Nyheter

Her viser Stian Aspaas og familien fram smaksprøver av speket, gravet og varmrøkt røye. Fra venstre: Stian, mor Marianne, eldstesønnen Aksel (6) og far Rune med minstegutten Magnus.

Smaken av Sylan falt i smak

Publisert Sist oppdatert

Lokalmatprodusenter i Tydal har starta nettverket Smaken av Sylan. Dette var den første matfestivalen hvor nettverket markerte seg.

Smaken av Sylan er oppretta under Næringsforeningen i Værnesregionen (NiV).

Norwegian Fish Farms var en av bedriftene fra nettverket som hadde stand under matfestivalen på Stjørdal. De driver landbasert oppdrett av røye i Tydal, og i fjor tok de over lokalene etter forrige driver på Løvøya.

Der driver han oppdrett av røye fra yngel til matfisk. Fra eget slakteri leverer han fersk fisk til interesserte kjøpere. Han håper at han etter hvert skal få utvidet salget betydelig med større leveranser til grossistleddet.

– Muligheter for større produksjon

– Jeg er i en svært tidlig fase med firmaet, men har tro på at dette skal gi muligheter for mye større produksjon. Røyas opprinnelse er fra Grønnsjøen og er stedegen røye.  En del av fisken vi produserer blir videreforedlet. Vi kan tilby speket røye, varmrøkt røye og gravet røye. Slik responsen er her på matfestivalen, gir det i hvert fall grunn til optimisme, forteller Aspaas.

Han kommer fra Buvika, men bor også i Gressli. Han har både sin mor og far og to unge sønner med på laget i røyeproduksjonen.

Skal bygge opp produksjonen

I tillegg til videreforedling av fisken, leverer han mest fersk røye til grossist i isoporkasser på is.

– Jeg er jo fortsatt i ferd med å bygge opp produksjonen. Jeg har tro på at vi skal komme opp i en produksjon på flere titalls tonn, sier Stian Aspaas.

Ketil Nilsen og Ragnhild Østby Nilsen tilbyr ulike produkter fra Sjursgård Vestre.

Villsau og villfisk fra Østby

Ekteparet Ragnhild Østby Nilsen og Ketil Nilsen på Sjørsgård Vestre i Østby hadde også stand under matfestivalen på Stjørdal. De har drevet kjøtt- og ullproduksjon fra ursau i ti år. For fire år siden startet de også med foredling av villfisk fra Essandsjøen.

Da ble melkerommet på gården bygd om til sløyeri og røkeri. Lokalmatbedriften i Østby har altså foredlet produktene fra både villsauen og villfisken siden den gang. Ulla på villsauen har særdeles lange fibre.

Sauene går ute hele året

Ketil forteller at villsauene i utgangspunktet går ute hele året. Men de har mulighet til å gå inn under tak, noe de fortrinnsvis gjør når det regner. Kulde og snø bryr de seg ikke om. Saueslaktinga foregår hjemme på gården med Brandsfjell mobile slakteri, så kjøttet der er «ureist», og dette videreforedles av Fjellvilt på Brekken.

Kjøtt, fisk og garn

Her kan Ragnhild og Ketil framby røkt pinnekjøtt, saltet pinnekjøtt, varmrøkt lammelår og ferske lammelår. Dessuten selger de garn av helårsull i naturfargene svart, lys grå, mørk grå, beige og hvit, i tillegg til lammefeller og sauefeller. Og ikke minst selger de altså røye fra Essandsjøen.

Powered by Labrador CMS