Per Knudsen Arkitektkontor AS (pka ARKITEKTER) skal omgjøre dagens sykehjem til heldøgns omsorgsboliger. Visjonen for det nye Nestatunet er et levende bygg med hageanlegg og dyr og en møteplass mellom generasjoner.
– Nestatunet skal bli et funksjonelt bygg med gode uteområder, og et sted der generasjoner møtes på tvers, sier arkitekt Nina Kielland, ansvarlig arkitekt for Nestatunet. Sammen med kollega og arkitekt Karin Skjåk-Bræk har de satt «Leve hele livet», Stortingsmelding 15 (2018) som utgangspunkt for de nye omsorgsboligene.
Når Selbyggen møter arkitektene utenfor det som skal bli Nestatunet, kommer de rett fra et brukermedvirkningsmøte, der frivillige organisasjoner som Sanitetsforeningen og Pensjonistforeningen ble representert, i tillegg til ansattrepresentanter fra kommunen. Selbyggen møter arkitektene sammen med Helse- og sosialsjef Ragnhild Wesche Kvål og Kristin Østbyhaug, som skal være tjenesteleder på det nye Nestatunet.
Hjemlig bygg med natur
Planen er å omgjøre dagens sykehjem til 15-20 nye leiligheter med heldøgns omsorg. Det meste av interiøret i dagens sykehjem skal rives, og de skal bygge leilighetene slik at de blir som et ordentlig hjem. Leilighetene blir utleieleiligheter, som skal betjenes av hjemmetjenesten. Planen er et levende senter med dagaktiviteter, og det tilrettelegges for dagplasser for hjemmeboende.
– Vi kommer til å bruke mye tre og mye farger. På det nybygde sykehjemmet skal hver dør få egen farge, og vi kommer til å videreføre dette på omsorgsboligene. Vi har ikke landet på antall leiligheter enda, men det kommer til å bli mulig for par å bo sammen i noen av dem, forteller arkitekt Nina Kielland, prosjekteringsgruppeleder og koordinator av arkitektur og teknikk.

Omsorgsboligene planlegges med integrert teknikk likt det nye sykehjemmet, der tekniske hjelpemidler er bygget inn i vegger og tak slik at de ikke synes.
– Personløfteheis er lagt inn i arkitekturen slik at den ikke stikker ut og sengeromskanaler skal legges inn i veggene. Dette er grep for at rommene skal oppleves mer hjemlige og varme, sier arkitekt Nina Kielland.
Dagens sykehjem er fra 1987, og det ble bygget med mange fleksible løsninger. Arkitektene ser for seg et åpent fellesområde, som henvender seg mot sentrum og adkomstplassen til bygget.
Arkitektene Kielland og Skjåk-Bræk er veldig opptatt av at ute og inne skal henge sammen. De ønsker å bygge balkonger i andre etasje, slik at hver boenhet får mer nærhet til naturen. Å ta utgangspunkt i et eldre bygg er også veldig god miljøbruk.
– Men vi må gjøre det funksjonelt, og det kan være vanskelig for mange å forestille seg hvordan det blir. Inne er det i dag lavt under taket, men vi skal ta noen arkitektoniske grep, og det kommer til å bli helt annerledes, sier Kielland.

Eplehage, dyr og lekeapparat
Uterommet er vesentlig. Prosjektgruppen er enig om at de ønsker å flytte asfalten til baksiden av bygget, slik at det blir et grønt hageanlegg med stier på fremsiden, der også lekeapparat er tegnet inn.
– Slik kan vi få til et møte mellom generasjoner. Vi kan flytte parkeringsplassen til baksiden av bygget, og vi anbefaler å bygge et hønsehus i sansehagen, sier Nina Kielland.
Arkitektkontoret har tegnet flere lignende bygg, og de har god erfaring med å få dyreliv inn i hagen.
– Det å lage gode møteplasser er noe vi jobber med hver dag. Her er uterommet viktig, og vi anbefaler å ha noe dyreliv inn i hagen. Vi lover en helt annen type hageanlegg, der vi selvfølgelig tar hensyn til tilgjengelighet, sier Kielland.
Tjenesteleder Kristin Østbyhaug er fornøyd med planene for Nestetunet. Hun bekrefter at sansehagen nå er omdøpt til «Eplehagen».
– Det skal bli epletrær og kanskje plommetrær. For oss er det viktig å få til et fint uterom som henger sammen, der biltrafikken er flyttet bort. Like viktig er det at inngangspartiet på nedsida blir oppgradert, og at det blir enklere for de som trenger lett adkomst til bygget. Vi har en plan for at det blir både mer praktisk og finere, sier Østbyhaug.

Helse- og sosialsjefen skyter inn:
– Vi ønsker at området skal bli brukt, at folk kommer og bruker hagen, selv om de kanskje ikke har noen å besøke på Nestatunet. Det hadde vært fint om for eksempel folk i barselpermisjon bruker området. Vi ønsker å få dyreliv og lekeapparat inn i eplehagen, om det blir kopplam eller høner finner vi ut av, sier Wesche Kvål, og fortsetter:
– Nestatunet skal bygges slik at det blir et levende bygg. Man skal ha et meningsfullt liv livet ut, og selv om man bor i omsorgsbolig skal man fortsatt kunne være en del av samfunnet. For å få til dette må vi ta noen grep. Det handler om stedsutvikling av Selbu sentrum, sier Wesche Kvål.
Hva med eldresenteret?
Det er nærliggende å da spørre om hva skjer med eldresenteret. Tidligere er det rettet spørsmål om eldresenteret skal flyttes til Nestatunet. Det har vært snakket om at dagens bibliotek skal flyttes dit eldresenteret i dag ligger, og at eldresenteret skal få rom i nye Nestatunet. Forslaget har vakt reaksjoner fra frivillige organisasjoner som Pensjonistforeningen og Sanitetsforeningen. Spesielt er sistnevnte svært kritiske til at eldresenteret flyttes.
– Inngår eldresenteret i planen for det nye Nestatunet, Ragnhild Wesche Kvål?
– Vi vet ikke per i dag hva som kommer til å skje med eldresenteret, men vi ønsker å legge til rette for at mye av den samme aktiviteten som i dag foregår i eldresenteret også kan foregå i det nye bygget. Det er derfor representanter fra frivillige organisasjoner er med i planleggingen. De skal være med og si hva som skal til for at bygget skal kunne fungere for dem. Vi ønsker at dette skal bli en god løsning for framtida, og som bidrar til liv og aktivitet, ikke bare for de som bor i byggene, men for hele lokalsamfunnet, sier helse- og sosialsjefen.

Endelig beslutning i desember
Arkitektene er nå i skissefasen, og de tror de har funnet løsningen på hvordan det blir innvendig med leiligheter og fellesrom på Nestatunet. Forprosjektet begynner de med til høsten, da går de mer ned på detaljplan. I november begynner de å flytte over beboere til det nye sykehjemmet.
– Brukermøte nummer tre er allerede på fredag, her skal alle aktuelle parter være med å si sin mening. Vi har fått skisser fra arkitekter, og funksjonene vi skal ha i bygget blir nå avklart, sier tjenesteleder Kristin Flakne Østbyhaug.
Først til høsten skal kommunen ta en politisk beslutning.
– Til høsten skal det legges klar en prosjektskisse. Endelig beslutning skal tas i desember, sier helse- og sosialsjef Ragnhild Wesche Kvål. Hun forteller at omsorgsboligene skal bygges med tanke på finansiering fra Husbanken, som pleier å støtte denne typen funksjon.
– Forutsetningen er at vi får midler fra Husbanken. De kan dekke med inntil 45 prosent per leilighet, sier helse- og sosialsjefen.
– Ettersom vi tar utgangspunkt i et eldre bygg er det ikke mulig å skreddersy løsninger, men å bygge for funksjonalitet er mulig. Nestatunet skal være et bygg som møter fremtidens behov, og slik vi bygger det skal det stå i minst 30 år til, sier arkitekt Nina Kielland i pka-ARKITEKTER.