Debatt

Illustrasjonsbilde boligområde i Selbu, foto: Bernt Kulseth.

Sett sosial boligpolitikk på den politiske dagsorden

Publisert

Dette er et leserinnlegg som gjenspeiler skribentens meninger.

En trygg og egnet bolig burde være en rettighet for alle. I dag har unge, førstegangskjøpere og enslige forsørgere vanskeligheter med å komme seg inn på boligmarkedet. Leieprisene er høye, og ville i mange tilfeller kunne dekke et lån. Om du ikke har 15 prosent egenkapital blir egen bolig kun en drøm. Langt flere som ønsker å kjøpe seg sin egen bolig, burde få muligheten til dette uten å være avhengig av foreldre og besteforeldre for å skaffe sikkerhet og egenkapital.

Dagens boligmarked er tilpasset spekulanter som putter millionene sine i bolig heller enn å investere i næringslivet. Istedenfor å dempe etterspørselen og stimulere boligbyggingen, har myndighetenes støtteordninger bidratt til å kanalisere mer midler inn i boligetterspørselen. Støtteordningene bidrar bare til å forsterke boligmangelen og boligveksten, og dermed holdes enda flere grupper utenfor boligmarkedet.

I 1946 ble Husbanken opprettet for å gjenoppbygge landet etter krigen, men ble raskt statens redskap for å finansiere den allmenne boligforsyningen. Husbanken ble et av etterkrigstidens store velferdsprosjekt. 

Fram til årtusenskiftet ble rundt halvparten av boligbyggingen i Norge lånefinansiert av Husbanken, mens de siste 20 årene er det gitt lån til 15-20 prosent av nybygde boliger, og Husbanken er i dag et supplement til private banker. De senere årene har Husbanken brukt mye ressurser på bygging av leieboliger og institusjoner.  

Kommunens administrasjon av Husbankens støtteordninger har fått en svakere rolle i utlånsvirksomhet der folk ikke oppfyller egenkapitalkravet. Det frie markedet styrer store deler av boligbyggingen, mens prisene øker i boligmarkedet måned for måned. 

Egen bolig bør være oppnåelig og en menneskerett for de som ønsker å komme inn på boligmarkedet. LO i Selbu og Tydal mener at Husbanken må styrkes. Norge trenger en fremtidsrettet boligpolitikk som sørger for nok boliger. I tillegg til flere utleie- og studentboliger, må vi sikre økt tilgang til startlån, styrke Husbanken og utvikle gunstige leie- til- eie- ordninger. Vi trenger en boligpolitikk som møter behov til mennesker i ulike livssituasjoner. Alle trenger et trygt hjem. 

Husbanken må gjenreises som det sentrale gjennomføringsapparat for sosial boligbygging og kanskje burde flere kommuner ha offentlige tomte- og utbyggingsselskaper. Både kommuner og Husbanken må tilføres betydelige ressurser, og ulike støtteordninger må styrkes.  

LO i Selbu og Tydal ønsker en boligpolitikk hvor mennesker med lave eller vanlige lønninger også har mulighet til komme seg inn på boligmarkedet. Det er med på å bevare et samfunn med små forskjeller. 

Styrk derfor Husbanken og gjenreis den sosiale boligpolitikken. Alle trenger et trygt hjem, en base som gir mulighet til å delta i samfunnet og bidra med det man kan til fellesskapet. 

Bruk stemmeretten og stem rød/grønt ved årets Stortingsvalg!

Powered by Labrador CMS