Debatt

Illustrasjonsbilde fra pixabay

Få hjelp når man trenger det!

Publisert

Dette er et leserinnlegg som gir uttrykk for skribentens meninger. Innlegget publiseres på Verdensdagen for selvmordsforebygging.

Hvorfor skal vi snakke mer om psykisk helse?

Jo fordi i 2020 så døde 639 mennesker av selvmord i Norge. Tallene har sunket siden 1990, men tallene er fortsatt høye. 639 er 639 menneskeliv for mange. Der ute er det 639 familier som har mistet noen de elsker, men hvis tallene er så høye hvorfor skjer det ikke noe? Hvorfor går fortsatt mennesker rundt og føler at det å dø er den eneste løsningen? Hvis regjeringer har brukt så mye penger på psykisk helse hvorfor er tallene fortsatt så høye? Hvorfor er den nesten to menneske liv som går tapt hver dag? I 2020 var det 95 personer som døde i trafikken, men jeg tror også at et visst antall av de som døde i trafikken er selvmord.

Raskere hjelp

Vi får ofte høre at vi skal be om hjelp når vi trenger det. Men hvorfor skal vi det når det er så vanskelig å få hjelp. Ventetidene til å komme til psykolog er lange. Når noen ber om hjelp gjør de det for at de trenger hjelp, ikke for at de skal vente i et år før noen vil hjelpe dem. Jeg mener nemlig at hvis hjelpen var enklere å få akkurat når man trenger det, så kunne liv blitt reddet. Hvis man får en akutt fysisk sykdom så kan man ringe etter ambulanse for å komme seg til sykehus kjapt, men hvorfor finnes det ikke en psykebil?

Barn og unge

Det burde bli enklere for barn og unge å få noen å prate med når de trenger det. Helsesøster burde være på skolen hver dag. Ventetidene for å komme inn til BUP burde være kortere, og kanskje kunne det vært en idé å ha en skolepsykolog på skolen.

Konklusjon

Min konklusjon er at ved raskere psykisk helsehjelp så vil flere liv bli reddet. Ved å ha psykiske helsetjenester lettere tilgjengelig, så kan det være enklere for både voksne og barn å be om hjelp. For å få til dette krever det at regjeringen gir mer penger til psykisk helse oppfølging.

Kilder:

Strøm, Raknes og Larsen: fhi.no:  https://www.fhi.no/hn/helseregistre-og-registre/dodsarsaksregisteret/selvmord-i-dodsarsaksstatistikken/

Tomborg: Tryggtrafikk.no https://www.tryggtrafikk.no/pressemeldinger/rekordlavt-antall-dodsulykker-i-trafikken-i-2020/

Moslet Størseth – Høiby: Mamma.com/min mamma

Powered by Labrador CMS