Debatt

Svar til Selbu kommune.

Publisert

Dette er et leserinnlegg som gir uttrykk for skribentens meninger

Takk for svar ang Selbusjøen og Nea i Selbyggen 25 juni 2021

Selbusjøen.

Fint at Selbu kommune har kontaktet NVE og bedt om fortgang i behandlingen av pålegg gitt i konsesjonsvilkårene fra 2014. Etter 7 år burde dette vært på plass. Håper kommunen holder saken varm til det foreligger et vedtak

Nedre Nea.

Jeg er enig i at Nea Elveeierlag er en naturlig samarbeidspart for kommunen i arbeidet med revisjon av Nea vassdraget. Men jeg er ikke enig i at elveeierlaget er den eneste naturlige samarbeidsparten.

Nea har gjennom alle tider vært Selbusjøens viktigste gyteelv. Rapport 2017 -2 fra fiskeundersøkelsen i 2017 konkluderer med at ørretbestanden i Selbusjøen har gått dramatisk tilbake de siste 20 årene og at hovedårsaken til dette ligger i dagens konsesjonsvilkår for Nedre Nea. Etter reguleringen har Nedre Nea i hovedsak vært tørrlagt gjennom vinterhalvåret og periodevis vært nedtappet etter «jo-jo» prinsippet på sommeren. To forhold som vanskeliggjør levevilkårene for ørreten i elva og med det reduserer fiskebestanden i Selbusjøen. Selbusjøen står på listen over verneverdig storørretvatn.

Revisjon av Nea vassdraget angår derfor både Nedre Nea og Selbusjøen, og Selbusjøen Grunneierlag er i likhet med elveeierlaget en naturlige samarbeidsparter i revisjonsarbeidet.  Livet i elva og sjøen angår oss alle, ikke bare grunneiere. Et åpent folkemøte vil nå alle med interesse for å sikre en framtidig levedyktig ørretbestand i både elva og sjøen.

Jeg ser fram til et åpent møte så snart «Erna» tillater det.

Powered by Labrador CMS