Debatt

Illustrasjon (arkivbilde).

– Mange har ikke behov for å reise til Mebonden for å handle

Publisert

Dette er et meningsinnlegg som gjenspeiler innleggsforfatterens meninger.

Selbu kommune oppfordrer til å komme med innspill i forbindelse med revideringen av kommunens arealplan, samtidig som det pågår utarbeidelse av ny sentrumsplan for sentrale deler av Mebonden.

I de senere ti årene har handelen blitt betydelig redusert, til handel/forretninger bare i Mebonden og Innbygda (Langseth), til to senter. Dette må kommunen forholde seg til og det må gjenspeiles i revidert arealplan. Altså to handelssenter som kan utvikles, men på forskjellig vis. Grunnlaget for sentrum er forskjellig. En har i dag spredt bebyggelse i Mebonden, over et større område. I Innbygda er det ikke så mye å ta hensyn til, samtidig som at området (B. Langseth) har båthavn og camping med utleiehytter og idrettshall for mange aktiviteter. Området er lettere bebyggbart enn i Mebonden.

Jeg forstår at det er ønskelig at mange funksjoner etablerer seg i Mebonden, men Langseth med sine funksjoner er ikke så lett å flytte på. Hvis det på Langsethområdet etableres et signalbygg og at det legges til rette for utvidet handelsvirksomhet vil det kunne bli et Hellsenter i mindre målestokk, men med et større sentralt vrimleareal for lek og opphold. Jeg ser for meg et område under en glasskuppel, som rommer lek, servering, vann, planter, trær nesten som en oase hvor det er trivelig å være i. Rundt dette, forretninger som kolonial, apotek, bokhandel, bakeri, frisør, sportsforretning, bank, post, Vinmonopol, Ting og tang som i Moheim, Rusta, Europris, gårdsbutikker, nettbutikker, tannlege og lokaler for utleie, kontorer, møter, cafe/restaurant, servering mm. Nåværende Langseth han romme elektriker, rørlegger, byggevarer ol. Det vil bli et sted som turister, båtfolk og ferierende også vil stoppe ved.

For oss som er strandbygger er Langseth den nærmeste kolonialforretningen, bensinstasjon, serviceverksted for bilpleie og dekkskifte, kveldsåpen Cafe og kiosk med litt kolonialvarer. Mange har ikke behov for å reise til Mebonden for å handle. Vanligvis reiser en til nærmeste butikk/forretning hvis en ikke er helt Coopfrelst, eller skal ha noe som ikke finnes på Langseth, men da må en lete godt. Å ligge først i løypa mellom Hell og Tydal betrakter jeg som en stor fordel for at reisende vil stoppe på Langseth.

På Hellsenteret og på Stjørdal treffer en mange strandbygger, men også andre selbygger som skal oppsøke spesialforretninger som Elektro, Møbel, Hvitevarer, Biltema og Jula. Det er også de som kjører til Hell for bare å kjøpe kaffe og «slå i hjel litt tid» og for at det er trivelig å oppsøke miljøet der. Det er også sosialt i det å ta en tur nedover. Det er også trivelig å møtes på kafeen på Langseth mens partneren er på butikken eller en får utført omlegging og salg av dekk. Meget god service der. 

«Sjå bronsosen, kjettkakun åååå». En får god mat, mye mat og rimelig mat i et godt miljø på Langseth. Kan det bli bedre? Det noe annet enn å reise på OBS og få ei lita vaffel med kvitost så tynn at en kan rekne de tre hullene som er forsøkt fylt med litt smør/margarin. Haldo-Arnt gjør alt for kunden. B. Langseth har vist en veldig god handelsånd og vist at de får det til. Det samme kan en ikke si om Mebonden når Coop tillates lagt utenfor det jeg mener er sentrum. Senterfunksjonene blir for spredt etter mitt skjønn.

Å forflytte seg fra den ene forretningen til den andre, kanskje også må flytte med bilen flere ganger, i dårlig vær, for å få utført sitt ærend er ikke så trivelig. En må også ta hensyn til at avstanden er kort i tid når en først sitter i bil. Fra Fuglem til Hommelvik 26 km, 29min. Til Hell 33 km, 32min. Til Mebonden 17 km, 17min. (i følge Google). Forskjell ca. 15 min.

Konklusjonen i mitt innspill er at Selbu kommune ved revidering av arealplanen må ta hensyn til at det er to sentrum i kommunen. Noe dyrkajord vil i alle fall bli nedbygget, men matjord kan flyttes. 

Powered by Labrador CMS