Det kan være en utfordring å gå på skøyter når sjøen samtidig tappes ned. Det kan fort bli sprekker og det knaker og braker i isen. Men er det farlig?
– Når sjøen tappes vil isen sprekke opp, spesielt nærme land. Det trenger ikke være farlig når isen sprekker opp nå som det har vært så kaldt, men, det kan bli ekle kanter, som man må være obs på når man går på skøyter, sier Per Einar Sæther, fungerende vedlikeholdsleder for Statkraft i Tydal.

Han forteller at det er forholdsvis trygt så lenge vannstanden går nedover, og at det er først når sjøen blir større at isen kan sprekke opp og at det dermed kan bli utrygt på isen.
– Selv om Selbusjøen reguleres er isen forholdsvis trygg nå når det har vært så kaldt. Isen er allerede etablert, og isen vil ikke bevege seg, fortsetter han.
Sjekk iskartet
Sæther ber alle som skal utpå isen om å sjekke iskartet på sidene til varsom.no (iskart.no). Kartet viser omtrent hele Selbusjøen som rød, men det skal være trygt i Putten og på Selbustrand fra folkehøgskolen og mot Tømra.
– Kartet viser at mye av Selbusjøen er utrygg. Det er fordi sjøen reguleres. Vi har ikke foretatt målinger, og vi vet ikke om det er gjort. Men, ifølge kartet er Putten-bassenget sikkert, men det er ikke trygt i området rundt Årsøya. Dette har med elvestrømmen å gjøre, sier Sæther.

Vær ekstra varsom her
Selv om kartet viser at bassenget rundt Garbergselva er sikkert, ber han folk om å være ekstra forsiktig ved elveutløp.
– Ofte er det dårligere og mer usikker is ved elvosen. Dette gjelder også Tømra-elva og spesielt Nea. Det er også farlige områder fra Haverneset og til Vikaengene. Den nordlige delen av Fløneset til Peder Morset er tryggere. Det er den vestlige delen av Flønes ut mot Sandvikjaret som er farlig. Dette er fordi det går vann ut fra kraftstasjoner i Nea. Dette vannet er varmere enn vannet i sjøen, og kan ha en temperatur på 6-8 grader når det går ut fra kraftstasjonen. Da blir isen fort utrygg. Hvis det i tillegg kommer snø oppå så ser ikke folk at det er dårlig is, fortsetter Sæther.
Hans råd er:
– Bruk iskartet, men unngå likevel elveoser. Strøm kan påvirke. Det er aldri stabil vannføring i Selbusjøen, og det er det som er skummelt med elvoser og sjø som reguleres opp og ned. Strømmen fra elvene går ofte helt til de treffer land og her blir isen svakere, advarer Sæther.
Generelle råd for ferdsel på is:
– På alle vann finnes det områder hvor det er mulig å gå gjennom isen. Oftest er det bare små områder som lett kan unngås med litt iskunnskap, melder NTV på siden varsom.no, og gir følgende ferdselsråd:
Isens tykkelse
Vent til stålisen er minst 10 cm tykk, da er isen farbar. Med det mener vi at isen er «trygg» å gå på dersom man unngår de utsatte områdene på vannet. På litt større vann foregår isleggingen trinnvis, så det stor variasjon på istykkelsen.
Strømmende vann
Det er alltid utrygg is der vann strømmer, slik som innløps- og utløpsoser, terskler og sund. I perioder med regn og snøsmelting kan områdene med farlig is bli betydelig større.
Sikkerhet
Undersøk istykkelsen vha. en isstav. Gå alltid minst to i følge og ha med sikkerhetsutstyr som kasteline eller tau. Ispigger rundt halsen anbefales også, men kan ikke erstatte kasteline fordi det kan være svært vanskelig å ta seg opp av et hull i isen alene.
Barn på isen
Iskunnskap må læres! Ta barna med til isen og vis dem hvorfor det er farlig. La de holde hånda i vannet og kjenne hvor fort de blir kalde. Hell vann på isen og vis hvor glatt den blir, så de skjønner hvorfor de ikke vil klare å komme opp igjen av hullet uten hjelp.
Regulerte vann
Vær oppmerksom på at de fleste regulerte vann har områder med svært svekket is. Sjekk isen på iskart.no.
Kilde: Varsom.no, en tjeneste levert av NVE.