemte kommunestyret som reguleringsmyndighet at de ikke skal legge til rette for utvinning av kryptovaluta på grunn av kraften det krever. I stedet vil kommunen at det fram mot 2030 skal tilrettelegges for aktivitet som bidrar til det grønne skiftet som produksjon av batterier, ammoniakk og hydrogen.

Det er vanskelig å være negativ til næringsutvikling i distriktene. Spesielt når den blir solgt inn som et «nytt industrieventyr». Men det kommer til å bli stilt spørsmål.

Powered by Labrador CMS