Debatt

Kameler, illustrasjon. foto: Pexels/Arthouse Studio.

Kameloppdrett?

Publisert Sist oppdatert

Velkommen til middagsbordet, det serveres kamel!

Etter valget, som ga flertall for Jonas Gahr Støres drømmeregjering, er spekulasjonene i gang om hvordan regjeringen skal settes sammen. Det er en kjennsgjerning at avstanden mellom SV og Senterpartiet er lang, ja svært lang, på enkelte områder. Det er også klart at SV og Senterpartiet står sammen om en del saker, uten at Arbeiderpartiet nødvendigvis trenger å være enig. Uansett, det skal bli interessant å se hvordan Jonas’ drøm skal oppfylles i ukene fremover.

Det er nok i Senterpartiets fanesaker at spriket er størst. -Vi skal ha hånd om rovdyrpolitikken, sa Heidi Greni til Selbyggen et par-tre uker før valget. Nå er det slik at rovdyrpolitikken ligger under Klima- og miljødepartementet, som vi antar også SV vil ha styringen over. Klima og miljøvern er en av SV’s fanesaker. Her ligger det klart an til en drakamp av de store, og en kamp hvor taperen må belage seg på et uanselig stort kamelmåltid. Et alternativ er selvfølgelig å legge rovdyrpolitikken under Landbruks- og matministeren, men kjenner vi SV og SP rett, så vil begge kjempe med nebb og klør for å få styringen.

Desentralisering er et felt hvor begge ytterpunktene i regjeringskabalen står langt tettere sammen. Både SP og SV har sagt at de vil stoppe sentraliseringen og reversere en del av reformene dagens regjering har gjennomført. Hvor langt de vil gå, hvor langt det er fornuftig å gå, og hvor langt storebror AP vil la de gå er også et spørsmål. I en flerpartiregjering handler det om å gi og ta. Alle må gi etter i noen saker, og da blir spørsmålet hvor det vil svi minst å gi etter. Uansett så må kameler svelges på alle hold.

Vi vet at den kommende statsministeren allerede har hatt samtaler med partiene i flertallskonstellasjonene. Vi vet at også partiene til venstre for SV, MDG og Rødt, sitter og venter på invitasjon fra Jonas Gahr Støre. De er jo også en del av det rødgrønne flertallet, selv om det ikke er nødvendig å ta hensyn til dem når en regjering skal settes sammen. Uansett så vil de prøve å trekke regjeringspartiene mot seg. Spørsmålet er hva SP sier. De gikk til valg på en regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, men hvor skal en slik regjering hente støtte til etablering? Det er vel lite sannsynlig at SV aksepterer å bli holdt utenfor det gode selskap når de er en del av flertallet. Aller først må SP bli enig med seg selv, om de vil gå i regjering med SV eller ikke. Allerede her ligger det an til et kamelmåltid internt i partiet.

Uansett hvor dette ender så må noen gi etter. Blir det enighet om en trepartiregjering med flertall bak seg på Stortinget, så er det helt klart det mest styringsdyktige alternativet. En mindretallsregjering, uansett om det er AP og SP eller bare AP, så er risikoen for at den kan bli felt på en enkeltsak altfor stor. En AP/SP-regjering vil sannsynligvis måtte søke støtte til høyre for sentrum i noen saker, og det tror vi vil sitte langt inne. Da kan det også bli kamelspising. Uansett utfall så vil det bli behov for kameler de neste fire årene. Kanskje er det verdt å satse på kameloppdrett?

Powered by Labrador CMS