Debatt

Selbyggen skriver på lederplass at flere grender, her illustrert med en holdeplass i Flora, er utelatt fra AtBs nye tilbud.

Kampen om distriktene

Publisert Sist oppdatert

Dette er Selbyggens lederartikkel som gjenspeiler avisens offisielle mening.

Kampen om distriktene vil stå helt i sentrum av årets valgkamp. Alt tyder på det. Senterpartiet har spilt kortene sine godt i opposisjon og ligger an til å gjøre et historisk godt valg, noe som også fører til at de andre partiene må ta distriktspolitikken på høyeste alvor.

Men la oss håpe at kandidatene og riksmediene evner å skape en nyansert distriktsdebatt. Jo da, det er fristende å la følelsene ta overhånd når temaer som rovdyr og snøskuter kommer opp, men distriktspolitikk handler om langt mer enn dette. Det er ikke bjørn og snøskuter som Distrikts-Norges framtid står og faller på.

Demografiutvalgets rapport bør være utgangspunktet for en nyansert distriktsdebatt i valgkampen. Rapporten «Det handler om Norge» deiset ned i kontorpulten til distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland før jul. Den peker på store demografiske utfordringer for distriktene. Kort oppsummert dreier det seg om at bygdefolk blir eldre og eldre, og de unge flytter vekk. Bygda er i ferd med å bli «et gamlehjem i naturskjønne omgivelser», som utvalgsleder Victor Norman formulerte det.

Utvalget mener det bør bli lettere å bo på bygda. Blant tiltakene som utvalget peker på er større bredbåndsutbygging, gratis barnehage og SFO, begrenset førerkort for 16-åringer og påbud til utdanningsinstitusjoner om å tilrettelegge for desentralisert videreutdanning.

Norman-utvalget trekker også fram det dårlige kollektivtilbudet som ei utfordring. Forrige helg starta AtB ei ny ordning, der folk kan bestille en drosjetur til prisen for en bussbillett, riktignok innenfor fastsatte soner og tider. AtB kaller dette tilbudet for «fleksibel transport». Problemet er at ordningen ikke er særlig fleksibel. Folk som bor i Draksten, Sjøbyda, Flora og Hillmo, får nemlig ikke benytte seg av «fleksibel service»-tilbudet.

Man skulle tro at en slik ordning var særlig tiltenkt folk som bor i grisgrendte strøk. Men når flere grender i Neadalen faller utenfor AtB sin rigide soneinndeling, blir det hele bare pinlig paradoksalt. Det virker jaggu ikke som om AtB har skjønt hvordan geografien i dalføret er. Det er rart at ikke kommunene har reagert på dette.

Powered by Labrador CMS