Debatt

Er det nå det skjer i Tydal?

Publisert Sist oppdatert

Dette er Selbyggens lederartikkel som gir uttrykk for avisens offisielle mening

Tydal har slitt med nedadgående befolkningstall og liten etableringslyst innen næringslivet. Nå ser det kanskje ut som den trenden har snudd. Etter å ha jobbet i flere år med etablering av datasenter, med usikkert utfall, men med stadig vedvarende optimisme, har det nå vært utvikling i saken. Tomta er solgt, og Tydal kommune har fått dekket sine investeringsutgifter. Første spadetak kan gjøres om kort tid, og det er nå håp om at denne etableringen kan bringe nye arbeidsplasser til bygda.

Samtidig kommer nyheten om at Norwegian Fish Farms vil søke om ny konsesjon for fiskeoppdrett, noe som innebærer en tidobling av biomassen. Dersom det går i orden er det snakk om investering i nytt anlegg og kanskje 15-20 nye arbeidsplasser. Det er mye sett i Tydals-målestokk. Måtte det lykkes! Samtidig vet vi også at andre næringsaktører i bygda har store utbyggings- og ekspansjonsplaner uten at vi kan gå ut og si hva det handler om. Det ser ut som Tydal surfer på en god bølge.

Selbyggen har nå et prosjekt på gang sammen med nærmere 90 andre lokalaviser, NRK og Senter for undersøkende journalistikk. Den store folkevandringa er tittelen på prosjektet som går ut på å beskrive fraflytting og tilflytting, hva som får folk til å flytte på seg og hva som må til for at utflytta ungdom skal flytte hjem igjen. Det som nå skjer i Tydal aktualiserer også dette prosjektet enda mer.

Mange næringsaktører har hatt det hardt det siste året med koronarestriksjoner, nedstenging, hytteforbud og skjenkeforbud. Både bygdefolk og turister har slått ring om lokale virksomheter i denne vanskelige tiden. Vi må nå for all del håpe at også myndighetene blir med i denne ringen, slik at vi får beholde også de bedriftene vi har. De nye arbeidsplassene må komme i tillegg til eksisterende.

Samtidig ser vi at Tydal er en av de kommunene i fylket som har lavest arbeidsledighet. Uten at vi skal si sikkert hva som er årsaken, så kan vi anta at manglende tro på at det går an å få arbeid har ført til utflytting. Det er dessverre slik at utflyttingen fra Tydal har vært større enn tilflyttingen til Tydal. Nå håper vi at også den pila snur og at det kan bli flere tydalinger i tiden fremover. Tydal er en god kommune å bo i, og selv med nedskjæringer har kommunen fortsatt gode tjenester å tilby sine beboere.

Det som nå skjer i Tydal med nyetableringer og investeringslyst er intet mindre enn oppsiktsvekkende. For oss som driver i mediebransjen og skal beskrive lokalsamfunnet på godt og vondt, er dette også en stor opptur. Vi mener at gode nyheter er bedre stoff enn dårlige nyheter. Det vi opplever nå er en bølge av positivitet og optimisme som gleder alle. For politikere som skal gå til valg om noen få måneder må det også være gledelig å se at det tross alt er utvikling i små distriktskommuner. Det har vi ikke hørt så mye om så langt i valgkampen.

Powered by Labrador CMS