Dette sier Sissel Berge. Hun er selverklært botaniker-nerd og har god erfaring med å plante selv. Nå deler hun tips og råd om inneplanting til Selbyggens lesere.
– Dette er rett og slett planting for dummies. Men jeg advarer dere. Jeg er selvlært og har absolutt ikke noen gartner- eller botaniker-utdanning. Jeg vet ikke om rådene jeg kommer med er etter boka, men det er ting jeg har lært ved prøving og feiling, sier Sissel Berge mens latteren runger i veggene. På Berge Gård i Selbu har hun i mange år sådd sine egne planter. Hun har sin egen bedrift og lager hudpleieprodukter fra ville vekster som hun selger gjennom firmaet Landlig Velvære, og noen ganger har hun åpen kafé. Å plante selv er en del av årets syklus for henne.
– Jeg hadde egentlig flerårige planter, men i fjor hadde jeg kaniner som gikk løst, og det fant jeg ut at ikke gikk sammen. Så nå planter jeg på nytt. I år skal kaninene få gå på avsperrede områder, humrer Sissel. Plantene hun sår når Selbyggen kommer på besøk skal etter hvert plantes ute.
Inne på Berge gård har hun klargjort for planteverksted. Hun har en odlingsbenk (plantebenk) med lys, og har satt fram jordbærkasser, doruller, plantebeger, sprayflaske, jord, sand og perlite. For ikke å glemme den store esken med plantefrø. Her er det urter, grønnsaker og blomster i all slags former.
– Hva er det enkleste å lykkes med?
– Ringblomster og persille er enkelt, men plant det du har lyst på. Nå kan man begynne å så det som tåler litt kulde, som for eksempel ringblomster og stemorsblomst. Det er også fint å begynne med for eksempel grønnkål, gressløk og persille. Har du drivhus kan du begynne å så det som skal ut dit. Stemorsblomsten er en av de mest hardføre blomstene. Det kan kanskje settes ut i mai, men jeg ser det an litt. Det avhenger av været, informerer Sissel.
Norge er delt opp i åtte klimasoner, såkalte herdighetssoner, fra H1 til H8. H1 er den mildeste klimasonen og H8 representerer det tøffeste klimaet. En plante som er merket H8 kan brukes i alle klimasonene, mens en plante merket H4 kan brukes i klimasone H1-H4. Det finnes flere klimakart og i en klimasone kan det også være «mikrosoner», men strengt tatt ligger Selbu mellom H5-7 og Tydal mellom H6-8.
– Hva er det viktigste å tenke på når man planter?
– At det er god drenering, at det er lett å flytte planten for herding, hvor mange frø per kvadratcentimeter, hvor mange stiklinger har jeg plass til etter prikling. Men det er viktig å lese på pakken. Hvis det står at man skal så direkte i jorda, så gjør det. På pakken står det hvilken sone det er. Man må bare planlegge littegrann, sier hun.
Ta vare på det du har
Hun er opptatt av å ta vare på det man har, og gjenbruk er viktig for henne. Selv har hun en hel eske med frøpakker, og denne forteller hun har vært med henne i årevis.
– Noen av frøpakkene har gått ut på dato, men man trenger ikke å kaste de. Utgått dato går utover spireevnen, og det eneste som skjer er at færre frø spirer. Men det vil alltids bli noe. Kanskje en av tre spirer. Man kan godt prøve i stedet for å kaste de, oppfordrer Sissel.

Hun har også tatt vare på jordbærkasser fra sommeren og hun sparer på doruller.
– De er helt geniale å plante i. Når plantene skal settes ut, kan man klippe jordbærkassa i fire, og sette jorda med spirer rett ut. Ellers anbefaler jeg doruller. Disse bruker jeg til store frø og bønner. Det geniale med dorullen er at den kan settes rett i jorda når planten har blitt passe stor. Dorullen vil sakte, men sikkert oppløse seg, sier hun og legger til:
– Når plantene er små er det nesten helt umulig å se hva det er, og frøposen som mange merker med, går ofte i oppløsning. Bruk gjerne ispinner og sprittusj til merking. Da har man også gjenbruk, og det ser fint ut. Man trenger absolutt ikke å kjøpe dyre ting på et gartneri.
Fuktig jord
– Det må være godt med fuktighet i jorda, og det er viktig å bløte på før en sår, ellers så flytter frøene seg, og da kan det bli for mye frø på en plass. Man kan vanne med en kanne før man planter, men enda bedre er det å bruke en sprayflaske. Fra frøene er plantet til de begynner å spire og har slått rot så vanner jeg alltid med sprayflaske. Etter dette kan man begynne å forsiktig vanne med ei kanne. Og så er det viktig å bruke romtemperert vann. Plantene reagerer på samme måte som oss, og hvis de får iskaldt vann, så vil de bruke litt energi på å bli varm igjen, informerer Sissel.
– Hvilken jord bruker du da?
– Jeg har kjøpt vanlig blomsterjord uten torv. De trenger ikke mye gjødsel for å spire. Og man skal heller aldri gjødsle i begynnelsen. Dette kan man begynne med først etter at planten har fått rotfeste og begynner å spire. Når planten begynner å se litt blek ut er også et tegn på at man kan begynne å gjødsle, forteller hun.
Torv
Torv har den senere tid blitt omdiskutert grunnet miljøaspektet. Jord med torv er i dag hovedbestanddelen i de fleste jordblandinger som gartnernæringen og hobbygartnere bruker, og i likhet med Sissel er det mange som sverger til å bruke torvfri jord. Enkelt fortalt er torv ødelagt myr, og når torv tas ut blir leveområdet til flere planter og dyr ødelagt. Myrer lagrer store mengder karbondioksyd og lystgass. Når myra ødelegges blir, blir store mengder av dette sluppet ut i atmosfæren. Med andre ord fører uttak av torv til økt klimagassutslipp.
Lys og varm dyne
Sissel vanner jorden godt ved hjelp av en sprayflaske. Frøene strør hun over, og hun flytter plantene inn under en odlingsbenken med lys.

– Nå sår jeg små frø, slike som bare skal strøs oppå jorda. Frøene er lette, og skal ikke dypt i jorda. Det sier seg litt selv. Når jeg setter ringblomstene jeg har sådd her, så blir det spirer bare etter noen få dager. Men jeg skrur av lyset på natta, for å bremse de litt, forteller hun.
Trinn nummer to er å ha et lag perlite over jorda.
– Dette er vulkansk stein. Den er veldig lett, og den hindrer frøene fra å tørke ut. Det blir som en liten dyne over frøene. Men man kan også bruke et tynt lag med fin sand eller lett jord i stedet. Det er sikkert noen lokale grustak rundt omkring som har sand som du kan sile. Man får sikkert hente litt hvis man spør, sier Sissel.
Plast og planteduk
Har man ikke en plantebenk kan man sette plantene i vinduskarmen og dekke med plast eller en plastduk. Men stikk noen hull i plasten med gaffel slik at plantene får oksygen.
– Det fine med plast er at plantene ikke tørker ut så fort, for det blir kondens under plasten. Man kan også legge over en planteduk eller plast hvis man skal reise bort noen dager. Plantene skal vannes hver dag, men plast/duk sørger for at de får litt vann, forteller hun.
Dorull-planter
De store plantene som tar litt plass planter hun i doruller, og når Selbyggen besøker henne planter hun rosebønnen Painted Lady i doruller. Hun legger en bønne i en dorull, og støtter seg til informasjonen som står på frøposen for hvor langt ned i jorda den skal plantes. Denne skal ha et 3-5 cm lag med jord over seg.
– Painted Lady har veldig flotte blomster, den lukter godt og samtidig kan bønnene spises. Alt av store planter, som for eksempel solsikke, kan plantes slik, sier hun og legger til at hvis man legger bønnene i vann natta over vil det fremme spireevnen. Og selvfølgelig skal jorda være godt vanna før man planter.
– Det er artig med doruller. Man slipper å håndtere røttene. Når man prikler ut plantene er det fort gjort å skade røttene, men det slipper man med dorullene ettersom man setter hele planten med dorull og alt rett ut i jorda, fortsetter hun.

– Denne er helt fantastisk i te
Sissel liker å plante i jordbærkorger da har hull under som gjør at vannet drenerer, slik at plantene ikke drukner. Denne marsdagen er det Løpestikke som flytter inn i jordbærkorga.
– Jeg må bare ha Løpestikke. Den er helt fantastisk i te. Bland dette med roseblader og peppermynte, da får du en helt utrolig smaksopplevelse. Det er en opplevelse, bedyrer hun og legger til at det også er mye brukt i supper.
Løpestikken kan plantes tett på lik linje med persille og gressløk.
– De har små, lette frø, og da vet jeg at de ikke skal langt ned i jorda. Løpestikke skal ikke prikles en og en, så da kan man ha de tettere. Når de begynner å spire kan man dele de i fire og sette ut, sier hun. Plastikken skal da ikke i jorda.
Barnehage for planter
I Trøndelag er det generelle rådet fra gartneribransjen at man må vente til 1. juni for å være «helt trygg» på å unngå frostnetter.
– Men man kan sette opp en herdebenk. Hos meg er dette rett og slett et gammelt vindu som står lent mot veggen. Her kan man sette de sarte sjelene. Plantene som trenger litt ekstra omsorg før de settes i jorda. Spesielt plantene som er lange og tynne. De må herdes. Man kan sette de til herding noen timer hver dag, før man tar de inn igjen. Deretter kan man sette de noen timer i vinden. På den måten blir de klar til å settes i jorda. Tenk barn. Dette er barnehage og barneskole for plantene. De samme prinsippene gjelder for planter og barn, avslutter planteentusiast Sissel Berge.
SISSEL BERGES PLANTETIPS FOR DUMMIES
Inneplanting
- Bruk torvfri jord!
- Bland gjerne jorda med sand for å gjøre jorda lettere og porøs. Nye frø trenger drenering. (spør gjerne om å få hente ei bøtte sand i det lokale grustaket før du starter med å så)
- Les godt på frø-pakningene! Ulike frø har ulike behov. Og vær forsiktig med å så frø av vekster som du kjøper på butikken! (importerte vekster kan gi sykdom)
- Ikke gjødsle før etter spiring når stiklingene begynner å strekke seg.
- Hold jorda jevnt fuktig. Bruk gjerne ei sprayflaske for å vanne den første tiden.
- Dekk med sand eller perlite for små frø som ikke skal settes dypt i jorda. Fuglesand som du får kjøpt i butikk kan være veldig fint å bruke.
- Når det spirer – reguler med lys, temperatur, vann og gjødsel ettersom du ser stiklingene strekker seg. Blir de lange og tynne: prøv med lavere temperatur. Bøyer de seg mot lyset, snu dem så de retter seg opp litt og vokser mer rett og blir styrket mot begge sider.
- Både frø og stiklinger skal ha godt med fuktighet, men de liker verken å bade eller svømme. En god dusj med lett lunkent vann derimot liker de godt!
- Før du planter ute så bør du herde plantene en stund for temperatur og vind. Sett pottene eller så-karene på brett og bær dem ut og inn når våren kommer med plussgrader og sol. Husk å ta dem inn til natten! Ved å utsette plantene for vind så herdes stilkene og blir mer robuste planter.
- Tips til så-kar: doruller tett i tett i et større «kar». De kan settes rett i jorda ved utplanting og pappen vil gå i oppløsning. Jordbærkurver er flotte å bruke. Melkekartonger og juicekartonger, men husk da å lage hull i bunnen evt legge småstein i bunnen og så små dreneringshull.
Foto: Privat