Debatt

Innleggsforfatteren er bekymret for høyintensitets lys fra vindmøllene som skal monteres på Stokkfjellet.

Min mening – Siste info om Stokkfjellet

Publisert

Dette er et leserinnlegg der innholdet gjenspeiler innleggsforfatterens mening.

Siden år 2019 har flere av oss vært aktive rundt lyssettingen som er vedtatt i konsesjonen. Disse forferdelige høyintensitetslysene er ikke ønsket.

Aller først så er vi ikke imponert over at det vedtas å bygge et industriområde i våre friluftsområder der vi har hytte. Hyttefolk, Samene, Norges Naturvernforbund og Trondheim Turistforening har klagd på lysene. I MTA – plan av 2019 ble det endringer til 21 turbiner på 180 m og med disse lysene.  Hele bygda vil få se disse høyintensitets blinkende lysene, dag og natt og i styrke 100000 candela som blir festet på turbin- nacelle.

Vi har sendt henvendelser til NVE og Luftfarts tilsynet om dispensasjon og at det bør vurderes prøving av radarstyrte lys ved Stokkfjellet. Trønderenergi har også bedt Luftfartstilsynet om dispensasjon.  Det vi vet nå er at det i januar 2021 ble oversendt fra NVE en spesifikasjon til en ny lov om ny og mere menneskelig hinderbelysning ved vindkraftverk i Norge.  Lovforslaget ligger nå til behandling i Forsvarsdepartementet og Samferdselsdepartementet.

Er det noen i bygda som kan bidra med kunnskap om radarstyrte lys og hvordan disse opptrer ved mindre luftfartøy? Vi håper også at Selbu Kommune og ordfører med politikere vil påvirke myndighetene til å få fortgang til en ny lov som sikrer menneskevennlige lys ved vindkraftverk i Norge. Som avslutning nevnes at det er flere land i verden som ikke tillater bruk av slike høyintensitets lys.

Powered by Labrador CMS