Debatt

Ti av tolv håndballkamper i Selbuhallen ble utsatt sist helg. Arkivfoto: Ingar Lien

Skolestruktur

Publisert

Dette er et leserinnlegg som gir uttrykk for skribentens meninger.

Så var vi kommet til den dagen beslutningen skal tas om hvordan skoledagen for de minste barna i vår kommune skal se ut i tiden fremover. Skolestruktur. Frionsdag annenhver uke eller skole hver dag for våre 1.-4. klassinger. Dette er en sak med et rødglødende engasjement både i sosiale medier, men også folket seg imellom her i Selbu for tida.

Kommunestyret vedtok i 2018 en forpliktende plan om økt handlefrihet for kommunen. Målsettinga med planen var å effektivisere drifta og tilpasse driftsnivået for å oppnå tilfredsstillende handlefrihet fra 2021-2022. Det ble vedtatt at nå skulle i overkant av 4 millioner kroner spares på oppvekstsektoren. Konsekvenser av dette vedtaket ble at Øverbygda skole måtte stenge dørene nå i juni. Lærerstaben i kommunen levde lenge i det uvisse om de fikk beholde jobbene sine fra august i år for å spare de nødvendige kronene. Det spinkes og spares også på andre områder i budsjettene for å oppnå kravet i den nevnte planen.

På grunn av en noe kronglete saksbehandling ble skoleukesaken utsatt fra i vår til nå i høst, med et ønske om å få en kjapp utredning over en 5-dagers skoleuke med fulle skoledager i tillegg. Det ble bemerket ved første runde i vår at det var laber tilbakemelding fra foreldrene.

Utgangspunktet for hvordan skolehverdagen skal organiseres kommer fra Staten. Staten setter krav til kommunene med noe spillerom i organiseringa.  I dette kravet har man et minimum av ordinær fag- og timefordeling å forholde seg til. I dag opererer Selbu kommune med fri annenhver onsdag for 1.-4. klassene, noe som er gjennomførbart ut ifra fag- og timefordelinga vi har i dag.

Administrasjonens forslag er å utvide skoleuka til skoledager hver dag, for så å sende elevene hjem med buss klokka 12 og 12:30 annenhver onsdag. Dette gir kommunen ca 500 000kr i merutgifter – til hovedsakelig skoleskyss. Foreldre ga tilbakemelding blant annet om at dette var en dårlig løsning både for barna og familien i sin helhet. Mange mente de ble tvunget til å kjøpe SFO, som flere i dag greier seg uten. Tanken var at dette ville stimulere til økt heltidskultur. Enkelte foreldre gav derimot tilbakemelding på at de heller ville redusere stillingen sin ytterligere for å kunne være hjemme med barna på det som ville bli halv dag hver onsdag. Det ble også nevnt at dette var lite gunstig for pendlerforeldre.

Det ble i hovedutvalget i høst lagt frem et nytt forslag om å innføre 5 fulle skoledager hver uke også for de minste barna. Skole fra 8:30-14 hver dag, hver uke. Dette koster kommunen anslagsvis 1 million kroner ekstra. Disse pengene skal gå til skoleskyss samt nødvendig behov for tilsyn. Administrasjonen fraråder å endre til 5 fulle skoledager hver uke da det i praksis vil føre til en lavere lærertetthet og lengre undervisningsdager enn barna har i dag. Det anbefales å styrke eksisterende undervisning i stedet for å utvide antall undervisningstimer som denne modellen fører til.

Når politiske saker skal vedtas er økonomien alltid et sentralt punkt. Det er ingen økonomi i å utvide skoleuka til 5 dager. Dette er en merkostnad for kommunen.

Et annet viktig punkt er læringsutbyttet i det hele. Det er ingen forskning som entydig viser at de små barna lærer mer av å gå 5 dagers skoleuke.

Da det verken er økonomi eller læringsutbytte som taler for 5-dagers skoleuke i denne saken, er det etter vår oppfatning svært viktig at vi som er folkevalgt lytter til folket som har valgt oss ved roret. Foreldrene har etter tilbakemelding på det dårlige engasjementet tidligere i saken nå tatt spaden i en annen hånd. Foreldrene har oppretta en gruppe på en plattform som er lett tilgjengelig for de fleste, nemlig Facebook. Ut ifra tilslutninga i denne gruppen er det oppgitt at 78% av foreldrene for 1.-3. klasse har et ønske om å fortsette med dagens ordning med fri annenhver onsdag. Den nevnte gruppa på Facebook runder snart et halvt tusen medlemmer – hovedsakelig bestående av foreldre og deres familier. Her finnes det et mangfold av foreldre med ulik geografisk plassering, bakgrunn, sosial situasjon, innfødte vel som innflyttere, noe vi anser som et representativt utvalg av Selbus foreldre. Dette er noe vi mener at vi ikke kan overse når saken skal behandles i Kommunestyret på mandag.

I dag opererer vi med 50% eller 100% plass i SFO. Hvis du har 50% plass i SFO kan du benytte SFO i 0-12 timer per uke. Tidsbruken regnes ikke time-for-time, men i «bolker». Det vil i praksis si at foreldrene uavhengig av leverings- eller hentetidspunkt må betale for hele «bolken» når man benytter seg av SFO før eller etter skoletid. Skolen er i dag ferdig klokken 14. Om barnet hentes klokken 15 regnes det at en benytter SFO i hele åpningstida denne ettermiddagen, som er frem til 16:30. Om barnet i realiteten er på SFO i én time frem til klokka 15 blir foreldrene belasta med 2,5 timer av ukas SFO-tid. Om man har behov for å benytte SFO en frionsdag regnes det så mye som 9,75 timer av denne ukas SFO-kvote. Enkelte foreldre har gitt tilbakemelding på at de har utfordringer med både pris og tilbudsstruktur i dagens SFO-ordning. Dette ønsker vi å gjøre noe med slik at tilbudet føles mer overkommelig og attraktivt for hver enkelt familie uavhengig av familiesituasjon, lønnsnivå og sosial bakgrunn. SFO-tilbudet skal ikke være til hinder for foresatte som ønsker å jobbe fulltid og har barn i 1. til 4. klasse. SFO har et stort potensiale til å bli en flott arena for barna og møtes på, og kan by på mange opplevelser og erfaringer enkelte ikke kan få på hjemmebane. Basseng, uteliv, film, skogsturer, bål og pølsegrilling. Ja, det er et hav av muligheter. Og med ny rammeplan for SFO med virkning fra august i år settes det dessuten ulike krav for å øke kvaliteten på skolefritidsordningen.

Da administrasjonen og enkelte politiske kollegaer tilsynelatende ikke har noen problemer med å legge ½-1 million kroner på bordet for å endre på dagens struktur, ønsker vi i stedet å bruke deler av denne summen til å organisere SFO-tilbudet litt annerledes enn det gjøres i dag. Vi vil holde frionsdagen utenfor denne 50%/100%-ordningen og heller sette en liten, symbolsk sum for denne ene dagen – gratis om mulig – for å legge til rette for at dette blir et godt tilbud for alle.

Argumenter for å fortsette som i dag er det mange nok av. Vi har stor tiltro til at foreldre selv kjenner- og vet hva som er den beste løsningen for seg og sine barn. Som folkevalgt nr. 12 Balstad uttrykte i et tidligere leserinnlegg om at han heller vil være Solan enn Ludvik, tenker jeg vi tar en Reodor Felgen: Vi vil på vegne av et stort flertall foreldre fortsette som i dag, med fri annenhver onsdag, men med andre takster og en ny struktur for SFO-tilbudet slik at alle barn og familier skal få det beste ut av denne dagen, med frihet til å velge hva de selv vil.

Powered by Labrador CMS