Debatt

En dugnad for alle?

Publisert

Dette er avisens leder som gir uttrykk for avisens offisielle mening

I 14 måneder har vi levd med restriksjoner, til dels strenge restriksjoner. Vi har unnlatt å møte våre nærmeste, vi har unnlatt å møte venner og bekjente, vi har ikke fått kulturelle opplevelser, vi har ikke vært fysisk på møter, vi har unnlatt å ta bussen, vi har unngått kjøpesenter, vi har ikke vært på reise og vi har unnlatt restaurantbesøk. Ungdommen er i ferd med å miste sitt andre år av ungdomstida og mange av våre eldste dør uten å få tatt farvel med sine kjære. Det er en tøff dugnad vi er inne i, men nå blir vi vaksinert, noen før, noen senere.

Denne uka kom regjeringen med ny forordning for fordeling av vaksiner. 24 kommuner i Østlandsregionen skal få 60 prosent flere vaksinedoser. 23 kommuner er nøytrale og vil dermed få samme antall doser som tidligere planlagt. Resterende kommuner over hele landet må avgi vaksine til de 24 prioriterte kommunene. Det betyr igjen at de fleste kommunene i landet må bruke ferietiden til vaksinering. Alle arbeidstakere har krav på ferie, også helsepersonell. Dermed må kommuner bruke innleide vikarer, pensjonister og frivillige for å få gjennomført vaksineringen i sommer.

Men, det betyr kanskje også at folk fra prioriterte kommuner, som er vaksinert, kan gjennomføre sine ferieplaner, mens folk fra de fleste kommunene, som kanskje ikke får vaksine før ferien er over, kanskje må avlyse sine planer også i år. Det spørs hva som kommer av krav i forhold til vaksinepass og dokumentasjon.

Flere av statsforvalterne sa til meg i dag: «Det blir tøft, men hvis vi må greie det, skal vi greie det.» Jeg er både imponert og takknemlig for at kommunene som får en enda mer krevende jobb i juli viser en så stor solidaritet med de kommunene som har vært hardest rammet av pandemien, sier helse- og omsorgsministeren. For det første, vi tror ikke statsforvalterne nødvendigvis har fingerspissfølelsen for kommunenes opplevelser. For det andre, det er greit at kommuner viser solidaritet når det er påtvunget.

Da kan vi spørre; Har alle beboerne i de prioriterte kommunene vist solidaritet overfor beboerne i de kommunene som nå blir påtvunget solidaritet? Vi har sett bilder av lange polkøer i Oslo, vi hørte et ramaskrik fra hovedstaden da kjøpesentrene ble stengt og da skjenkeforbud ble innført. Nå er vi klar over at media som lever av fete overskrifter og spekulative bilder kanskje ikke har vist oss den hele og fulle sannheten, men allikevel, er det champagneflaska eller utepilsen som er det aller viktigste i en langhelg i mai? Og er det så viktig med ny bukse at du må reise til en annen kommune fordi nærmeste kjøpesenter er stengt?

Nå kan vi ikke bestride fagpersoners vurdering når det gjelder hva som fungerer best innen vaksinering. Det er sikkert riktig at effekten er størst når det vaksineres flest i folkerike områder med stor smittespredning. Men sannsynligvis vil da noen i andre områder bli smittet, syke og kanskje dø. Det er også enkeltkommuner med stor smittespredning som nå må gi fra seg vaksine. Er vi ikke alle like verdifulle? Vi skjønner at noen nå mener at vi er i ferd med å gå inn i en dugnad for Østlandet, ikke for hele landet.

Powered by Labrador CMS