Fælk & følk

Onsdag var rundt 1.500 trønderske skoleelever med på feiringen rundt omkring på 50 ulike ungdomsskoler. I Tydal laga elevene en treretters middag.

Elever feiret Trøndersk Matmanifest med lokale råvarer og treretters middag

Publisert Sist oppdatert

I anledning 10-årsjubileet til Trøndersk Matmanifest, samt at Tydal kommune signerte manifestet, laga ungdomsskoleelevene et førsteklasses måltid.

Onsdag var elevene i full sving på skolekjøkkenet.

– Det kan virke kaotisk når vi holder på, men vi har egentlig mer kontroll enn det ser ut som, sier lærer Siv Moen.

Hun underviser blant annet i mat og helse, og hun var med ungdomsskoleelevene da de vartet opp med de beste retter med lokale råvarer.

Lene Ailin Brandsfjell Brandtzæg og Sindre Aas lager potetmos.

Elevene hadde full kontroll

– Jeg har laga reinsdyrskav og tyttebærrømme, og nå holder jeg og Sindre på å lage potetmos, sier Lene Ailin Brandsfjell Brandtzæg.

– Det har gått veldig bra, sier Sindre Aas mens han moser potetene.

– Jeg har laga havreflarn som skal brukes sammen med multeis til desserten, sier Sindre.

Han innrømmer at han ikke kokkelerer så mye på kjøkkenet til vanlig, men Lene er veldig glad i å lage mat.

– Jeg liker godt å lage mat, og så er det litt godt å gjøre noe annet enn vanlig skolearbeid, sier Lene.

– Det er mange retter dere lager og mye å holde rede på. Blir det ikke kaotisk?

– Nei, det har egentlig vært ganske enkelt, sier Lene.

Elin Græsli, Marit Kvithammer Flakne og Kjersti Græsli gjør klar forretten.

Lokale råvarer

Lærer Siv Moen forteller at de har lagt stor vekt på lokale råvarer da de komponerte måltidet. De har skaffa spekepølser fra Tydalskjøtt, lammelår fra Jensgården, fisk fra Fjellguiden/Sjursgården Vestre og flatbrød og lemse fra Østby Gårdsbakeri. I tillegg har de brukt diverse råvarer og produkter fra Røros, samt Selbu Blå.

Hun roser elevene for innsatsen de gjorde.

– Det er artig at vi kan bruke en hel dag på dette. Da får vi tid til å lage litt mer avanserte retter. Vanligvis, når vi har mat og helse, har vi kun to og en halv time til rådighet, sier Moen.

De fikk litt hjelp fra Ole Vig videregående skole til å komponere rettene. Egentlig var det meninga at vgs.-elever skulle komme oppover til Tydal denne dagen og veilede ungdomsskoleelevene, men på grunn av koronaen ble det ikke noe av det.

Signerte matmanifest

Ordfører Jens Arne Kvello var til stede og signerte matmanifestet, som forplikter kommunen å jobbe etter manifestets åtte punkter. Punktene dreier seg om å bruke lokale råvarer og fremme trøndersk matproduksjon og matkultur.

Matmanifestet ble utviklet i 2011 av en bred gruppe aktører, deriblant fylkeskommune, fylkesmann og bransjeorganisasjoner. Oi! Trøndersk Mat og Drikke var med i utviklingen og står for administreringen av matmanifestet. Siden 2011 har de aller fleste kommunene i Trøndelag skrevet under på manifestet.

Onsdag var rundt 1.500 trønderske skoleelever ved 50 ulike ungdomsskoler med på 10-årsfeiringen.

Ordfører Jens Arne Kvello syntes maten smakte fortreffelig.

Har blitt flere produsenter i Tydal

Ordfører Kvello kom med et lite utdanningstips til ungdommene i Tydal.

– Dersom dere liker å jobbe med mat, kan det være lurt å satse innen dette feltet. Det vil alltid være behov for folk som jobber med mat, sa Kvello og viste til at det finnes flere muligheter til dette i Tydal.

I løpet av det siste tiåret har det blitt flere lokalmatprodusenter i Tydal. Disse har etablert et eget nettverk som heter Smaken av Sylan.

Her er rettene som ungdommene laget:

Forrett:Tyttebærrømme med rømme fra RørosmeierietBlåmuggdip med Selbu blåSpekemat fra TydalskjøttFlatbrød fra Østby GårdsbakeriRull med røye fra Fjellguiden/Sjursgården Vestre
Hovedrett:PotetmosSausLammelår fra JensgårdenReinsdyrskav fra Rørosrein og StensåsenKokte grønnsaker
Dessert:Lemse fra Østby GårdsbakeriSjokoladekake med enkelte ingredienser fra RørosmeierietTyttebæris med tyttebæryoghurt fra RørosmeierietHavreflarn med multeis fra Galåvolden gård
Powered by Labrador CMS