Nyheter
Både arrangør og produsenter måtte tenke helt nytt
I fjor var 225.000 mennesker innom Trøndersk matfestival i Trondheim. I år var det umulig å invitere til en slik enorm presentasjon av kulinariske godbiter i byen. Her måtte det tenkes nytt.
Trøndersk matfestival har i løpet av de siste årene blitt utviklet til å være landets største festival for lokalmat.
Les egen artikkel om to av de lokale produsentene her.
Festivalen arrangeres av Oi! Trøndersk mat og drikke. Daglig leder Aslaug Rustad forteller at i stedet for å avlyse årets festival, tok de kontakt med samtlige trønderske ordførere om muligheter for å kjøre gjennom et desentralisert opplegg under mottoet «Trøndersk matfestival – et sted nær deg».
Oppslutningen fra ordførerne var overveldende. Derfor ble det arrangert mindre festivaler på en rekke steder i landsdelen, gjerne ut fra forskjellige opplegg.
Blant annet skjedde dette i helga på torget i Stjørdal. Der presenterte 20 lokalmatprodusenter sine varer.
Kortreist mat
– Her har vi med produsenter fra Selbu, Tydal, Meråker, Frosta og Stjørdal som alle har med det vi kan kalle ureist eller i hvert fall særdeles kortreist mat. Dette er blant annet produsenter der mange av dem ellers selger sine varer gjennom Rekoringen, forteller Jon Uthus i Næringsforeningen i Værnesregionen.
Omstilling ble en nødvendighet
– Den situasjonen som oppstod i forbindelse med pandemien, gjorde det nødvendig å tenke nytt. Vi kan se at nettopp dette også har gitt positive utslag. Produsentene har vært nødt til å samarbeide nærmere med hverandre, noe som også har gitt resultater i form av flere nye produkter som de blant annet får testet ut her. Koronaen gjorde omstilling til en nødvendighet, og det er altså kommet mye positivt ut av nettopp det, sier Aslaug Rustad.
Matopplevelser
Selbyggens utsendte reporter tilbrakte tre timer på torget i Stjørdal lørdag. Blant de mange delikatessene var det kjøtt og fisk i utallige varianter, samt velsmakende korn-, melke- og bærprodukter. Mange av produktene var økologiske. Noen økologiske grønnsaker kunne man også få kjøpt, men i det store og hele var det aller meste animalske matvarer. Matfestivalen var nok neppe stedet for folk med veganske holdninger. Største delen av storfeproduktene kom fra den gamle kurasen «sidet trønderfe», en rase som er vel verdt å ta vare på.
De som besøkte matfestivalen i Stjørdal, kan skrive under på at det finnes et rikt utvalg lokalmatprodusenter i regionen.