Debatt

Illustrasjonsbilde skogsdrift. Foto Ingar Lien

Om skogbruksplanlegging og miljøregistreringer i Selbu og Tydal

Publisert

Dette er et leserinnlegg som gjenspeiler skribentens mening.

I et innlegg i Selbyggen den 9. april reiser en representant for en tømmerkjøper i Trøndelag spørsmål om skogbruksplanlegginga er på villspor. Innlegget kritiserer måten skogbruksplanlegging med revisjon av miljøregistreringer gjøres på. Dette skjer i forbindelse med et pågående skogbruksplanprosjekt i Selbu og Tydal.

Kritikken og spørsmålene som reises i innlegget kommer trolig som følge av misnøye med at prosjektet i Selbu og Tydal ikke har forhandlet fram et tilbud til skogeierne som gir dem mulighet til å bestille en rendyrket revidering av miljøregistreringene uten en kartlegging av skogressursen på eiendommen. Statsforvalteren i Trøndelag mener at en kritikk mot styringsgruppa, som består av frivillige skogeiere, ikke er berettiget.

De eksisterende miljøregistreringene i skogen i Selbu og Tydal er moden for revidering. Dagens skogbruksplaner er utdaterte og gir ikke et riktig bilde av virkeligheten. I sum betyr dette at det var det helt riktig av skogeierne i Selbu og Tydal å starte et helhetlig skogbruksplanprosjekt i 2020. Styringsgruppa for prosjektet har gjort en grundig jobb med å innhente tilbud, velge tilbyder og inngå en rammeavtale med denne.

Skogeierne som har bestilt en kartlegging på sin eiendom gjennom skogbruksplanprosjektet vil få en oppdatert oversikt over skogressursen og revidering av miljøregistreringene som oppfyller sertifiseringskravene. Dette vil gi et godt grunnlag for forvaltning av skogen i årene framover, og en mulighet til å selge tømmer og dermed realisere verdiene som skogen representerer.

Årsaken til at skogeierne ikke har fått mulighet til å bestille en ren revidering av miljøregistreingene er at Statsforvalteren i Trøndelag ikke prioriterer tilskudd til slik registrering.

Statsforvalteren i Trøndelag prioriterer tilskudd til skogeiere som får utarbeidet en oversikt over skogressursen kombinert med en revidering av miljøregistreringer. Tilskuddet gis for å stimulere til kjøp av et helhetlig produkt som et viktig verktøy for en bærekraftig og aktiv næringsmessig utnytting av skogressursen. En revidering av miljøregistreingene uten at man kartlegger skogressursen vil for de fleste gi et mangelfullt verktøy. Dette er årsaken til at Statsforvalteren i Trøndelag ikke prioriterer tilskudd til en ren revidering av miljøregistreringene.

At tømmerkjøperen i sitt innlegg skisserer muligheten for å lansere parallelle opplegg for rene miljøregistreringer vil motarbeide de helhetlige skogbruksplanprosjektene som styres av skogeierne. All fornuft tilsier imidlertid at det er smart å trekke lasset sammen, – i samme retning.

Det er helt frivillig for skogeierne å bestille en kartlegging av skogressursen med en revidering av miljøregistreringer som er tilbudt i regi av skogbruksplanprosjektet i Selbu og Tydal. Skogeiere har mulighet til å bestille en ren revidering av miljøregistreringene, men da utenom det pågående prosjektet. Når det ikke ytes tilskudd til dette vil det trolig blir dyrere for skogeieren.

Skogeierne i Selbu og Tydal som nå i mars/april har bestilt kartlegging av skogressursen med en revidering av miljøregistreringer kan være trygge på at dette vil gi et godt verktøy for forvaltningen av skogen.

Powered by Labrador CMS