Debatt

Testkø utenfor sykehjemmet, illustrasjon.

Fritt vilt

Publisert

Dette er Selbyggens lederartikkel, som gir uttrykk for avisens offisielle mening.

Da fikk vi det her også. Ett år og åtte måneder etter nedstengingen av Norge. To måneder etter gjenåpningen. Det største koronautbruddet vi har hatt i Selbu siden det hele startet. Kunne vi egentlig forvente oss noe annet? 

Etter 562 dager med nedstenging erklærte myndighetene den 25. september kl. 16.00 landet for gjenåpnet. Erna Solberg klemte Bent Høie, og Petter Stordalen planla å arrangere «tidenes gruppeklem» ved et av sine hoteller. Over 1000 mennesker var til stede der. Folk jublet, og sprang ut for å feire livet. I Trondheim var det fullt kaos den første lørdagen, med både trengsel og bråk i gatene. Endelig var vi frie igjen! 

Gikk det for fort? Det er et spørsmål det er vanskelig å svare på, for det fantes flere hensyn å ta. Store deler av norsk næringsliv hadde balansert på en knivsegg over lang tid. Folk begynte å slite psykisk, og flesteparten av oss hadde tross alt tatt vaksinen. Var det ikke på tide å bare bli ferdig med koronaen og komme tilbake til det vanlige livet? Mange butikker har fjernet sine antibac-stasjoner og munnbindene har de fleste av oss lagt bakerst i skuffen. Men smitten i det norske samfunnet har aldri vært så ille som den er nå. Over 14.200 ble smittet forrige uke. I skrivende stund er 232 mennesker innlagt på sykehus med korona. På den positive siden så er 4 229 770 av oss vaksinerte. 

For det er heldigvis slik at de fleste nordmenn har «tatt en for laget» og vaksinert seg. Debatten som går i disse dager dreier seg mye om de uvaksinerte. Det er som kjent frivillig å ta vaksinen, og vi må ikke glemme at noen av helsemessige årsaker ikke er i stand til å ta vaksinen. Men for deg som velger den bort uten grunn, betyr det at alle vi andre tar støyten for deg. Dersom alle hadde gjort det samme, hadde nok situasjonen slik den er i dag sett annerledes ut. Den hadde nok vært atskillig verre. For det er nå en gang slik, at de av oss som har stukket oss blir mindre syke, og vi gir heller ikke bort smitten like lett. 

Ryktene sprer seg fort i våre små bygder. Det er fort gjort å «finne ut hvem som er synderen, eller synderne», når slike utbrudd oppstår i små lokalsamfunn. Sannheten er vel; kan noen egentlig klandres? Myndighetene sa at det var greit. Vi har klemt hverandre og omgått hverandre tett i to måneder nå. Vi har deltatt på fritidsaktiviteter og vi har vært i festlige lag. Akkurat nå er vi alle fritt vilt, og hvem som helst av oss kan være bærer av smitten. Nå må vi atter igjen ta våre forholdsregler! 

Skal vi få bukt med smitten som nå verserer i bygda, må vi rett og slett innse at det vanlige livet må holdes på vent litt til. Selv om kommuneoverlegen ikke anbefaler ekstra tiltak, er det viktig å huske på håndhygiene. Og bruk gjerne munnbind på butikken. Ikke stå å host ved siden av frukta på Kiwi, og prøv å hold litt mer avstand til bekjente du møter. Er du i risikogruppen, helsepersonell eller over 65 år, ta imot den tredje vaksinedosen som blir rullet ut i Selbu og Tydal i disse dager. Vi har klart det i ett år og åtte måneder. La oss holde dugnaden i gang litt til. I alle fall nå når vi står midt i et stort smitteutbrudd. 

Powered by Labrador CMS