Debatt

Trond Kåre Langseth.

Våger vi et rød/grønt eksperiment?

Publisert

Dette er et leserinnlegg, som gir uttrykk for skribentens meninger.

Etter 8 år med stødig ledelse av Erna Solberg tyder meningsmålingene på at vi kan få et regjeringsskifte etter høstens valg. Hva får vi så i stedet? Jo et såkalt rød/grønt flertall som blir avhengig av Mdg og Rødt.

I samferdselpolitikken har dagens regjering satt i gang tidenes veiutbygging i Norge. Dette blir det bråstopp på hvis Mdg får innflytelse, noe alt tyder på i dag. De ønsker stopp i all veiutbygging! I tillegg vil flere av partiene legge ned selskapet Nye Veier som så langt har spart skattebetalerne for 25milliarder kroner pga mer effektiv veibygging. Får håpe at oppgraderingen av FV 705 blir ferdigstilt!

Oljepolitikken? SPs Ola Borten Moe vil fortsette og heller øke letevirksomheten mens Mdg, Rødt og SV vil avslutte norsk oljeproduksjon så snart som mulig. Det betyr at 30% av statens inntekter og mange tusen arbeidsplasser forsvinner. Dette skal tydeligvis erstattes med økte skatter bla på formue noe som fører til at familiebedrifene rundt om i Norge blir hardt presset. Dette fører heller til færre arbeidsplasser. Det er enkelt å trekke fram milliardærer som Witzøe og Røkke når formueskatten blir diskutert, men er det fornuftig at eierne av f.eks Selbuhus, Kyllo Maskin og andre familiebedrifter må ta ut hundretusener i utbytte fra bedriften for å betale formueskatt til og med i år bedriften går med underskudd?

Hva med EØS avtalen som norske eksportbedrifter ber på sine knær om å få beholde?

SP har programfestet å si opp denne, mens AP vil beholde den og SV, Mdg og Rødt også helst vil kvitte seg med den. Dette er sjanseseilas med norske distriktsarbeidsplasse som er avhengig av tollfri eksport til EU..

Hva med landbruket? Mdg vil ha bort produksjonen av rødt kjøtt som betyr gjengroing av beiteareal. SP og AP vil ha satsing på små og mellomstore bruk. Det vil vel si at hobby og deltidsbruk skal prioriteres foran de som lever av landbruket. Flere av partiene ønsker å gjeninnføre produksjons- og tilskuddstakene som Sylvi Listhaug fjerna i 2014, noe som vil være svært dramatisk for de som har bygd store fjøs til over 40 kyr de siste årene. En rød/grønn regjering vil nok være positivt for hobbybonden med utegående høns og griser, men svært negativt for den profesjonelle bonden som har satset stort for å skape arbeisplasser i landbruket.

Hva med ruspolitikken? 2020 ble nok et rekordår når det gjelder overdosedødsfall i Norge, og samtidig fylles norske fengsler opp av rusavhengige. I denne situasjonen mener AP og SP at dagens ruspolitikk fungerer utmerket, mens SV, Mdg og Rødt helst vil skrote hele.

Partiprogrammene spriker altså i alle retninger. Det eneste de er delvis enige om er at alle reformer som dagens regjering har innført skal fjernes. Det gjelder bla innen skole, politi regionreform osv.

Synes du Erna Solberg har gjort en god jobb i en svært krevende tid; STEM HØYRE!

Powered by Labrador CMS