Debatt

Kjetil Ravlo (lensmann Værnesregionen)

Ansvarlig festkultur i Selbu må vi utvikle i et samspill

Publisert

Dette er et leserinnlegg som gir uttrykk for skribentenes meninger.

Det har vært stor debatt rundt kommunestyrets vedtak som førte til 18-årsgrense på en offentlig fest på samfunnshuset Neatun. Politiet ønsker å redegjøre for bakgrunnen for dette og oppfordrer foreldre til å være tydelige grensesettere.  Samtidig ønsker vi dialog med ungdom, foreldre og arrangører om vegen videre.

Politiet i Værnesregionen og Selbu kommune har siden 2019 arbeidet sammen om å utvikle en ansvarlig festkultur i kommunen. Ei arbeidsgruppe har jobbet med å få like regler i alle kommuner i Værnesregionen, og den leverte en anbefaling til behandling i kommunestyret våren 2020. Den 25. mai 2020 ble saken behandlet etter en debatt i kommunestyret, med følgende vedtak: 

  1. Offentlige fester der det nytes alkohol skal søke om skjenkebevilling. 

2. På enkelte arrangementer kan det åpnes opp for alkoholsalg til tross for at ungdom under 18 år har adgang. Dette kan f.eks. være festivaler, konserter, familieshow, quizkvelder og revyer. 

3. Lag, foreninger og kommunene må stimulere til å arrangere rusfrie arrangementer for ungdom under 18 år. 

4. Politiet skal innskjerpe arbeidet med godkjenning av fester og arrangementer. Reaksjoner mot arrangører som ikke forholder seg til retningslinjene skal vurderes.

Dette er føringer som understøtter innhold og intensjon i alkoholloven. 

I 2020 var det få fester som følge av pandemien, og vi har i høst fått de første søknadene etter gjenåpningen. En skjerpet praksis skaper naturligvis debatt. 

Avisa Selbyggen mener på lederplass 29.10.21 at politiet opptrer autoritært når det etter en flerårig prosess følger opp alkohollov og kommunestyrevedtak. Vi forstår at det blir reaksjoner når en mangeårig festkultur utfordres, men dette utsagnet får stå for redaktørens regning. 

I stedet for å gå inn i den debatten, vil vi gjerne si litt om bakgrunnen for at dagens kultur bør endres. Og en kultur skapes av de som har gått foran, så derfor; 

Kjære foreldre:

Tall fra Ungdata viser at det fortsatt er en høy andel foreldre som tillater ungdom å drikke alkohol. Spesielt i Selbu, der 22 prosent av elevene på ungdomsskoletrinnet får lov til å drikke alkohol hjemme, mot et landsgjennomsnitt på 5 prosent – i følge Ungdata 2020.

Alkoholloven sier at ungdom under 20 år ikke skal ha tilgang til brennevin, og ungdom under 18 år skal ikke ha tilgang til alkoholholdig drikk i det hele tatt. 

Disse grensene er vedtatt av stortinget etter grundige forarbeider og vurderinger basert på kunnskap og forskning. Grensene er satt for å forebygge alkoholens skadevirkninger. Det sier noe om skadepotensialet når grensa for brennevin (22%) er satt til 20 år, altså 2 år etter at du er myndig. 

De områdene av hjernen som styrer trang til utprøving og spenning, utvikles tidligere enn det området som styrer selvregulering og impulskontroll. Ungdom og beruselse er derfor en dårlig kombinasjon. Med beruselse øker sannsynligheten for at ungdom blir utsatt for ulykker, blir involvert i voldssaker eller blir utsatt for seksuallovbrudd. 

Politi og helsevesen ser konsekvensene av vår alkoholkultur hver bidige helg. Fire av fem voldsutøvere, og to av tre voldsoffer, er beruset. 

40 prosent av alle voldtekter er festrelatert. Alkohol er den enkeltfaktoren som skaper mest utrygghet i Trøndelag. Forskning viser at bruk av alkohol og narkotika også bør sees i sammenheng, blant annet fordi tidlig alkoholdebut øker risikoen for bruk av narkotika. 

Med sosiale medier har vi nå fått enda en utfordring, ved at uønskede hendelser på fest blir dokumentert og spredt på nett.    

Som foreldre står vi ikke i valget mellom å gi barna lov til å drikke alkohol eller ikke. Stortinget har satt aldersgrensa. Vi som foreldre skal være tydelige grensesettere og støtte opp under dette.  

Så er vi ikke naive. Noen ungdom vil nok teste grensene og drikke alkohol likevel. Men forskning viser at de som har «kjipe» foreldre, drikker mindre. Dess færre som drikker, dess mindre blir drikkepresset på resten av ungdomsgruppen. Det er heller ingen motsetning mellom det å være en tydelig grensesetter og det å være en trygg voksen som ungdommen kommer til om de har utfordringer. Snarere tvert imot.  Vær til stede og tilrettelegg for rusfrie, sosiale treff for ungdommene. 

Allerede nå i helga kommer en eller flere ungdommer i Trøndelag til å bli involvert i ulykker, kriminalitet eller uønsket hendelser knyttet til alkohol. Klarer vi som foreldre sammen å være tydelige grensesettere, vil vi hver uke fremover forebygge ulykker hvor ungdom omkommer eller blir alvorlig skadet. Vi vil forebygge at unge blir ofre eller gjerningspersoner i volds- og seksuallovbrudd, og at uønskede hendelser oppstår og blir spredt på nett. 

Vær en tydelig grensesetter! 

Og så kjære ungdom og arrangører – alkoholloven og kommunestyrets vedtak setter ikke noen absolutt 18-års grense for fester i Selbu. Men grensa vil avhenge av hvordan arrangør har innrettet festen. Dersom arrangør kan legge fram en plan som viser at lavere aldersgrense er forsvarlig, vil politiet selvsagt understøtte dette. At foreldre og ungdom bidrar til at arrangører lykkes bør være en selvfølge.

Retningen er satt, men vi ser frem til dialog om løsninger med arrangører, ungdom og foreldre i tiden fremover. 

Beste hilsen
Kjetil Ravlo                              
Lensmann

Powered by Labrador CMS