Debatt

Ole Morten Balstad og Tanja Fuglem. Arkivfoto.

Når ideologi overstyrer fornuft

Publisert

Dette er et leserinnlegg som gir uttrykk for skribentenes meninger.

Dagens regjering har de siste månedene satt to rene ideologiske eksperimenter ut i livet. Det ene er taxireformen, som effektivt vil ødelegge en næring som allerede har utfordringer, og det andre er ordningen med fritt skolevalg, en ordning nær sagt samtlige andre enn regjeringen har advart mot.

Frislippet innen taxinæringen, der blant annet kompetansekravet til løyvehaver er fjernet og en ikke lengre behøver å være tilknyttet en sentral, har bare på kort tid medført 1000 nye drosjer i Oslo. Dette gir en overetablering av drosjer som gjør at det ikke blir et levedyktig yrke, men en tilleggsnæring der en kjører kun når en lyster, eller som det så fint heter fra regjeringshold, når markedet ønsker eller har behov. Det medfører også at aktører som ikke har den samme seriøsiteten vi er vant til fra den norske taxibransjen tiltrekkes næringen, med de følger dette har både overfor sjåfører og kunder.

Drosjetilbudet er en del av den grunnleggende infrastrukturen i Norge og grunnleggende infrastruktur egner seg ikke for tilfeldige eksperimenter eller svulstige anbud. Regjeringens taxireform er i høyeste grad et ideologisk eksperiment «alle» advarte imot, og alle signaler tyder på at advarslene var høyst berettiget.

Fritt skolevalg ved videregående skoler er et annet ideologisk eksperiment regjeringen har presset gjennom tross mange og sterke advarsler. Valgfrihet er et fint ord, men denne ordningen gir kun valgfrihet til de elevene med best karakterer. I byene vil dette gi A-skoler og B-skoler, samt forøvrig medføre at eleven som da ikke kommer inn på elektrolinja ved Selbu VGS må dra eksempelvis Oppdal på hybel for å gjennomføre utdanningen, mens en som sokner til Byåsen VGS havner i Åfjord grunnet at karaktersnittet er for lavt for å komme inn på nærskolen.

Det mest merkelige med denne endringen i skolevalg er at en her endrer en ordning som har fungert utmerket, og der hvert enkelt fylke, som skoleeier, har bestemt hvilke kriterier som skal ligge i bunnen for den fylkeskommunale skolelogistikken. Det at en større andel av elevene i ung alder må flytte på hybel vil etter alle solemerker også gi større frafall i skoleløpet, mer omvalg, og når en vet at gjennomføringsgraden bør være det aller viktigste parameteret i skoleløpet, da er dette nok en høyst merkelig manøver fra regjerningen.

Felles for begge disse endringene er at de bygger på ren ideologi. Det har ikke manglet på hverken advarsler eller negative høringsuttalelser, men uavhengig av dette har regjeringen trumfet gjennom endringer som svekker grunnleggende infrastruktur og svekker en skolemodell som over tid har visst seg god og funksjonell.

En ny regjering med Arbeiderpartiet i spissen har allerede sagt at begge disse to ideologiske endringene vil bli reversert med ny regjering, da ideologi helt klart egner seg best på papir og ikke i praksis, og i disse to tilfellene egner det seg heller ikke på papir.

Powered by Labrador CMS