Debatt

Flere av veggene på kirken, og spesielt tårnet, viser tydelige tegn på avskalling. Det er tydelig behov for utbedringer.

Min mening – Kalking av Selbu kirke

Publisert

Leserinnlegg som gir uttrykk for innsenderens mening

Selbu kirke er det sentrale samlingspunktet for det kristne arbeidet i Selbu, det er ingen tvil om det. Men middelalderkirka vår er også så mye mer. Den over 800 år gamle kirka er bygdas viktigste kulturminne, en kulturhistorisk skatt som det er svært viktig å ta vare på. Den er både automatisk fredet (fra før 1536), og vedtaksfredet som kulturminne. De siste årenes allsidige bruk til konserter og teater har gitt oss en ny og rik kulturarena. Det har dratt nytte av den helt spesielle akustikken kirkerommet er blitt så kjent for, og flere kjente innspillinger har foregått her.

Selbu kirke var privat eie fram til 1846, da sogneprest og ordfører Hans Henrik Emil Tybring fikk kjøpt tilbake kirka, som siden har vært i lokalt eie, nå av Selbu sokn.

Opp gjennom årene har det vært gjennomført en rekke ombygginger og vedlikeholdsarbeid. Utvendig kalking ble sist utført før 800-jubileet i 1983. Etter snart 40 år er det på høy tid å foreta en ny kalking, for å stoppe sprekkdannelser og vider forfall. Da Riksantikvaren nå stiller øremerkede midler til vedlikehold av middelalderkirker passer dette spesielt god. At Selbu kommune må bidra i dette arbeidet med toppfinansiering er helt naturlig. Når dette kan ordnes gjennom låneopptak så de årlige kostnadene kun blir på kr 20.000, ble dette en svært gunstig ordning.

Historielaget er en politisk og religiøs uavhengig organisasjon som jobber for å ta vare på vår lokale historie og vår kulturarv. Vi er derfor veldig glade for at politikere og administrasjonen i kommunen har tatt tak i vedlikeholdsbehovet og benyttet seg av den aktuelle tilskuddsordningen. Derimot er vi svært overrasket over at SV velger å slå politisk mynt på denne saken, og ikke makter å løfte blikket over den religiøse barrieren for å ta vare på vårt viktigste kulturminne og en sentral del av bygdas kulturarv.

Powered by Labrador CMS