Debatt

Illustrasjnsbilde.

Innestengt kreativitet

Publisert Sist oppdatert

Dette er Selbyggens lederartikkel som gir uttrykk for avisens offisielle mening

Etter et drøyt år med nesten null kulturstoff i avisa er det godt å kunne presentere en utgave med seks kultursider. Det handler om plateutgivelser, konserter, bokutgivelse, kulturskole og munnspillforum. Det er tydelig at samfunnet og kulturlivet er i ferd med å våkne. Denne helga er det faktisk to store konsertbegivenheter i Selbu, i Selbu kirke lørdag og i Sjøbygda søndag. I Tydal er det nyåpning på bygdemuseet etter en storstilt oppussing, og i Stugudal er det GLIS-festival med lokal mat og gode opplevelser.

Musikere i dalføret har, i mangel på konserter og turnevirksomhet, tilbrakt mye tid i studio. Kreativiteten har blomstret i hjemlige omgivelser og det gir resultater i form av god musikk som gis ut på plate eller som digitale utgivelser på strømmetjenester. Bare denne helga lanseres to CD-plater i Selbu, i tillegg til en singelutgivelse, som igjen er en del av et albumprosjekt. Det vitner om et musikkliv som i høyeste grad lever. Jan Erik Steen lanserer sitt «bucket list-prosjekt», Øivind Farmen lanserer CD med klassisk musikk på accordion og Victor Cito Smaavik Borge fortsetter med sine eksperimenter og skaper vellyd med bass som hovedinstrument.

Vi må nesten trekke frem Molia i Innbygda. Vi tør nesten påstå at det er unikt med to utgivelser på samme dag fra et boligfelt på landsbygda. Trekkspillmusikk i verdensklasse og eksperimentell rock viser noe av det musikalske mangfoldet i boligfeltet, eller i bygda. Og ikke bare er musikerne hjemmehørende i samme nabolag, begge utgivelsene er innspilt og produsert i samme nabolag, men i to forskjellige studio. Dette boligfeltet samler musikkrefter i stor stil. Vi lurer på hvordan en nabolagsfest der utarter seg.

Selbu kirke er et utmerket konsertlokale og denne helga får vi et nytt eksempel på det. Norsk Munnspillforum arrangeres i Selbu denne uka og helga, og de skal ha konsert i kirka, med landets to fremste utøvere som solister. Sigmund Groven har en lang karriere bak seg og er i den absolutte verdenseliten på dette instrumentet. Tore Reppe er også internasjonalt anerkjent utøver, så her får vi servert musikk av topp kvalitet.

På museet i Sjøbygda er en del av landets trekkspill-elite samlet på en megakonsert søndag. Der skal både nåtidens og fortidens store trekkspillere hedres av store utøvere. Og når den nordiske gammeldansens fremste utøver på munnspill, Skogsby-Lasse, skal hedres, så var det et meget heldig sammentreff at Norsk Munnspillforum var samlet i nærheten, og at de ønsket å bidra. Slik spiller kulturkreftene på lag og gjør hverandre gode.

Først og fremst gleder vi oss over at kulturlivet vekkes fra dvalen. En bransje som har vært hardt presset med nærmest yrkesforbud har begynt å leve igjen. Fortsatt er folk tilbakeholdne med å oppsøke sammenstimlinger, men det kommer. Vi kan komme til å få store kulturelle opplevelser fremover. Det er veldig mye innestengt kreativitet som nå skal ut. Når vi ser hva lille Molia i Selbu leverer, så kan vi bare tenke oss hva resten av landet sitter inne med.

Powered by Labrador CMS