Nyheter

- Med konsesjon på 1250 tonn er det driftsmessig behov for 13-15 ansatte, pluss 5-6 på slakteriet, sier daglig leder Stian Aspaas i Norwegian Fish Farms. Nå jobber han med å utforme konsesjonssøknaden.

– Det er ikke umulig at det kan bli 20 ansatte

Publisert

Stian Aspaas ved Norwegian Fish Farms har store planer i Tydal. De har i dag konsesjon på 106 tonn stående biomasse i oppdrettsanlegget på Løvøya. Nå skal de søke om å øke konsesjonen til 1250 tonn.

Til å drifte et så stort anlegg, trengs det arbeidskraft.

– Med konsesjon på 1250 tonn er det driftsmessig behov for 13-15 ansatte, pluss 5-6 på slakteriet. Det er ikke umulig at det kan bli 20 ansatte til slutt, sier Aspaas.

Bredt spekter av oppgaver

– Hvilken type arbeidskraft kreves?

– Det er et bredt spekter. Til å begynne med trenger vi folk som er praktisk anlagt og har interesse for fisk. Mye kan læres undervegs, og det er viktig at man er løsningsorientert. Etter hvert blir det behov for flere som har samme type bakgrunn som meg, sier Aspaas, som er utdanna havbruksbiolog.

– Med et nybygg på plass, er det viktig å få inn folk med peiling på vannkvalitet og akvakultur. Dessuten vil det også bli behov for flere som jobber med administrative oppgaver og salg. I alle lokalsamfunn må man ha et variert arbeidsmarked, og Norwegian Fish Farms passer fint sammen med mulighetene som allerede finnes her i Tydal. Det er viktig å skape gode synergien mellom bedriftene. Det hjelper ikke at jeg kan tilby jobb til bare én i et parforhold så lenge den andre ikke finner noen aktuelle jobber, sier Aspaas.

I dag er det tre årsverk, fordelt på fire ansatte, i Norwegian Fish Farms. Aspaas håper at to nye stillinger er på plass innen utgangen av 2021.

Oppdrett og salg av røye

Oppdrettsanlegget på Løvøya ble etablert i 2002 av lokale krefter. Etter mange års drift og flere utmerkelser for både rakfisken og røktfisken som ble produsert der, bestemte eierne seg for å trappe ned.

Stian Aspaas var på hytta i Gressli da han oppdaga at oppdrettsanlegget på Løvøya var til salgs. Da hadde han lenge gått med en oppdrettsdrøm i magen. Med god hjelp fra investor Magne Anders Røe ble selskapet Norwegian Fish Farms Tydal AS etablert i desember 2018. Tidlig i 2019 kjøpte de anlegget.

Selskapet driver med oppdrett og salg av norsk fjellrøye til markeder i både inn- og utland. De driver ikke med rakfisk, slik de forrige eierne gjorde. Ved anlegget på Løvøya kjører de hele produksjonslinja fra rogninnlegg til slakting.

Vil tidoble konsesjonen

Nå jobber Aspaas med konsesjonssøknaden. I dag har anlegget konsesjon på 106 tonn stående biomasse, men Aspaas skal sende inn en søknad på til sammen 1250 tonn.

Han forteller at det har kommet nye forskrifter som er utforma med tanke på laksenæringen og som ikke tar like mye høyde for små fiskeoppdrettsanlegg. Dermed øker kostnadene for de små.

– Derfor må volumet opp, sier Aspaas.

Han forteller at det i snitt er 22 ukers behandlingstid i fylkeskommunen for konsesjonssøknader, hvor flere sektormyndigheter skal gi sin uttalelse.

– Forhåpentligvis har vi alle svarene klare innen utgangen av 2021 og kan sette spaden i jorda etter årsskiftet, sier Aspaas.

Samtidig jobber de med å få avklart hvor anlegget vil bli lokalisert. Det er ikke bestemt om det eksisterende anlegget på Løvøya skal utvides eller om det skal bygges nytt anlegg et annet sted i bygda.

Rammet av korona

Norwegian Fish Farms merket ikke noe særlig til koronaen i starten av pandemien. Grossisten de selger til tok fortsatt inn store volum. Men i starten av 2021 begynte selskapet i Tydal å merke at etterspørselen fra restaurant- og hotellbransjen ble mindre.

– Produktet vårt er et typisk restaurant- og hotellprodukt, mens det er ganske ukjent for folk i butikkhyllene, sier Aspaas.

Satser også lokalt

Imidlertid ser han muligheter for økt satsing på det lokale markedet.

– Jeg har alltid hatt lyst til å tilby produktet lokalt, sier Aspaas og fortsetter:

– Vi er med i lokalmatnettverket Smaken av Sylan. Jeg har veldig trua på å bygge opp lokalmatsegmentet her i Tydal. Vi har som mål å opprette et utsalgspunkt på Stugudalen, der alle de ulike produsentene i Smaken av Sylan er representert med produktene sine, sier Aspaas.

Når det gjelder det lokale salget, satser Norwegian Fish Farms primært på fersk og røkt røye. Så langt har salget kun foregått gjennom REKO-ringen og ved henvendelser fra enkeltpersoner.

– Vi ser at vi må sette salget mer i system, for etterspørselen er der. Folk er flinke til å spise lokalmat. Selv om koronaen har ført til at vi leverer mindre til restauranter og hotell, har fokuset på lokalmat økt, sier Stian Aspaas.

Stian Furunes Selnes fra Elvran flyttet til Tydal da han fikk seg jobb som driftsteknikker i Norwegian Fish Farms.
Powered by Labrador CMS