Debatt

Illustrasjonsbilde Nea.

– Det haster med å få iverksatt tiltak for å bedre vilkårene for villfisken

Publisert

Dette er et leserinnlegg som gir uttrykk for skribentens meninger.

I 2014 ble det gitt nye konsesjonsvilkårene for Selbusjøen der regulanten Statkraft ble pålagt å iverksette tiltak for å sikre og bedre villfisk bestanden i sjøen. Som et ledd i dette har Statkraft i 2016 foretatt fiskeundersøkelse i både Selbusjøen og nedre del av Nea. Rapporten fra NTNU, Vitenskapsmuseet, naturhistorisk rapport 2017 -2 konkluderte med at ørretbestand i Selbusjøen hadde gått dramatisk ned de siste 20 åra. På bakgrunn av dette sendte Statkraft et forslag på tiltak til NVE. Våren 2020 sendte NVE ut et høringsforslag. I det ble det foreslått bygging av fiskesperrer i tre gyteelver og utbedrende tiltak i tre sideelver. Et år senere ligger saken fortsatt på NVE sitt bord. Selbusjøen Grunneierlag, Statkraft og nå sist Selbyggene har etterspurt den videre behandlingen uten å ha fått svar på når NVE får ferdigbehandlet pålegget. 

Statkraft er ut fra dagens gjeldende praksis pålagt utsetting av ørret i Selbusjøen og Nea som kompensasjon for redusert villfisk bestand på grunn av reguleringen. Dagens signaler fra miljømyndigheter er at utsettingen av ørret skal fases ut på sikt, og erstattes av fiskefremmende tiltak for villfiskproduksjon. Fiskeutsettingen i Selbusjøen er allerede redusert med 5000 ørretyngel. Det haster derfor med å få iverksatt tiltak for å bedre vilkårene for villfisken.

Nedre Nea.

Nea var Selbusjøens viktigste gyteelv. Etter reguleringen av Nea-vassdraget har Nedre Nea i hovedsak vært tørrlagt gjennom vinterhalvåret, og med det er elva dramatisk redusert som ørret og gyteelv for sjøen.

Det kan nå fremmes krav om nye konsesjonsvilkår for Nea-vassdraget. Tydal har påtatt seg hovedansvaret for å utarbeide og fremme nye krav. Ut fra kontakt med Tydal er jeg kjent med at det er nedsatt ei styringsgruppe og arbeidsgruppe som ledes av Tydal kommune. Selbu kommune deltar i begge gruppene. Det samme med Fylkeskommunen. Status for Tydal sitt arbeid er ifølge leder for Styringsgruppa følgende: Tydal vil starte sin del av arbeidet med et åpent folkemøte. De anser det som viktig å høre bygdefolkets meninger i denne saken. Plan for møte og annonsetekst ligger klar for gjennomføring og vil iverksettes så snart den pågående pandemien tillater det.

Selbu kommune

Selbu kommune er Statkraft sin avtalepartner i regulering av Selbusjøen og har med det et lokalt ansvaret for å sikre at de gitte konsesjonsvilkårene blir etterfulgt. Kommunen må derfor kreve at NVE får fortgang i behandlingen av saken som har ligget på deres bord i over et år. I følge Statkraft er de klar til å iverksette de tiltak de blir pålagt. De har avsatte penger til formålet.

Angående søknad om nye konsesjonsvilkår for Nea-Vassdraget oppfordrer jeg Selbu kommune til, i likhet med Tydal kommune, å arrangere et åpent folkemøte om reguleringsbehovet for Nedre Nea. Dette bør arrangeres så raskt et slikt møte kan gjennomføres på grunn av den pågående pandemien. 

Sikringen av Selbusjøen som en framtidig stor ørretsjø er en viktig miljøsak og i hele bygdas interesse.

Powered by Labrador CMS