Debatt

Galskap og sentrumsplanlegging

Publisert

Dette er Selbyggens lederartikkel som gir uttrykk for avisens offisielle mening.

Galskap er å gjøre det samme om og om igjen og forvente et annet resultat, sa Albert Einstein. Det sitatet ligger også til grunn for tankene om ny sentrumsplan for Selbu sentrum. Den gjeldende sentrumsplanen er ikke gammel, men lite har skjedd. Det eneste vi har sett realisert er omlegging av Nestansringen forbi det nye sykehjemmet og krysset Nestansringen – Mebondveien. Det var kanskje det eneste som var realiserbart i planen også. Planen var visjonær i massevis, men ikke nødvendigvis så realistisk.

Men hva har Einstein med sentrumsplanlegging i Selbu å gjøre? Sitatet ble brukt av Ola Morten Eidem i Granby Næring AS da planene for et nytt sentrum ble presentert i forrige uke. Det ble brukt for å understreke at flere sentrumsplaner er utarbeidet gjennom årene, uten at man er kommet særlig lenger i utviklingen av sentrum. Jo da, vi har fått torg med fontene og paviljong, men torget er bare unntaksvis levende. Det er der og ser fint ut, men det blir ikke brukt.

Flere har tatt til orde for at sentrum må åpnes opp. Nå er bygninger plassert på en slik måte at sentrum er oppdelt i flere plasser. Spesielt godt synlig er det når det er martna. Da er utstillerne oppdelt i flere kohorter, en på torget, en på parkeringa ved Coop, en ved Neaporten og en mellom bankbygget og Selbutorget. Kanskje er det på tide å åpne opp sentrum, men da må bygninger bort og virksomheter må flyttes. Det kan ikke gjøres uten at noen er villig til å gi avkall på dagens plassering og vil flytte til annen lokasjon.

Det er der Ola Morten Eidem og Granby Næring AS vil gjøre forskjellen. Nå har de fått kommunestyrets velsignelse til å utvikle sentrum og planlegge nytt sentrum. Nå er tomtearealet de har opsjon på ikke hele sentrum, men når Biltomta og Mestatomta nå skal utvikles og utbygges, så er det en gylden mulighet til å få en helhetlig plan for sentrum. Granby Næring skal regulere sitt område i samarbeid med kommunen, og da er det fornuftig at kommunen vil regulere resten av sentrum i samarbeid med næringslivet. Granby Næring AS vil involvere alle virksomheter i sentrum i dette arbeidet, så nå kan vi få en plan som er slik næringslivet selv vil ha den, og ikke en plan kommuneplanleggere har tredd nedover hodet på dem, det er der Einstein kommer inn.

Nå har det vært høringsrunder og muligheter til å uttale seg også ved tidligere planprosesser. Den siste gjeldende planen ble presentert som en plan for fremtiden og hadde store tanker om hvordan sentrum skulle se ut. Visjonært og godt tenkt, men når planen ville det slik at absolutt all bebyggelse skulle rives og erstattes med ny, riktignok når eiendommenes eiere selv ønsket det, så skjønte vi at dette ikke ville bli realisert i 2020, heller ikke i 2030 eller 2040. Da hadde egentlig planen ingen verdi som styringsdokument.

Nå har vi muligheten til å få et sentrum som vil fungere på de tilstedeværendes premisser. Hvis vi skal få et levende sentrum, så må det skje på den måten. Vi er glade for at det blir tatt hensyn til at også virksomheter som ikke kan betale markedsmessig høy husleie kan få eksistere. De små private foretakene er med på krydre ethvert sentrum. Vi kan ikke ha bare store kjedebutikker, selv om det er de som blir lokomotivene i en levende sentrumshandel. Vi er også glade for at Granby Næring er veldig opptatt av at planleggingen skal gjøres av selbygger. Med stor fare for å bli stemplet som overdrevne patrioter har vi allikevel tro på den tanken. Da har i alle fall planleggerne et forhold til det de planlegger.

Powered by Labrador CMS