Debatt

Nok en litt rar jul

Publisert Sist oppdatert

Dette er Selbyggens lederartikkel, som gjenspeiler avisens offisielle meninger.

Grønn eller hvit jul? Nå ser det kanskje ut som vi får et hvitt slør over bakken til jul. En fin og til dels kald førjulsvinter endte sist helg opp med den berømte kakelinna, som slo til i fullt monn, ja kanskje litt i overkant. Nå slapp vi med skrekken her i dalføret, nok en gang, heldigvis.

Omikron har satt koronapandemien i nytt søkelys. Det strides fortsatt om den nye mutasjonen er alvorligere eller mildere enn tidligere varianter. Hver gang en ny variant av viruset dukker opp blir det usikkerhet. Hvor smittsomt er det? Hvor alvorlig er det? Vil vaksinen hjelpe? Det eneste som er sikkert er at vi må forholde oss til det, uansett om vi vil eller ikke. I Selbu har vi hatt den største smittebølgen siden nedstengningen i mars i fjor. Kanskje var vi litt for slepphendte da gjenåpningen kom i september? Nå ser det heldigvis ut til at bølgen er på retur. La oss ta de forholdsregler som blir anbefalt, selv om det begrenser vår handlefrihet og forhindrer arrangementer i jula.

Du grønne glitrende tre… Nå er juletreet på vei inn i stua i de fleste hjem. Hvert år kommer diskusjonen opp igjen, skal vi ha gran, edelgran, furu eller plastjuletre? Vi lever opp til de fleste julesangene vi lærte i barndommen, men en sang har ikke slått til helt ennå – Så går vi rundt om en enebærbusk. Vi har nok litt å gå på der om vi absolutt skal forandre tradisjoner. Det er rart med det, uansett hvor innovative og reformvennlige vi er, så faller vi gjerne tilbake til gamle tradisjoner i jula. Og hvorfor ikke?

Jula kommer uansett hvor vi er i forberedelsene. Utendørs belysning er på plass, om du liker det ikke. Det er hver sin smak, men når det snakkes om lysforurensing så er det enkelte hus som går både vindmøller og idrettsarenaer en høy gang. Men vi får tåle noen uker med litt ekstra belysning i forskjellige farger. Julegardinene er hengt opp i de fleste hjem, noen gjorde det veldig enkelt ved å la dem henge året gjennom. Juledukene er kommet på bordene i de fleste hjem og juletrærne kommer på plass i stuene. Noen begynner pyntingen i oktober eller november, mens andre venter til de siste dagene. Noen kaster ut julepynten 1. januar, mens andre venter til 20. dag jul eller kanskje enda lenger. Hver sin smak.

Under juletreet vil vi også i år finne skjorter med slips, undertøy, leker, datautstyr, elektroniske duppeditter og håndverksartikler. Ønskelister har florert på Facebook, Messenger, SMS, og i papirformat. Også her er det forskjellige preferanser, noen får nok gull, men røkelse og myrra er det nok mindre av. Før kunne du saktens finne en god julesigar under treet, men nå er nok det så godt som borte. Hovedsaken er at vi gleder andre i jula, så får måten vi gjør det på bli den enkeltes valg.

La oss nå ta julefreden inn over oss. Vi fikk en smell da det meste av julemoro ble avlyst, nok en gang. For de som har vært så heldige å få med seg en julekonsert eller flere, så håper vi julestemningen har kommet. Synd var det at nissetoget på Årsøya måtte vike for Omikron og Delta. Nyskapningen Jul på Årsøya har virkelig slått an, med fakkeltog, kanefart og Luciatog. Slike hvileskjær i en travel førjulstid trenger vi, og vi ønsker arrangørene lykke til neste år. Nå legger vi i lokalavisa pennene til side noen dager, men vi er tilbake med nyvunnede krefter på nyåret.

Powered by Labrador CMS