Debatt

Illustrasjon/arkivbilde.

Selbusjøen – et viktig friluftsområde

Publisert

Dette er et leserinnlegg som gir uttrykk for skribentens meninger.

Selbusjøen er utmark på om lag 60 kvkm. Store deler av året uberørt, noe tilrettelegging for ski og skøyteaktivitet vinterstid, en og annen fisker som prøver fiskelykken fra land eller båt vår, sommer og høst, og i feriemåneden juli er det på godværsdager tendenser til det vi kan forbinde med båtliv.

Det var delte meninger da det for noen tiår siden ble tillatt med påhengsmotorer over 10 Hk. Resultatet ble flere og større båter, økt virksomhet på sjøen med tilhørende aktiviteter som f.eks. vannski. Dette har ikke i nevneverdig grad plaget noen de få dagene i året været tillater det. 

Motorferdsel på sjøen er tillatt og blir regulert lokalt gjennom visse bestemmelser om motorstørrelse og maksfart. Selbusjøen er såpass stor at bestemmelsene uten problem også kan inkludere vannskutere. Det har kommunestyret nå bestemt (mot fire stemmer). Blir det et utstrakt problem, er det alltid noen som melder fra slik at tiltak kan iverksettes. Som f.eks. markører 200 meter fra land på Vikaengene. Blir det ille nok, kan bestemmelsene revurderes. På andre sjøer i kommunen over en viss størrelse vil det fremdeles kun være tillatt med mindre påhengsmotorer eller el-motorer. De minste er fortsatt forbeholdt robåt.

Bestemmelsene er gjennomtenkt og godt tilpasset lokale forhold. De som lever lenger enn meg, kan sikkert oppleve båt- og vannskuteraktivitet på Selbusjøen uten støy overhodet. Selbusjøen er ei perle i bygda, og at den blir brukt som friluftsområde betrakter jeg bare som positivt. Jo flere som har glede av aktiviteter på og rundt sjøen, jo bedre er det.

Alle som ferdes på og rundt sjøen skal imidlertid ta hensyn til omgivelsene, det være seg mennesker, natur og fugleliv. Det er viktig å presisere at fartslek skal foregå minst 200 meter fra land og at hensynet til fuglelivet blir overholdt. Man holder seg unna fugleflokker og ender som driver med svømmetrening av årets ungekull. Og alle etterlater stranda slik de sjøl ønsker å finne den. Med ønske om en god og solrik sommer til alle som setter pris på og bruker Selbusjøen på en god og ansvarsfull måte.

Powered by Labrador CMS