Nyheter

Rune Sandø, kokk i organisasjonen Unge Kokker, mener det går an å gjøre noe mer ut av tilberedning av mat på bål enn bare å grille pølser. Foto; Unge Kokker.

Bålmat er mer enn pølser

Publisert Sist oppdatert

De fleste av oss har lett for å ty til pølser når det skal grilles, men i lengden kan dette bli både kjedelig og ikke så sunt. Kokken Rune Sandø i organisasjonen Unge Kokker har mange gode tips til deg som ønsker variasjon. Hva med å trylle frem en god wok neste gang du er ute på tur?

Unge Kokker er en ideellorganisasjon med 10 års erfaring med å formidle matkunnskap og folkehelse forbarn og ungdom i hele Norge. Organisasjonen har fokus på ungdomsmedvirkning ogung til ung, samt fremme spennende og sunn matlaging, og tilbyr kreativekokkekurs. Disse kursene ledes av profesjonelle kokker.

I tillegg tilbyr UngeKokker kurs, foredrag og læringsmateriell til voksne som arbeider med barn ogunge, til lærere innen mat- og helsefaget på ungdomsskolen, og tilkantineansatte i videregående skole. I Unge Kokkers verden henger et suntkosthold, en god helse og ivaretagelse av miljøet, tett sammen med smaksrik ogspennende mat. Unge kokker er også involvert i strategiarbeidet for innovasjoni Helse Midt-Norge.

Ta middagen rundtbålpannen

I en tid hvor man kanskje har bedre tid enn vanlig til å lage mat og behovet for å hygge seg er stort, er det mange som griller når de er på tur. For de fleste av oss er det vanligst med pølser fordi det er lettvint, men i lengden blir det kanskje litt kjedelig og heller ikke så sunt. Med inspirasjon fra kokken Rune Sandø i Unge Kokker og litt forberedelser og kan du imponere med gode og smaksrike retter på tur. Eller hva med å ta middagen rundt bålpannen en ettermiddag?

Rune Sandø har lang erfaring i å kurse barn og unge i matlaging, og han har også kurs om bålmat. Fargerike og velsmakende retter som wok med grønnsaker og fisk og wraps med tacolaks er på menyen når han holder kurs.
-Hemmeligheten er å forberede alt hjemme og pakke ingrediensene forsvarlig, sier Sandø.
Her er en av hans anbefalinger:

Grønnsakswok med fisk, 4 porsjoner.

Fisk, beregn ca 150 gram pr person.
2 porsjoner risnudler
2 paprika, rød
1 brokkoli
3 gulrot
150 g sukkererter
4 ss olje
1 lime
4 ss soyasaus, glutenfri. Her anbefales en soyasaus med redusert saltmengde.
5 ss sweet chilisaus

Utstyr med på turen:
Bålpanne, olje til steking, redskaper til å røre i maten, bestikk, tallerkener.

Foreberedelser hjemme:
1. Kok nudlene som beskrevet på pakken. 
Sil av kokevannet og avkjøl med kaldt vann. Legg nudlene i en pose. Ta litt olivenolje i posen så unngår du at nudlene klistrer seg sammen.
2. Vask og rens paprika, brokkoli, gulrot og sukkererter, og skjær dem i biter
3. Del fisken i terninger.
4. Pakk alt forsvarlig.

Oppgaver ute:
5. Stek fisken, krydre med ønsket mengde av salt og pepper. Når fisken er ferdigstekt tar du den ut av bålpanna og legger den til sides.
6. Stek grønnsakene raskt på høy temperatur
7. Når grønnsakene er nesten ferdig tilsetter du nudlene, limesaft, soyasaus og sweet chilisaus.
8. Bland godt
9. Ha i fisken.
10. Smak til med eventuelt mer soya- og sweet chilisaus

-Men i disse karantene tider så er det også like enkelt og godt å lage wok inne. Så om man ikke kan gå ut, så kan man også lage hjemme på eget kjøkken. Bålpannen byttes ut med komfyren og ellers så er det bare å følge utstyrslisten, sier Rune Sandø.

Powered by Labrador CMS