Fælk & følk
Martin skal åpne spisested og hotell i Flora
Det er et fantastisk syn som møter en når man går inn i lokalene til gamle Flora skole i dag. Med ett føles det ut som man befinner seg på et filmsett, og at Scarlett O’Hara skal komme valsende ned trappa i en eller annen silkekjole.
Se video nederst i saken.
Det er tsjekkeren Martin Funda som står bak dette herskapelige universet. Snart er han klar til å åpne dørene og by folk på ekte håndverk – både på interiør- og matfronten.
Herskapelig i Flora
I det Selbyggen ankommer er Martin i full gang med å sette ned planter i en rundkjøring som er anlagt på gårdsplassen. Flere har muligens lagt merke til at det i løpet av den siste tiden har foregått noe i og rundt den gamle skolen i grenda. Noen nysgjerrige sjeler har fått stikke hodet innom døra for en sniktitt. Andre har også fått prøvesmake maten.
– De som har vært her har gitt oss ekstremt gode tilbakemeldinger, så dette blir spennende, sier Martin begeistret.
Ingen vei tilbake
Martin er født og oppvokst på et sted litt utenfor Praha i Tsjekkia, og han er utdannet møbelsnekker. Han kom til Norge i 2000 og bosatte seg i Selbu i 2006. I 2013 kjøpte han eiendommen i Flora med bolighus og den gamle skolebygningen. Han ble forelsket i plassen.
– Jeg syns dette var et fantastisk sted, og jeg trives virkelig godt her, sier han.
En rolig kveld for ca. 1,5 år siden satt Martin i bolighuset som han omtrent var ferdig med å renovere. Han hadde ikke så mye å ta seg til, og det var heller ingenting av interesse som gikk på TV.
– Da tok jeg med meg brekkjernet inn i skolestua og begynte å ta ned veggene. Da var det ingen vei tilbake. Den opprinnelige planen var å bruke bygget som verksted, men det tok nok ikke lang tid før ideen om herskapshus vokste frem i meg. Da begynte jeg å samle på ærverdige ting fra bruktbutikker og gjenbrukstorg i hele Trøndelag. Du vil ikke tro hva folk kaster, sier Martin.
Martin har alltid blikket med seg i jakten på gjenbruksskatter. Disse håndlagede gullfatene fra en marokkansk restaurant skulle kastes. Det skulle også disse eksklusive menymappene fra MS Fram.
Fokus på gjenbruk
Stort sett alt av interiør i huset er gjenbruk. Noe som igjen gjør det hele til et bærekraftig og miljøvennlig konsept. Gamle og ødelagte møbler og gjenstander har blitt restaurert av møbelsnekkeren på en imponerende måte. I tillegg har han fått samlet opp interiør fra andre hoteller.
– Jeg har gjort en del jobber for Hotel Prinsen i Trondheim, og når de skulle skifte ut interiøret fikk jeg ta det gamle med meg, sier Martin og viser frem minibarene som skal plasseres på hvert rom i andre etasje.
Planen er å bruke vinteren til å stelle i stand seks soverom i samme stil og komfort som resten av huset.
Et av soverommene skal få det han kaller et «særnorsk preg».
– Der skal jeg kjøre på med klassisk norsk stil. Jeg har til og med fått tak i et elghode som skal henge på veggen der. Det tror jeg kan bli et populært rom for turister, sier Martin.
Fiskemulighetene ved elva er også noe han ser potensiale i.
– Jeg har mange kompiser som gleder seg til å komme hit for å prøve fiskelykken, forteller han.
En mening bak alt
At dette er en nevenyttig mann med sans for interiør er det ingen tvil om. Hver eneste krik og krok har en plan, og hvert eneste objekt i alle rom har en mening eller historie. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene.
Mye av interiøret er spesialdesignet av Martin selv. Blant annet utsmykninger i taket, utskjæringer på bjelker og møbler, samt gulvet i spisesalen. Sistnevnte er inspirert av gulvene i et tsjekkisk slott. I taket henger gamle kjerrehjul fra hjemlandet som han har ordnet lamper av. Den eksklusive belysningen på veggen ble til ved hjelp av stål fra Telco. I salongen er veggene dekket med ekte skinn, som igjen prydes av et gevir utformet på en typisk europeisk måte.
– Det er viktig for meg at alt har en mening, og at tingene gjerne har en fin historie bak seg, sier Martin.
Han har dog måttet bli enig med huset på et par punkter. Flere nisjer har dukket opp underveis som han har valgt å bruke til interiørets fordel.
– Da vi begynte å rive veggene her dukket det opp både åpninger og andre hulrom. I stedet for å kle det igjen, valgte jeg å bruke det i interiøret, sier han og peker på bokhyllen bak den ene spiseplassen, og det lille vinduet oppe i hjørnet.
Skal servere tsjekkisk øl
Han skjønner at folk kan være skeptisk til ideen, og sier at han har fått spørsmål om det virkelig kan gå an å få kunder dit.
– Jeg har god tro på at dette skal slå an hos både innbyggere i Selbu og Tydal, hyttefolk og turister. Vi skal satse på god service og god mat i særegne lokaler. Det finnes ikke mange steder å ta en pils på kveldstid her i Selbu, så en spennende nyhet er at vi skal tilby ekte tsjekkisk øl fra Praha, sier Martin stolt.
Mat fra bunn
Broren til Martin er utdannet kokk og servitør, og det er han som skal ha ansvaret på kjøkkenet i restauranten.
I likhet med huset skal også maten basere seg på skikkelig håndverk.
– Vi ønsker ikke å basere oss på halvfabrikata, men skal ordne alt fra bunn. VI skal sette opp et drivhus på gårdsplassen der vi skal dyrke grønnsaker og urter selv. Menyen skal ikke være så stor, men basere seg på god mat fra både det norske og tsjekkiske kjøkken, informerer Martin.
Andre ansatte kan jobbe på turnus og bo i andreetasjen under jobboppholdet hvis de ikke bor i nærområdet.
Arbeidsjern
Han har stort sett holdt på alene, etter ordinær arbeidstid. Noen venner har vært innom og hjulpet til fra tid til annen, men det aller meste har han gjort på egenhånd.
– Det er veldig slitsomt å jobbe med det samme hjemme på kveldstid som man gjør på dagtid, men jeg har virkelig kost meg med dette. I min ordinære jobb som snekker har jeg som regel en designer over meg. Her kan jeg ta alle avgjørelsene selv, sier Martin som har lang erfaring med snekkerarbeid og interiør fra utelivsbransjen i Trondheim. Mye av interiøret stammer også derifra.
– Jeg hadde en kompis som kjøpte en gammel restaurant der han ønsket å fjerne alt av interiør med en gang. Jeg fikk det, og kjørte opp og ned fra Trondheim hele natta for å få med meg alt. Det er skikkelige kvalitetsmøbler, sier Martin mens han drar hånden over ryggen på den italienske designerstolen.
Planer for uteområdet
Uteområdet begynner også å ta form.
– Her skal vi sette opp en grill, sier Martin og viser frem den ene kortsiden på huset der det er bygd opp et felt med rustikke jernplater med en romslig platt foran.
I det ene hjørnet av gårdsplassen er det satt av et område han skal omskape til lekeplass for barn. Foran hoveddøren står det fortsatt igjen en del arbeid, men fundamentene som er satt ned til søylene bærer løfter om herskapelig luksus også der.
– I fremtiden har jeg planer om å rydde vekk litt skog ned mot elva for å få utsikt, og sette opp et platå og en badstue som mine gjester kan benytte seg av, sier Martin.
Trøndelags vakreste toalett
Martin ønsker å skape noe helt spesielt i den gamle skolebygningen – en helhetlig opplevelse.
– Jeg vil til og med at toalettbesøket skal oppleves fint, sier han og viser frem de luksuriøse tapetene han har valgt ut til «det aller helligste», før han fortsetter:
– Jeg har også spurt en del kvinner om hva de ønsker seg av et toalett, og har kommet frem til at det skal alltid stå friske roser der inne sammen med noen gode parfymer. Min ambisjon er at det skal bli Trøndelags vakreste toalett!
Nærmer seg åpning
Snart er det endelig klart til å vise frem til alle hva han har holdt på med, og at det faktisk er alvor. Han gleder seg.
– Dette er nå en drøm som går i oppfyllelse, sier han ydmykt mens han trekker frem den gode hjelpen han har fått fra lokale bedrifter:
– Folk har vist meg mye tillit. Det tror jeg er fordelen med å etablere seg på et lite sted. XL Bygg spesielt er et sted der jeg har fått mye god hjelp.
Han ønsker å holde åpent så mye som mulig, både på ettermiddager og helger, og sier at mer detaljer rundt det kommer når åpning blir bestemt. I tillegg ønsker han å kunne tilby lokalene til selskaper som konfirmasjon og bursdag.
– Jeg har også planer om å arrangere kvelder med live musikk, kanskje vi kan skaffe noen kjente artister etterhvert også, sier Martin lurt.
Fremtidig levebrød
Martin ser for seg en fremtid i Selbu, og at dette stedet skal bli hans levebrød på sikt.
– Jeg merker at det begynner å bli slitsomt å pendle til Trondheim herifra hver dag. Det hadde vært fantastisk å kunne ansette seg selv på dette stedet med tid og stunder. Først får vi se hvordan det blir mottatt, avslutter en spent Martin Funda.