Debatt

Matveien 705

Publisert

Dette er Selbyggens lederartikkel som gjenspeiler avisens offisielle mening

Nok en gang har et matprodukt fra Selbu fått heder og anerkjennelse. Denne gangen er det lokomotivet i lokal matproduksjon, Tine Meieriet Selbu, som har fått utmerkelse fra Stiftelsen Norsk Mat. Selbu Blå er et kvalitetsprodukt som tilbys over hele landet, og som hoteller og restauranter ofte har på sine buffeter. Samtidig er det et lokalt produkt, utviklet og produsert i Selbu, med lokale råvarer fra gårdsbruk i Selbu og Tydal. Spesialitetsmerket til Selbu Blå kraftig er en sterk anerkjennelse til et lokalt matprodukt i særklasse.

Fra før har Lykkemat fått dette merket for sin Granola. Lykkemat er også nominert til finalen i Det norske måltid for tredje året på rad. Der har også Jentene På Tunet vært, og de kom hjem med pris etter finalen i fjor. Jentene På Tunet har også mottatt andre høythengende priser både i inn- og utland. I tillegg vet vi at vi har småskalaprodusenter i dalføret som produserer egg, honning, kjøttprodukter, fiskeprodukter, meieriprodukter og bakverk med høy kvalitet. Neadalføret har blitt en faktor i lokal matproduksjon som fagfolk begynner å legge merke til.

Hva kan vi gjøre for at folk flest skal fatte samme interesse? Vi har hatt flere forsøk på å markedsføre dalføret på forskjellige måter. Riksvei 705 Fra fjord til fjell, Fylkesveg 705 Regional turistvei osv. Hva med Matveien 705 eller noe sånt? I den ene enden har vi Stjørdal, som er et lokalmatdistrikt og som har fått sitt eget utsalg gjennom Auk på Torgkvartalet. I den andre enden har vi Røros, som også har fått anerkjennelse for sin lokale matproduksjon og matkultur. Felles for begge endepunktene er at flere produsenter samarbeider om felles utsalg og felles markedsføring. 

Vi vet at det er noe på gang i Tydal, med Smaken av Sylan og GLIS-festivalen. Det var et godt fundert samarbeid også i Selbu med Selbu – ekte kvalitet og felles stand på Trøndersk Matfestival, men da Selbu Næringsforum ble oppløst forsvant også dette. Kanskje kan det være noe å vurdere å ta opp igjen? Hva med et sted hvor vi kan oppleve lokal mat også i Selbu og Tydal? Lokal matproduksjon er gjerne kjennetegnet av flere små produsenter som selger fra sine egne utsalg eller på messer og markeder. Vi trenger et sted hvor bygdefolk, hyttefolk og ikke minst gjennomreisende turister kan få oppleve mangfoldet i vår matkultur. Små produsenter har gjerne begrensede ressurser til markedsføring og har varer for salg i begrensede tidsrom. Et felles utsalgssted vil kunne ha et tilbud hele året. Noe å tenke på for Næringsforeningen i Værnesregionen? Det betinger selvsagt at produsentene er medlemmer.

Vi må tørre å vise oss frem. Vi håper Tine følger opp ordførerens gode forslag om å plassere en kjempeost utenfor meieriet i Selbu, som viser at det er der de gode Selbu Blå-ostene produseres. Inderøy har lyktes med sin felles markedsføring med Den gylne omvei. Det er ingen grunn til at vi ikke skal lykkes med Matveien 705. Vi tror til og med at et samarbeid mellom Stjørdal, Selbu, Tydal og Røros ville ha svært gode forutsetninger for å lykkes. Vår matkultur og våre dyktige mathåndverkere fortjener en plass i solen. Vi snakker mye om å markedsføre Selbu gjennom kvernstein og Selbuvotten, men hvorfor ikke markedsføre oss gjennom en sterkt voksende næring som vi vet vi er gode til å utøve? 

Powered by Labrador CMS