Debatt

12-5 igjen!

Publisert

Dette er et leserinnlegg som gjenspeiler skribentens meninger

Det er store forventninger rundt etablering av datalagringssenter, økt satsing på fiskeoppdrett og andre næringslivssatsinger i Tydal for tiden.  «Er det nå det skjer?» skriver Selbyggen på lederplass. 

Det får vi så absolutt håpe på, vi trenger et skikkelig oppsving i Tydal nå!  Og jeg ser store utviklingsmuligheter for Tydal fremover dersom vi spiller kortene riktig. 

Det viktigste for Tydal er å legge til rette for den økte næringslivssatsinga og samtidig gjøre det attraktivt for folk å flytte hit.  Med tilnærmet null arbeidsløshet og utsikter til en del nye jobber som krever spesiell og høyere utdanning, vil det bli behov for tilflytning, og aller helst fra småbarnsfamilier.  Barnetallene er jo kritisk lave.  Det er derfor særdeles viktig at vi nå er fremtidsrettet og vedtar de riktige tiltakene for å utnytte denne fantastiske muligheten som nå dukker opp i bygda vår.

Men er vi attraktiv nok for å lokke småbarnsfamilier til Tydal og klarer vi å holde på de som er igjen? Det er nemlig ikke tvil om at småbarnsfamilier og ungdom har betalt dyrt for SP’s manglende handlingskraft og den totale mangelen på egne politiske saker. Man kommer heller ikke utenom deres kompromissløse prinsipp om «null eiendomsskatt» – koste hva det koste vil!  

Resultater for barnefamilier og ungdom etter 5,5 år med SP i førersetet:

  • Økning i barnehagesatser på kr.6490,- siden 2019. Tydal har nå makspris som er likt med f.eks Oslo og Trondheim. 
  • 3 uker sommerstengt barnehage fra i sommer. Dette skaper problem for de foreldre som jobber turnus og de som ikke har slekt og nettverk rundt seg.
  • SFO stengt i skolens fridager. Det betyr at mor eller far ofte må ta fri fra jobben på disse dagene.
  • Støtte til lag og organisasjoner nærmest halvert siden 2017.
  • Kommunale avgifter har økt betydelig de siste årene.  Som eksempel har vann og avløps-avgiftene for en normal enebolig økt med kr. 3213,-  siden 2018, og satsene ligger nå høyt over de kommunene vi kan sammenligne oss med.  Småbarnsforeldre må være med å betale på dette på lik linje med andre huseiere.

I tillegg er følgende ordninger for barn/ungdom opphørt de siste årene:

  • Skolemåltid
    • Sommerjobbgaranti for ungdom
    • Stipend til Tydalsungdom under høyere utdanning
    • MOT

Hva er det så Kommunestyret har vedtatt som tiltak for å få flere til å komme til Tydal for å bekle nye jobber?  Jo, de har på siste kommunestyremøte vedtatt at det gis 200.000,- i støtte til de som bygger bolig i bygda. 12-5.

Vil dette være et godt tiltak for tilflyttere? 

Er dette rettferdig overfor de som flytter til bygda for å overta hus/gård eller de som etablerer seg ved å kjøpe bolig for så å rehabilitere? 

JA, mener Senterpartiet, da de stemte blankt ned Arbeiderpartiet sitt forslag om å ta en ekstra runde for å se sammenhengen mellom næringslivssatsingen og tilflyttingsprosjektet. Begrunnelse for vedtaket var at vi  «ikke har tid» til en ekstra runde.  «Det er nå det skjer», sier varaordfører, og han fikk hele den ellers tause SP-gruppa med seg på dette. 12-5 som vanlig!

Det må bestandig være tid til å treffe riktige beslutninger i slike viktige spørsmål.  For meg virker tiltaket lite gjennomtenkt og hele saken burde vært belyst på nytt før endelig vedtak.

Tiltaket treffer ikke målgruppa: Dersom noen får tilbud om jobb i Tydal, vil det forundre meg mye om det første de gjør er å begynne med boligbygging til flere millioner kroner.  Nei, de vil nok først leie bolig ev. kjøpe en billig bolig for å se om de trives i bygda, for deretter å vurdere bygging. Så noen bråhast kan det ikke være.

Urettferdig: Et slikt vedtak er særdeles urettferdig for de som ikke har økonomi til å bygge nytt eller velger andre bo-løsninger.  En småbarnsfamilie som velger å pusse opp et hus er altså «mindre verdt for Tydal» enn en enslig pensjonist som velger å selge sin leilighet i byen for å tilbringe sine siste år i ny bolig i vakre Tydal.  Det mener tydeligvis SP, faktisk alle 12 representantene!

Det er åpenbart for meg at andre tiltak enn tilskudd til ny bolig er bedre for å lokke småbarnsfamilier til Tydal.  Det viktigste for barnefamilier er gode og rimelige oppvekst-vilkår og aktivitetstilbud for barna.  Kanskje bør vi se på de tiltakene ovenfor som SP har kuttet siden de fikk rent flertall i 2015? 

Andre tiltak for å fremme tilflytning kan f.eks være tilskudd til nedbetaling av studielån eller etableringsstøtte/tilflytningsstøtte basert på antall familiemedlemmer. Og det må i hvert fall være uavhengig av om det kjøpes eller bygges bolig!

Det savnes dessuten en helhetlig boligpolitikk og den må blant annet ses opp mot etableringen av datalagringssenteret.  Her vil det bli enorme mengder gratis (?) restvarme som kan utnyttes til oppvarming. 

Dette er en sak som har engasjert mange i Tydal, og det er kjempebra.  Engasjementet i sosiale media har avdekt en gryende misnøye blant en del småbarnsfamilier som bor i Tydal og dette må tas alvorlig.  At SP ikke tar disse signalene er skuffende.

Vi burde se på helheten i de mulighetene som nå dukker opp, men dette har SP tydeligvis ikke tid til. 12-5.

Powered by Labrador CMS