Debatt

Selbusjøen og Neavassdraget

Publisert

Dette er et leserinnlegg som gjenspeiler skribentens meninger.

Svar til Statkraft Energi A/S ved Andreas Sylte – den biologiske delen av din artikkel

Det har vært utsatt ca. 10.000 finneklipte ørret i Nea i flere år, og ca. 15.000 i Selbusjøen.

Fra i år (2021) er utsettet redusert med 5000 stk. for Nea, og 5000 stk. for Selbusjøen. Dette er ørret som er avlet på Selbusjøstamme. Det meste av avlsmaterialet er hentet i Nea over en tidsperiode på 10 -12 år. Dette var fisk av første generasjon villfisk som Fiskeutvalget i Selbu jeger og fiskeforening fanget. Det genetiske mangfold er nok fortsatt til stede, også i den finneklipte ørreten.

Jeg har full forståelse for at vi må satse på 1. generasjon villfisk av stedegen stamme. Da må det etter min mening gjøres på en helt annen måte enn det har vært gjort – og gjøres i dag. Inntil våre gyteelver fungerer som oppvekstelver for villfisken, må utsettet i Selbusjøen opprettholdes med 15.000 finneklipt ørret.

Jeg tror at i Neavassdraget må det reduseres betraktelig. Derfor: Nea har en elvestrekning på ca. 20 km fra munning til Hegsetdammen. På denne strekningen blir det satt ut 10.000 stk. finneklipt ørret. Det blir teoretisk 1 ørret pr.2 m. Når vi vet at den vårklekte ørreten (0 åringer) veier 5-10 gram omkring 15 september da den finneklipte 2. generasjon villfisken settes ut, vil den stedegne villfisken p,g.a. størrelse, bli henvist til de dårligste plassene i elva. Her gjelder i høyeste grad den sterkestes rett.

Vi vet heller ikke om den utsatte fisken vil betrakte Nea som sin barndoms elv og vende tilbake som gyteklar etter noen år i Selbusjøen.

For å unngå dette bør all finneklipt fisk bare settes ut i Selbusjøen, og antall utsatt fisk bør ikke reduseres før de fleste gyteelver og bekker tilknyttet Neavassdraget fungerer.

Selbusjøen har ei strandlinje på ca. 165 km, og her er det plass for 25.000 finneklipte ørret.

Savner undersøkelser av forholdet i Nea mellom 1. generasjon villfisk og finneklipt ørret. Dette er noe jeg mener Statkraft Energi A/S bør prioritere.

Powered by Labrador CMS