• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
Selbyggen – Lokalavis for Neadalen

Lokalavis for Selbu og Tydal

  • E-avis
  • Bli abonnent
  • Tips oss
Meny
  • Nyheter
  • Fælk & følk
  • Kultur
  • Sport
  • Debatt
  • Tilbakeblikk
  • Video
Logg inn
  • Bestill abonnement
  • Annonsebestilling
  • Kontakt
  • Redaksjon
  • Kundesenter
Nyheter
7 minutter lesetid

-Alle som har makt i integreringspolitikken burde komme til Granby-konferansen

«Mennesker på vandring. Integrering i bygd og by» var temaet for årets Granbykonferanse. Nå er det besluttet at konferansen avlyses.
«Mennesker på vandring. Integrering i bygd og by» var temaet for årets Granbykonferanse. Nå er det besluttet at konferansen avlyses.
Bodil Uthus
Publisert: 09 mars, 2020 11:07
Oppdatert: 09 mars, 2020 11:07

-Små lokalsamfunn er best på integrering, og det blir helt feil at kommuner med færre enn 5000 innbyggere ikke skal få lov til å ta imot innvandrere og asylsøkere, sier Anne Beathe Tvinnereim.

22.april blir nestlederen i Senterpartiet å finne på talerstolen under den siste Granby-konferansen som arrangeres i Selbu. Den anledningen har hun tenkt å utnytte for alt den er verdt.

-Det er første gangen jeg får muligheten til å si noe om hvor viktig små lokalsamfunn er for integrering av flyktninger og asylsøkere. I nasjonal målestokk er det helt unikt at Selbu med sine knappe 4000 innbyggere klarer å akselerere en sånn konferanse. Alle som har makt og myndighet i integreringspolitikken burde komme til Granby-konferansen, sier Tvinnereim som i foredraget sitt vil ta utgangspunkt i det hun benevner som tillitssamfunnet.

-I Norge er det høy tillit mellom folk, og det er en stor kvalitet med samfunnet vårt. Tillit mellom folk oppstår når de har møteplasser og omgås sosialt. Hvis vi skal lykkes med integreringen, må vi sørge for at innvandrere og nordmenn møtes. Små, oversiktlige lokalsamfunn er etter min mening flinkere til å se enkeltmennesker. Det er ikke så lett å falle helt utenfor. Tillitssamfunnet, som vi er så stolte av, må omfatte alle hvis det skal bestå. Derfor bør små kommuner i distriktene få bosette flyktninger. De har rett og slett unike forutsetninger for å lykkes, mener Anne Beathe Tvinnereim.

Spennende foredragsholder på årets Granby-konferanse: Anne Beathe Tvinnereim er nestleder i Senterpartiet, fylkesråd for klima og miljø i Viken, arbeider ved Tankesmia Agenda i Oslo og har en fortid som jazzmusiker og korist. Foto: Kaja Bruskeland og Elen Sonja Klouman.
Deler ut Integreringsprisen for tredje gang

En av Granby-konferansens fremste støttespillere er banksjef Svein Ove Sandvik. På vegne av Selbu sparebank deler han i år ut Integreringsprisen for tredje gang.

-Bakgrunnen for at Selbu sparebank engasjerer seg i Granby-konferansen er at vi er opptatt av integrering og ser at vi må gjøre vårt beste for å ta vare på den store ressursen som våre innvandrere og nye landsmenn er for landet vårt. Granby-konferansen har satt Selbu på kartet og er den beste arenaen for alle som ønsker å bidra til en god integrering, sier Sandvik som heller ikke i år tror det blir vanskelig å finne verdige kandidater til prisen som er på 10 000 kroner og deles ut under konferansen.

-Tidligere prisvinnere er Selbu Bygdekvinnelag og Røde Kors Omsorg. I år har vi mottatt 38 søknader til de midlene vi hvert år deler ut til allmennyttige formål. Vi ser at mange lag og organisasjoner i Selbu er dyktige til å ta vare på flyktninger og innvandrere, og jeg antar at vi allerede har flere gode kandidater til Integreringsprisen, sier Svein Ove Sandvik som i år også har fått med seg Nidaros sparebank og Åsen sparebank til å støtte Granby-konferansen.   

-Granby-konferansen har satt Selbu på kartet og utgjort en vesentlig forskjell i forståelsen av innvandring- og intergeringsproblematikken, sier banksjef Svein Ove Sandvik som på vegne av Selbu sparebank i år deler ut Integreringsprisen for tredje gang. Foto: Ingar Lien.
Uten fortid – ingen framtid

-Temaet for årets konferanse er «Mennesker på vandring – intgrering i bygd og by», og målsettingen er å se dagens innvandring både i et historisk og nåtidsperspektiv, sier Granby-konferansens evigvarende alter ego, Inger Granby.

-Det er i fortiden veien inn i framtida fører, og sjøl om de ytre forholda har forandret seg enormt   siden den norske utvandringen skjøt fart på midten av 1800-tallet, er det mange likhetstrekk i det å etablere seg i et fremmed land da og nå. Det menneskelige indre har ikke forandret seg så mye, og behovet for fellesskap med noe som er kjent og trygt er akkurat det samme for dagens innvandrere til Norge som det var for norske menn og kvinner som vinket farvel til alt de hadde kjært her hjemme og satset på å bygge seg en ny tilværelse i et nytt og ukjent land, sier Granby som kjenner den norske utvandringshistorien bedre enn de fleste.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
Nøkkelen til forståelse

-I de tre, fire første generasjonene holdt de norske nybyggerne i Amerika sammen i tykt og tynt. De holdt på det norske språket og kulturtradisjonene, de etablerte skoler der undervisningen foregikk på norsk og de bygde kirker med norske pastorer, sier Granby som tror at nettopp dette tidløse og all-menneskelige behovet for tilhørighet og fellesskap med noe som er kjent og kjært, er nøkkelen til forståelse av dagens innvandring i Norge.

-Når det er så få flyktninger og innvandrere igjen i Selbu og Tydal, har det klart sammenheng med arbeid og skole. Men den viktigste årsaken til at mange flytter tror jeg er behovet for tilhørighet og fellesskap med likesinnede. Dette behovet blir spesielt sterkt når vi står i det ukjente. Da søker vi alle til våre egne. Dette evige, uforanderlige aspektet ved det å være et menneske på vandring blir det viktigste for meg å fram på årets konferanse, sier Inger Granby som på spørsmål om hun synes det er vemodig at årets Granby-konferanse blir den siste i Selbu, svarer at hun er stolt over at de klart å arrangere fire konferanser som alle har vært fullsatt og glad for at konferansen fra neste år videreføres i Drammen.

-Det er vemodig å bli 77 år og ikke klare å holde på lenger. Men samtidig er jeg veldig glad for det vi har fått til og ser at Granby-konferansen vil få et større fundament i Drammen som er en av Norges største innvandrerbyer, avslutter Inger Granby.  

-Ja, det er litt vemodig å bli 77 år og innse at en ikke klarer å stå på som før lenger, men samtidig er jeg veldig glad og stolt over det vi har fått til og vil takke alle som bidratt til at Granby-konferansen har blitt det den har blitt, og at den nå videreføres i Drammen, sier Inger Granby

Telefon
73 81 08 80
Kontakt oss
firmapost@selbyggen.no
Åpningstider
Hverdager 08.00-15.30.

Redaktør og daglig leder
Ingar Lien
Journalist/ass. redaktør
Svein Hilmo
Annonse- og abonnementsansvarlig
Kirsti Aune Bårdsgård

  • Email
  • Facebook
  • Instagram

Kundeservice: Bestill abonnement // Elektronisk utgave // Annonsebestilling // Kontakt // Personvernerklæring // Om informasjonskapsler
Om Selbyggen: Fakta Selbyggen

Selbyggen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Se også Redaktøransvar.

Selbyggen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2020 © Selbyggen.

Selbyggen © 2021 · Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media - hamarmedia.no

Personvern og cookies

Selbyggen er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene du ser og bruker.

Les mer