Kommende onsdag starter en gruppe på 40 soldater øvelse i Sylan. Skimarsjen skal vare en uke og de skal gå fra Gammelvollsjøen, via Essand til Væktarstua.
Vi starter ved Gammelvollsjøen på onsdag og går innover mot Essand, der vi skal innom Fjellguidens lavvocamp. Derfra går turen mot Væktarstua som er det endelige målet for marsjen, forteller Mikael Uglem, som er øvingsleder.
Trener overlevelse
Øvelsen er fredsmessig, det vil si at det ikke skal øves på krigshandlinger. – Vi skal ha fokus på overlevelse under strenge vinterforhold.
Vi skal trene på nødbivuakk, vi skal overnatte i snøhule og det vil også bli isbading underveis. Vi må ta høyde for at ikke alle nordmenn er født med ski på beina lenger, så det er viktig at vi får slik trening, sier Uglem. Det er viktig at soldater lærer å respektere vær og klima. – Vi kan komme opp i situasjoner som vi kanskje ikke skulle ønske at vi var i. Vi må lære oss å respektere vær og klima og det handler om å gjøre oss selv robuste, slik at vi igjen kan utdanne soldater, sier Uglem. En viktig del av øvelsen er makkersjekk. – Vi skal øve på flere typer mestring og da er makkersjekk viktig. Vi skal passe på hverandre, både med tanke på frost- og kuldeskader, men også psykisk
oppfølging. Dette med å følge opp hverandre er noe Forsvaret legger stor vekt på hele året, sier Mikael Uglem
Utdanne instruktører
Gruppen som skal være med på øvelsen er i hovedsak ansatte i forsvaret og en del ledende menige. – Ledende menige har utvidet førstegangstjeneste og de er inne i 18 måneder. De skal fungere som hjelpeinstruktører, og får verdifull kunnskap gjennom en slik øvelse, sier Uglem. Gruppen som skal til fjells er fra Baseforsvarstaktisk skole ved Ørland Flystasjon, men de er nå midlertidig stasjonert på Værnes. – Oppdraget vårt er å utdanne vaktsoldater, og da må vi ha den
nødvendige kunnskapen selv for å fungere godt som instruktører. Det var også en tilsvarende øvelse i fjor, sier Uglem. Værforholdene spiller en viktig rolle. – Vi håper at vi kan få noen fine dager i fjellet, men også at det blir litt ruskevær slik at vi får best mulig utbytte av øvelsen, sier Uglem.
Historikk underveis
Øvelsen foregår til dels i historiske områder. – Vi skal jo øve i områdene der mange av Armfeldts karolinere møtte sin skjebne. Vi har derfor også lagt inn litt historie underveis, sier Uglem, som sier de har et godt samarbeid med lokale instanser. – Vi vil rette en stor takk til
Tydal kommune, Fjellguiden, Thomas Angells stiftelser og Væktarstua, som har vært med på å sette rammer og lagt til rette for at vi skal nå våre mål, sier han. Selv om det er en skimarsj vil det følge med to snøscootere. – Det er mest av sikkerhetsgrunner at vi har med oss snøscootere. Forsvaret har generell dispensasjon for bruk av snøscooter, men vi skal så langt det lar seg gjøre holde oss til faste løyper. Er det folk som er ute i området og treffer på oss er det bare å ta kontakt. Det samme gjelder om noen har spørsmål om virksomheten, det er bare å kontakte meg som øvingsleder, sier Mikael Uglem.