Debatt

Jeg har en idé!

Publisert

Dette er et leserinnlegg som gir uttrykk for skribentens meninger.

Dette springer ut av den seneste debatten om festkultur og 18-årsgrense. La meg være klar på et par ting før jeg fortsetter. Jeg ønsker ikke å sette dette forslaget opp i mot festene som et enten-eller scenario. Festkulturen i dag er uansett annerledes enn den var da jeg var tenåring på 90-tallet. Og jeg har hørt at det var enda «verre» før i tida. (Jeg fikk ikke noe forklaring på hva som lå i ordet «verre» fra min kilde. Men jeg antar det har noe med grøftefyll å gjøre). Men dette handler ikke om fyll. Det handler om sosialisering.

Da jeg vokste opp var det fest på grendahusene hver eneste helg. Nå er det sjelden fest på lokalet. Men det var også mange som treftes i ukedagene (og i helgene for den del) på videobua ved Sørensen. Der var det kiosk, biljardbord, flipperspill og bilspill – i tillegg til video (du vet, slike som vi måtte huske å spole tilbake før vi leverte inn). Om dansefestene bør få et nytt oppsving, og hvilken aldersgrense det bør være, overlater jeg til andre diskusjoner. Jeg er ikke interessert i å snakke om det her. Poenget er at det er både færre fester og færre møtesteder ellers. Jeg har ikke noe dokumentasjon på dette, men det ser slik ut for meg. 

Festdebatten har etterlyst alternativer. Selbu trenger flere møteplasser. Enig! Og et hovedpoeng i debatten er dette med at ulike generasjoner kan treffes. Enig! Jeg foreslår derfor at lokalene til det gamle Coop, som nå flytter ut fra et stort lokale midt i sentrum, blir til et aktivitetssenter. Her er det jeg ser for meg:

  • Bowling
  • Biljardbord i ulike varianter
  • Shuffleboard
  • VR-games (virtuell realitet)
  • E-sport
  • Andre ting en 40 år gammel skrott ikke vet om, som ungdommen liker?
  • Dart
  • Sjakkbrett
  • En avdeling for de minste
  • Bingo (radiobingo der man kan treffes fysisk, tilrettelagt av Nea Radio?)
  • Dag-tilbud for pensjonister
  • Retro-avdeling med gamle arkade-spill og jukeboks?

Stedet må ha kiosk og café der man kan kjøpe seg enkel mat, kaffe og drikke. Og la oss like gjerne ha et inngjerdet bar-område der man kan kjøpe seg en pils mellom bowling-omgangene. Why not? Er det ikke rom for noe sånt selv i en digital tidsalder? Jeg pleide å spille biljard på iPad’n min. Men nå har jeg eget bord i kjelleren. Jeg skal ikke sløse bort spalteplass på å argumentere for hva som er morsomst iallfall! Men det hadde vært artig å ha en gjeng å spille med. Kanskje aktivitetene kan generere nye klubber og interesseorganisasjoner? Vi kan få oppover folk til å holde kurs en gang i blant. Drop-in priser, klippekort, årsmedlemskap, bedriftsaktiviteter og teambuilding, sosialisering og tilbud til nyinnflyttede… uante muligheter.

Innholdet bør føles relevant for alle og inkludere ulike initiativ for Selbygger i alle aldre. Jeg snakker altså om et aktivitetssenter der ulike deler kan forvaltes av ulike interessegrupper – eller iallfall der driverne er rådført av de som vet hva som er relevant. Kanskje man kunne sette ned et utvalg med ungdomsråd, oppvekstsektoren, frivillighetssentralen, ungdomslag, pensjonistforening, idrettslag etc og ha en idémyldring? 

Når det gjelder alt det praktiske, økonomi, drift etc. regner jeg med at det er løsbart så lenge noen faktisk kjenner på seg at dette er liv laga. Privat drift med kommunal tilrettelegging? Kan ungdomslagene kobles på og ha en alternativ inntektskilde? «Where there is a will, there is a way», som de pleier å si over dammen. Her er iallfall min idé. 

Powered by Labrador CMS