Debatt

Alf Ronny Rotvold og Per Einar Sæther

Nærings- og boligpolitikk

Publisert

Dette er et leserinnlegg som gjenspeiler skribentenes meninger

Norge står overfor tre svært store oppgaver på 2020-tallet: Vi må øke sysselsettingen og få flere hundretusen nordmenn i jobb, vi må øke eksporten utenom olje og gass og vi skal nå Norges klimamål for 2030.

På alle disse områdene er årene under Erna Solberg tapte år for omstilling og jobbskaping. Handelsoverskuddet har falt dramatisk, det er færre sysselsatte i industrien, og utslippene av klimagasser er knapt redusert.  Nå trenger Norge nye krefter som vil bruke staten mer aktivt og som kan skape nye muligheter i tettere samarbeid med næringslivet. Arbeiderpartiet vil bruke statens verktøy – kapital, eierskap, regelverk, og offentlige anskaffelser – på måter som skaper nye næringsmuligheter og arbeidsplasser.

Arbeiderpartiet vil føre en aktiv næringspolitikk, der det satses målrettet på områdene der Norge har spesielle forutsetninger for å lykkes. Staten skal bruke hele verktøykassen – statlig kapital, eierskap, regelverk, offentlige anskaffelser og mer til – for å legge til rette for nye næringer og arbeidsplasser. Sikre at industrien får fagfolkene den trenger og at Norge fortsatt har fagarbeidere i verdensklasse. Derfor vil vi styrke, ikke svekke den norske modellen, satse på yrkesfagene, sikre læreplass til alle og gjennomføre en storstilt kompetansereform for etter- og videreutdanning. Legge til rette for vekst og verdiskaping i hele landet, bl.a. ved å gjennomføre ambisiøse regionale planer som støtter opp under de ulike landsdelers fortrinn og som styrker regionenes muligheter for næringsutvikling og verdiskaping.

Arbeiderpartiet vil sikre at ren fornybar energi skal bidra til at vi skaper framtidsrettede og trygge arbeidsplasser i Norge. Vi vil sørge for at norsk kraft fremdeles er et konkurransefortrinn for norsk industri. Næringspolitikken skal bidra til å løse de store utfordringene i samfunnet. Norsk økonomi skal omstilles, og vi skal reise oss etter koronakrisen. Det vil kreve politisk lederskap og et tett samarbeid mellom staten, kommunene, fagbevegelsen og næringslivet.

Den norske samfunnsmodellen har vist at den kan sikre høy verdiskaping og trygge arbeidsplasser i hele landet. Den er også en modell for fremtiden. Partene i arbeidslivet må få et større ansvar, og Arbeiderpartiet ønsker et forsterket og mer avansert trepartssamarbeid. Samarbeidet må bli tettere, mer forpliktende og strategisk. Det må også utvides til nye områder, som en ambisiøs eksportstrategi for Norge og satsing på nye eksportnæringer som karbonfangst- og lagring, hydrogen, havvind, batteriteknologi og grønn skipsfart. Det krever tett samarbeid, felles retning og bedre tilrettelegging.

Bolig er ved siden av arbeid, utdanning og helse – det viktigste for folks velferd. Den norske boligmodellen bygger på at folk skal kjøpe og eie egen bolig. Men det er store økonomiske forskjeller i boligmarkedet, både geografisk og mellom enkelthusholdninger. De siste årene har boligprisene steget kraftig, og det er blitt vanskeligere for mange å etablere seg i sin egen bolig. Forskjellen mellom å eie og leie egen bolig er i ferd med å bli en av de største ulikhetsfaktorene i samfunnet.

Arbeiderpartiet er opptatt av å bygge videre på det som fungerer godt. I tillegg er det behov for å ta nye grep, fordi situasjonen i boligmarkedet har forandret seg. At folk har et godt og trygt sted å bo til en overkommelig pris har vært og er fortsatt viktig for Arbeiderpartiet.

Husbanken er det viktigste verktøyet i den statlige boligpolitikken. Det er kommunene som har hovedansvaret for boligpolitikken, og gjennom Husbanken legger staten til rette for at kommunene skal kunne lykkes.

Noen av våre mål for boligpolitikken:

-Fryse BSU ordningen (Boligsparing for ungdom) på kr 25.000,- i året og kr 300.000,- totalt og begrense ordningen til å gjelde førstegangskjøp.

-Øke utlånsrammen til Husbanken slik at flere kan få startlån, Husbanken skal kunne brukes som virkemiddel også for førstegangsetablerere.

-Utvide husbankens mandat Særlig rettet mot leiemarkedet og en tredje boligsektor.

-Trappe opp studentboligbyggingen med mål om 3000 bygde boliger i året.

Powered by Labrador CMS