Debatt

Krisesommer

Publisert

Dette er Selbyggens lederartikkel som gir uttrykk for avisens offisielle mening.

Skal vi tro overskrifter og oppslag i media er vi inne i den verste krisetiden på lenge, det føles i hvert fall slik. Kanskje de verste krisene siden Cubakrisen. La gå at våre naboer i øst er midt oppe i en regjeringskrise, men vi har tydeligvis verre kriser å forholde oss til.

Vi nærmer oss valg og da er det meningsmålinger med jevne mellomrom. Venstre og KrF har gjennomgått en lang periode med krisemålinger der de fleste representantene er på vei hodestups nedover Løvebakken. Nå har de også fått følge av Frp som har fått sin Sylvi-krise med lav oppslutning. Men er det noen krise at landet får de politikerne velgerne vil ha? Stortinget blir da ikke tomt, alle stolene vil bli fylt opp av folkevalgte, også etter 13. september.

I fotballens verden er det fullt av kriser. Hele landsdelens Rosenborg er tydeligvis ikke ute av krisa de har satt seg fast i etter å ha tapt noen fotballkamper. Da er det snakk om trenerkrise, skadekrise og enda flere kriser. Jo da, det er skuffende at et lag som er så sterkt på papiret ikke vinner flere kamper, men krise? Selvfølgelig er krise et ord som er relativt. Det kan være krise for enkeltpersoner, for mindre grupper, for større grupper, men det er vel først når det begynner å ramme en nasjon eller en verdensdel at det virkelig er snakk om krise av betydning.

Nå har vi den siste tiden vært gjennom kriser på grunn av pandemi. Det har vært uendelige kriser faktisk. Det er jo en krise for de det gjelder at man ikke har kunnet benytte ferieboliger og hytter i utlandet, men kanskje hadde vi fått enda større kriser hvis vi i hopetall hadde reist til steder hvor koronasmitten har vært langt høyere enn vi har kunnet forestille oss. Enda større krise er det at vi ikke har kunnet kjøpe billig vin, snus, smågodt og brus i nabolandet. Nå er grensene åpnet igjen, i hvert fall delvis, slik at kjøleskapene kan fylles av kyckling, kassler, revbensspjäll og Ramlösa, og da er det selvfølgelig krise at vi må stå timevis i kø for å bli testet når vi krysser grensa på vei hjem.

Den verste krisa av alle er tydeligvis at folk i hovedstaden og andre større byer ikke har fått sin tilmålte dose av uteliv og utepils. Da Bent Høie kom med lettelse i innstrammingene og tillot utepils igjen, var overskriftene i riksdekkende media på linje med om Norge hadde vunnet fotball-EM eller om poetens drøm i den kjente sangen «I natt jag drömde» virkelig hadde gått i oppfyllelse. Skulle det skje, så kommer vel de største avisene ut i dobbelt format for å understreke proporsjonene i krise-begrepet.

Når de virkelig store krisene har lagt seg, så får vi vel leve oss gjennom sommeren med solbrent-krise og myggstikk-krise.

Powered by Labrador CMS