Fælk & følk
Til kakling og begeistring – Selbu Egg leverer
De 7500 hønene hos Selbu Egg har siden oppstarten i september i fjor produsert langt over 1,7 millioner egg. Dette har resultert i egg på døra til selbygger og tydalinger. Snart kommer kanskje eggene enda nærmere folket.
– Det er så bra å få egg levert på døra. Jeg vet at mange er fornøyd. Det eneste er at jeg synes at det er for billig. Jeg kunne godt ha betalt en hundrelapp for å støtte ungdommen og næringa i bygda, forteller Hilde Korstad Kvello, når hun tar imot brettet med egg hun har bestilt. Selbyggen var med på en av leveringsrundene og kan bekrefte at dette er standarden på kommentarene for hele runden. Folk er genuint opptatt av å støtte opp om lokalt næringsliv, og særlig når det er lokal ungdom som står bak.
Skapt egen arbeidsplass
Selbu Egg hadde sin spede begynnelse i 2018 og åpnet dørene i september 2019. Hilde Karin Stokke fikk skilt ut en del av heimgården Nygar´n og sammen med Marit Kulseth begynte de med eggproduksjon. De ønsket å skape sin egen arbeidsplass og de ønsket å gjøre noe nytt. Hilde Karin er oppvokst på gård, men for Marit Kulseth var det en bratt læringskurve.
– Jeg har ikke erfaring med gårdsarbeid fra før, og ingen av oss har tidligere jobbet med eggproduksjon, sier hun.
Men de lærte fort. I september 2019 fikk de hønene, som da var 16 uker gamle. Det første egget fikk de etter 4 dager, og produksjonen startet opp for fullt etter to uker. Hønene skal produsere egg i 62 uker. Da må de skiftes ut, og fjøset må vaskes og stå tomt i ca. 1 måned, før neste innsett. For Marit og Hilde Karin har det gått bra siden oppstart, og de har kommet seg raskt inn på markedet.
– Daglig produserer hønene rundt 7300 egg. Vi leverer ukentlig 50 000 egg til Nortura (Prior), som selger videre til butikkene, og det er mye privatsalg, forteller Hilde Karin Stokke.
Fra Nortura får de i underkant av 1 krone per egg. Privatpersoner kan kjøpe egg på gården gjennom en selvbetjent eggbu, og det er disse de tjener penger på.
– I eggbua vår kan folk kjøpe et brett med 30 egg for 70 kroner. Vi synes at salget på privatmarkedet har gått bra, spesielt på helg, sier Hilde Karin.
Samlebånd og trivselshaner
Flesteparten av eggene verpes mellom klokken 4 og 7 på morgenen. Når de skrur på lyset i fjøset klokka 4, trekker hønene til de mørke rugekassene. Der legger de ett egg, som ruller ned på et helmekanisk samlebånd. Hele produksjonsanlegget er det mest moderne man kan få, og uten selvgjort arbeid og dugnad ville prislappen vært på rundt 6 millioner kroner.
Eggene går via samlebåndet til pakkerommet i fjøset, der jentene sorterer og tørker av eggene. De som er mest skitten legger de til side, og de blir vasket i en enkel bøttevasker. Eggene kommer på rekke og rad nedover samlebåndet, og alle er i omtrent samme størrelse.
– Vi har ganske høy produksjon. Sammen med de 7500 hønene går det to haner, det er for å få opp trivselen til hønene, forteller Marit Kulseth.
Egg på døra
Gården ligger innerst i Innbygda, og de unge damene har vært kreative i måten å nå ut til kunder. Rett før påske begynte de med levering av egg på døra, og responsen ble stor.
– Vi hadde i utgangspunktet tenkt å begynne med eggabonnement der kunden kan bestille egg hver måned, men koronasituasjonen gjorde at vi begynte å ta opp bestilling via facebooksiden vår og levere på døra. Det har gått veldig bra, og jeg tror vi leverte rundt 300 brett før påske. Nå er jo påske en spesiell tid for egg, men vi håper at det går like bra fremover, forteller Hilde Karin Stokke.
I dagene rundt påske laget de også eggesalat. I løpet av to leveringer laget de tilsammen 54 kg hjemmelaget eggesalat. Det er kun de to jentene som driver produksjonen, men de får god hjelp med utkjøringen.
– Det er seks biler som kjører ut for oss. Folk kan bestille gjennom facebooksiden vår, og betale med vipps eller kontant når vi kommer med varene. 17. juni blir den neste utkjøringen, forteller Marit Kulseth.
Gode hjelpere
Onsdag 20. mai var Selbyggen med på utkjøring av egg. En bil skal til Tydal, for Væktarstua har bestilt 12 brett, også privatpersoner i Tydal. I Selbu kjører fem biler, to i Mebonden, og de øvrige har ruter i Innbygda, Vikvarvet, Selbustrand og Øverbygda. Hanne Sundal Kulseth er mor til Marit, og har mange dugnadstimer bak seg for å hjelpe jentene. Dagens rute er Mebonden, og bilen er lastet med 35 brett egg, en stykk journalist, og hansker og håndsprit hun bruker før hver levering. Ruten er ikke stor, men det brukes mye tid på hver kunde.
Hva er det som gjør at du bruker så mye av fritiden din på å levere egg?
– Jeg har vært der mye siden de begynte, og det har vært mye dugnad, men så er det både trivelig og artig å hjelpe. Vi er mange som hjelper jentene, og det er nesten som om vi har blitt en familie, forteller Hanne. I bilen blir det mange samtaler, og Hanne sier at hun har bestemt seg for å gjøre slik som sine foreldre.
– De stilte opp på alt, og det ønsker jeg også å gjøre. Men så må det også sies at det er veldig trivelig å møte alle folkene vi leverer til, og vi får så mange fine kommentarer, forteller Hanne Sundal Kulseth. Hun er helt sikker på at utlevering av egg er noe de kommer til å fortsette med.
Godt mottatt
Kundene som får egg denne dagen er alle som en begeistret for det Hilde Karin Stokke og Marit Kulseth har fått til.
– Vi er veldig fornøyd, og det er fantastisk at dere leverer, kommenterer Hilde Korstad Kvello når hun tar imot eggene.
– Egga er gode og jeg er veldig opptatt av lokalmat. Og så synes jeg at det er veldig billig. 80 kroner for et brett egg med levering, er ikke mye, sier kunde Torild Lien.
– Dette er andre gang vi kjøper. Vi må støtte lokalt, sier Kristen Ingar Garberg,
Den siste leveringen er til «bæssmor» Aslaug Kulseth. Hun kjøper alltid eggene fra barnebarnet sitt, og Hanne sier strengt at hun må huske å betale.
– Vi har bestemt at vi skal ikke slippe opp for noen. Alle må betale, sier hun.
Egg, kjøtt og grønnsaker
Skulle bygdefolket hatt noe negativt å si om Selbu Egg, så er det at det er langt å dra opp til gården for å kjøpe egg. Det har de tenkt å gjøre noe med.
– Vi kan ikke flytte gården, men vi kan flytte eggene. Derfor har vi planer om å åpne en selvbetjent bod i Mebonden som selger gårdsprodukter. Vi kan ikke si når den kommer enda, men vi tenker å selge både egg, grønnsaker og kjøtt, røper Marit Kulseth.
Se flere bilder fra fjøset og egglevering her: