Debatt

Damtjønna hyttegrend. Arkivfoto

Bygdenær hyttebygging på Selbustrand

Publisert

Dette er et leserinnlegg og gjenspeiler skribentens egne meninger.

Etter mitt forrige innlegg har Selbu Senterparti utdypet sin skepsis mot bygdenær hyttebygging på Selbustrand. Så vidt jeg forstår dreier det seg i hovedsak om problematikken rundt grunneiernes rettigheter og hvem utbygger er, og i mindre grad om beitegrunnlaget, slik jeg kunne få inntrykk av tidligere. Hvorvidt den samme skepsisen gjelder hyttebygging i resten av bygda er fremdeles uklart, men jeg velger å tro det. Det er likevel uklart om Selbu Senterparti mener noen rettighetshavere blir fratatt sine rettigheter når nye eiere kommer på banen.  

I tråd med mine synspunkter oppfordrer også Selbu Senterparti utbyggere og utmarkslag til å finne gode løsninger på hvordan mulige «konflikter» kan løses til felles beste. Alle utbyggere i samme arealplanområde vil sikkert kunne samarbeide om gode løsninger for infrastruktur, masseuttak osv. Det blir et indre anliggende for utmarkslaget på Selbustrand, så vel som andre utmarkslag, om de vil innføre «hytteavgift» på samme måte som de får inntekter fra jakt, fiske og beite. Som folkevalgt uten rettigheter velger jeg å overlate dette til de det angår. 

«Hytteavgift» er uansett ikke noe kommunestyret kan bestemme eller forlange av en reguleringsplan. Når det er sagt, har jeg personlig mye til overs for en solidarisk ordning der grunneiere som stiller friområde til disposisjon, også får en prosentvis inntektsandel fra hyttebygginga. Hvorvidt «årlig hytteavgift» kan innføres for allerede eksisterende hytter, må også vurderes samtidig. Dette kan det muligens være en oppgave for Selbu Utmarksråd å ta stilling til – i likebehandlingas navn. Alle hytter i Selbu representerer uansett et naturinngrep. 

Hva angår nedbygging av norsk natur, utgjør hyttebygging omtrent 25 %. Dette er et stort tall, men problematikken har dessverre druknet i den øredøvende kritikken mot vindkraftutbygging som er forsvinnende liten til sammenlikning. I mange kommuner legges det til rette for økt hyttebygging. Selbu er langt fra å være topp 100 på landsbasis i antall hytter, men ligger på sjuende plass i Trøndelag. Ordfører i Ringsaker, landets største hyttekommune med over 7000 hytter, sier de ikke har noen planer om å stanse utbygginga. Derfor har jeg liten tro på at den enkelte utbygger eller kommune vil droppe konkurransen om hyttebyggerne. Her tror jeg det må statlige bestemmelser til. 

Styret i Selbu Høyre har også kommet på banen og erkjent at de støtter «god høyrepolitikk» i sakens anledning. Innlegget inneholder mange gode poenger det er lett å slutte seg til sjøl for en sosialdemokrat. Høyres utgangspunkt stemmer godt overens med det jeg mener. Samtidig er det å håpe at også Selbu SV gir sitt syn tilkjenne i den åpne debatten som pågår om hyttebygging på Selbustrand og i bygda som helhet. Torger Sletner sitt innlegg var forhåpentligvis ikke på vegne av partiet. 

Jeg setter pris på å bli omtalt som «sentral AP-politiker» av Selbu Senterparti. Dette var jeg ikke klar over sjøl. Jeg har heller ingen «heiagjeng» å henvise til, men det er vel opposisjonens privilegium. 

Avslutningsvis: Alle planforslag skal vise konsekvensene av planforslaget. De skal inneholde en vurdering av om planforslaget følger overordnede planer og få fram hvilke interesser (inkl. naturmangfold) som står mot hverandre og hvilke som er prioritert. De samme avveiningene må kommunestyret gjøre. Forsøk på obstruksjon underveis i planprosessen vil ikke være avgjørende. Og hvem utbygger er, har heller ingen betydning når kommunestyret tar sitt standpunkt. 

Powered by Labrador CMS