• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
Selbyggen – Lokalavis for Neadalen

Lokalavis for Selbu og Tydal

  • E-avis
  • Bli abonnent
  • Tips oss
Meny
  • Nyheter
  • Fælk & følk
  • Kultur
  • Sport
  • Debatt
  • Tilbakeblikk
  • Video
Logg inn
  • Bestill abonnement
  • Annonsebestilling
  • Kontakt
  • Redaksjon
  • Kundesenter
Nyheter
7 minutter lesetid

Tar første steget mot ny barneskolestruktur

Bodil Uthus
Publisert: 01 februar, 2020 14:00
Oppdatert: 01 februar, 2020 16:56

Sist onsdag behandlet Hovedutvalg helse og oppvekst en foreløpig plan for barneskolestruktur. -Av tre mulige alternativer kan det se ut som forslaget om at elever fra Bell skole og Øverbygda skole samles på Bell skole blir det beste, sier HU-leder Kjell Tore Aftret (AP)
ansatte

-I saksfremlegget er det skissert tre forskjellige forslag til utredning. Forslag 0, å fortsette som nå med dagens struktur, anser jeg som lite aktuelt da det ikke vil gi noen vesentlige innsparinger. Forslag 2, å samle elever fra alle barneskolene i Selbu til en felles barneskole, ser jeg heller ikke som noen realistisk løsning. Da gjenstår forslag 1, som innebærer at elevene ved Øverbygda skole overføres til Bell skole, sier Aftret som understreker at det skal skje en grundig utredning med gode involveringsprosesser før endelig beslutning fattes i kommunestyret.

Sterk nedgang i elevtallet

Størst er nedgangen ved Øverbygda skole som fra skolestart 2020 vil være nede på 41 elever, et tall som ifølge prognosene vil synke ytterligere i årene som kommer. Også Bell skole merker nedgangen i antall elever, fra 225 for noen år tilbake til 181 fra skoleåret 2020, noe som også styrker alternativ 1, mener Aftret.

Bell skole har inneværende skoleår 181 elever, en nedgang på over førti elever i løpet av de siste årene. Foto: Bernt Kulseth

-Bell skole er bygd for cirka 200 elever, og foreløpige vurderinger viser at det er plass for alle elevene fra Øverbygda der. En sammenslåing på Bell kan gjøres uten å forta de store inngrepene, og det er heller ingen store utfordringer med avstander og skoleskyss, sier Aftret som likevel ikke synes dette er noen enkel sak. -Det er alltid mye følelser knyttet til nedleggelse av skoler, og politisk er vi opptatt av å kjøre gode og åpne prosesser der de ansatte og alle berørte parter blir involvert, sier Aftret.

Pålagte innsparinger

Med utgangspunkt i et kommunestyrevedtak av 9. desember i fjor, må den pågående utredninga av ny barneskolestruktur sees i lys av en forpliktende plan hvor det handler om å få ned det totale kostnadsbildet, opplyser Aftret. -Med nytt sykehjem og ombygging av det gamle, samt ny ungdomsskole, står Selbu kommune ovenfor store økonomiske utfordringer. For å få ned driftskostnadene er politikerne pålagt å komme med forslag til tiltak som vil redusere utgiftene med 12 millioner over en treårsperiode. Når vi samtidig vet at 50 elever færre vil medføre et inntektstap fra staten på cirka 5,5 millioner kroner årlig, er det bare en ting å si: Det er bred politisk enighet om at det må tas beslutninger som nødvendigvis vil få store budsjettmessige konsekvenser. Tidsfristen vår er ut året. Da kan vi forhåpentligvis legge fram en god plan for barneskolestrukturen i Selbu, sier Kjell Tore Aftret som er klar på at målet er en plan
som reduserer kostnadsnivået og bidrar til økt handlefrihet uten at det går på bekostning av elevenes læring. -Med bakgrunn i at elevtallet og inntektene går ned, handler det om å opprettholde en god skole Selbu. Det bør vi og skal vi klare, sier hovedutvalgslederen for Helse og oppvekst.

Barnehagestrukturen utsettes

Heller ikke oppvekstsjef Geir Håvard Mebust synes dette er noen enkel sak. -Vi har fått beskjed om å kjøre dette som et pilotprosjekt, og hva som legges i det, håper vi å få avklart i onsdagens møte. I saksfremlegget har jeg skissert tre alternativer til ny barneskolestruktur i Selbu, og jeg håper disse er i tråd med det politikerne ønsker vi skal utrede, forklarer Mebust.

-Jeg har skissert tre mulige alternativer, og håper disse er i tråd med det politikerne forventer og hva de vil vi skal utrede, sier skole- og oppvekstsjef i Selbu kommune, Geir Håvard Mebust.

-Min oppgave er å skissere tiltak som er realistisk å gjennomføre. Elevtalltallet ved Øverbygda skole er nå nede i 41 og vil fortsette å synke i årene som kommer. Når Bell skole har kapasitet til å ta imot elevene fra Øverbygda, synes det opplagt at dette, realistisk sett, blir det mest
gjennomførbare alternativet. En skole kan bli for liten; jeg tror kanskje det begynner å bli en alminnelig forståelse for det, og at tiden er moden for endringer i barneskolestrukturen i Selbu, sier sektorlederen som også er pålagt å utrede ny struktur for de fem barnehagene i Selbu. -Kommunestyret har vedtatt at det skal gjennomføres en total utredning av framtidig barnehage- og barneskolestruktur i løpet av 2020. I forhold til det omfattende utredningsarbeidet som dette krever, samt at vi samtidig er pålagt å utrede barneverntjenesten, har vi bedt om å få utsette utredningen av barnehagestruktur til 2021, sier Geir Håvard Mebust.

Øverbygda skole er den av barneskolene i Selbu som har merket nedgangen i antall fødte barn mest. Inneværende skoleår har skolen 41 elever, og prognosene viser en ytterligere nedgang de neste årene. Foto: Svein Hilmo.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
Påvirker ikke ungdomsskolen

Uansett hva resultatet blir, så vil utredninga av ny barneskolestruktur ikke medføre noen endringer i byggeplanene for ny ungdomsskole, opplyser ordfører Ole Morten Balstad. -Anbudsgrunnlaget er ferdig og omtrent klart for utsending, så det blir ingen endringer her. Ny ungdomsskole vil bygges som planlagt, og det gjenstår nå kun noe finpussing før dokumentene er ferdig. Ungdomsskolen blir et stort løft både med tanke på selve skolen og andre funksjoner som basseng og kultursal, så det er liten tvil om at dette blir et stort fremskritt for Selbu, også når det gjelder infrastruktur og utvikling, sier Balstad i en kommentar til Selbyggen.

Selbustrand skole har i dag ca. 60 elever, og prognosene fremover viser at dette elevtallet vil holde seg stabilt


Telefon
73 81 08 80
Kontakt oss
firmapost@selbyggen.no
Åpningstider
Hverdager 08.00-15.30.

Redaktør og daglig leder
Ingar Lien
Journalist/ass. redaktør
Svein Hilmo
Annonse- og abonnementsansvarlig
Kirsti Aune Bårdsgård

  • Email
  • Facebook
  • Instagram

Kundeservice: Bestill abonnement // Elektronisk utgave // Annonsebestilling // Kontakt // Personvernerklæring // Om informasjonskapsler
Om Selbyggen: Fakta Selbyggen

Selbyggen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Se også Redaktøransvar.

Selbyggen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2020 © Selbyggen.

Selbyggen © 2021 · Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media - hamarmedia.no

Personvern og cookies

Selbyggen er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene du ser og bruker.

Les mer