Debatt

Thomas Engan skriver i dette meningsinnlegget at "under den nåværende regjering har fraflyttingen fra trønderske kommuner skutt fart."

Et sterkt Senterparti vil være en styrke for landbruket, matvaresikkerhet og distriktene

Publisert

Dette er et leserinnlegg som gjenspeiler skribentens meninger.

Landbruk og matproduksjon:

Senterpartiet mener det er grunnleggende viktig for et lands beredskap å ha egen evne til å produsere mat. Jordbruket er avgjørende for å sikre arbeidsplasser, kulturlandskap og levende lokalsamfunn over hele Norge.

Senterpartiet støtter derfor opp om Bondeopprørets krav om å sikre rett tallgrunnlag for jordbruksoppgjøret. Det må på plass en mer realistisk måte å måle inntekt på enn den som benyttes i dag.  Det er viktig at vi kan måle inntektsnivå og ikke bare inntektsutvikling, samt hvilke kostnader som skal tas med i regnestykket. Senterpartiet vil også videreutvikle velferdsordningene for jordbruket, og legge fram egen plan om dette i forbindelse med neste års jordbruksoppgjør. Spesielt er det viktig med gode ordninger for avløsing ved ferie, sykdom og fødsel. Det å være bonde kan for mange være et ensomt yrke, og vi vil derfor også ha økt fokus på bønders psykiske helse.

Det nevnte Bondeopprøret har utfordret de politiske partiene på å gi tidsfrister for å løfte inntektene opp til samme nivå som andre yrkesgrupper. Senterpartiet sier nei til at norsk matproduksjon for en stor del skal foregå på dugnad, og vil ha en forpliktende og tidfestet plan for økonomisk jamstilling av jordbruket og andre yrkesgrupper med en tidshorisont på 4-6 år.   

Senterpartiet vil ha slutt på trenering av fellingstillatelser for rovdyr og vil innføre en ny rovviltpolitikk som tar større hensyn til beitebruk, landbruk og tamreindrift.

Styrking av landets matvareberedskap er viktig. Mat og nok tilgang til mat er en sentral del av et lands beredskap. Dette er ting vi har blitt påmint på gjennom pandemien. Det er uetisk å basere nasjonal beredskap på å kjøpe mat fra fattigere land ved en krise. Norges befolkning skal ha ren og trygg mat. Norge har en unik plante- og dyrehelse med lite bruk av antibiotika og plantevernmidler som danner grunnlaget for produksjon av trygg, ren mat.

Senterpartiet vil bruke endringer i skatter og avgifter aktivt for å styrke lønnsomheten i landbruket. Sp vil ikke innføre CO2-avgift på biologiske prosesser. Partiet vil derimot foreslå tiltak og virkemidler som bidrar til å følge opp klimaavtalen mellom staten og jordbruket, uten at dette svekker norsk matproduksjon på norske ressurser og jordbrukets inntekter slik Stortinget har forutsatt.

Klima:

Senterpartiet har i likhet med Regjeringen forpliktet seg til målet om å kutte co2 – utslippene med 55 prosent innen 2030.  Regjeringas opplegg er at CO₂-avgiften gradvis må økes til 2000 kroner per tonn fram mot 2030 hvis Norge skal nå dette klimamålet. Dette kan ikke vi være med på. Vi må så langt som mulig prøve å få gjennomført denne omstillingen uten å skape større geografiske og sosiale forskjeller og at norsk næringsliv og norske arbeidsplasser raseres.

Vi ønsker å øke CO₂-avgiften for norsk olje- og gassektor, for den næringen må gjennom en omstilling. Men vi kan ikke legge ned en næring over natta med det som konsekvens at produksjonen flytter et annet sted i verden og at co2 utslippene i stedet går opp. Det er et dårlig regnestykke for det globale klimaet, og for oss også, som mister verdiskaping og arbeidsplasser i vårt land. 

Og vi må utnytte det potensiale som skogen representerer i klimasammenheng. Skog i vekst binder Co2, og her er det mye hente på mer planting og bedre skjøtsel i form av tynning og ungskogpleie. Og vi kan bruke mer trevare som byggemateriale og andre produkter, i stedet for plast, stål, aluminium og betong, som alle er basert på bruk av fossil energi.

Distriktspolitikk:

Under den nåværende regjering har fraflyttingen fra trønderske kommuner skutt fart. Senterpartiet vil legge stor vekt på å motvirke denne trenden, med en aktiv distriktspolitikk med tjenester og tilrettelegging for næringsvirksomhet ute i distriktene.

Er du opptatt av norsk matproduksjon, en fornuftig klimapolitikk og at det skal være godt å bo på bygda og i distriktene, ja da kan du med fordel stemme Senterpartiet!

Powered by Labrador CMS