• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
Selbyggen – Lokalavis for Neadalen

Lokalavis for Selbu og Tydal

  • E-avis
  • Bli abonnent
  • Tips oss
Meny
  • Nyheter
  • Fælk & følk
  • Kultur
  • Sport
  • Debatt
  • Tilbakeblikk
  • Video
Logg inn
  • Bestill abonnement
  • Annonsebestilling
  • Kontakt
  • Redaksjon
  • Kundesenter
Nyheter
4 minutter lesetid

Ønsker barnevernstjenesten tilbake til Selbu

-Barnevernsreformen vil gi kommunene økt handlingsrom til å prioritere ressurser og innrette tjenestetilbudet etter lokale forhold og behov. Barnevernstjenesten i Værnesregionen har ikke levert, og det er på høy tid at Selbu vurderer å ta tilbake denne overordna viktige tjenesten, sier Svein Ove Dyrdal som blant annet støtter seg på en rapport fra Nordlandsforskning.
Bodil Uthus
Publisert: 12 februar, 2020 06:07
Oppdatert: 12 februar, 2020 21:46
Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Kommunestyret i Selbu har fattet vedtak om at barnevernstjenesten skal utredes. Mulige alternativer til dagens barnevernstjeneste i Værnesregionen skal legges fram til politisk behandling innen 1. august.

-Det er på høy tid at Selbu kommune vurderer nye muligheter for barneverntjenesten, mener, Svein Ove Dyrdal (AP).  

-Som folkevalgte har vi sammen med kommunenes administrative ledelse et overordna ansvar for en tjeneste som de siste fire, fem åra er utøvd på en meget kritikkverdig måte av barnevernstjenesten i Værnesregionen. Hvert år bruker Selbu kommune cirka 4 millioner kroner på barnevernet, og det er på tide at vi stiller spørsmål ved bruken av disse ressursene og om tjenestene som leveres står i henhold til kravene som stilles i barnevernloven og kommuneloven, sier Dyrdal.

Ny barnevernsreform

Tilstedeværelse og nærhet til brukere og institusjoner, samt forebyggende aktivitet, er viktige elementer som kommunestyret nå forventer blir utredet, sier Dyrdal og viser til en stortingsproposisjon som legger føringer for endringer i barnevernloven.

-En ny barnevernsreform er på trappene, og i det forberedende arbeidet blir det understreket hvor viktig det er at barnevernets virksomhet sees i sammenheng med det øvrige tjenestetilbudet til barn og familier. Samarbeid og tverrfaglige tilbud er ofte en forutsetning for at barna skal få den hjelpen de trenger, og barnevernets kompetanse og virkemidler bør ofte kombineres med tiltak i barnehage og skole, samt fra helsetjenesten og NAV, sier Dyrdal som viser til rapportering om at mange barn og foreldre uttrykker at de opplever barnevernstjenesten som lite samordnet og koordinert, eller at samarbeidet i for liten grad resulterer i handling.

-I forslaget til endring i barnevernloven pekes det på at barnevernet i for liten grad deler informasjon som er viktig for andre tjenester, og at barnevernstjenesten enkelte steder kan fremstå som lukket og krevende og samarbeide med. Flere tjenester kan være involvert i barnas liv, uten at disse kjenner til hverandres tiltak, sier Dyrdal som er klar på at han ønsker barnevernstjenesten tilbake til Selbu.  

Forskning styrker kommunalt barnevern

Forskingsinstituttet Nordlandsforskning har kartlagt erfaringer med interkommunalt barnevernssamarbeid basert på et utvalg av kommunale tjenester. I rapporten framgår det betydelige forskjeller på hvordan vertskommuner, som har det operative ansvaret for det interkommunale samarbeidet, og de øvrige samarbeidene kommunene, oppfatter samarbeidet. Blant annet vises det til at om lag 40 prosent av rådmennene i samarbeidene kommuner gir uttrykk for at de har lite kontroll med utgiftene til barnevernet, mens under 20 prosent av rådmenn i vertskommunene gir utrykk for det samme. Videre viser rapporten at også fylkesmennene deler bekymringen flere av de samarbeidene kommunene gir uttrykk for. Interkommunalt samarbeid kan bidra til brist i kommunikasjonen mellom barnevernstjenesten, den enkelte kommune og øvrige kommunale tjenester. Det fortelles også om svak rapportering til rådmenn i samarbeidene kommuner, og flere høringsinstanser peker på at økt kommunalt ansvar for barnevernet kan medføre behov for større fagmiljøer og dermed økt omfang av samarbeid mellom kommuner, heter det i rapporten fra Nordlandsforskning.

Hitra og Frøya viser vei

Men ikke bare forskning; også konkrete eksempler fra trønderske kommuner kan vise vei for Selbu, mener Svein Ove Dyrdal.
-Hitra og Frøya hadde lenge et interkommunalt samarbeid om barnevernstjenesten, men etter flere tilsynssaker med avvik, måtte de foreta seg noe. Etter at samarbeidet ble avsluttet våren 2016, er barnevernet nå i full aktivitet i kommunal egenregi. I tråd med intensjoner i loven om barnevernstjenester, registrerer rådmannen nå en positiv kursendring i barnevernet, sier Dyrdal som ser fram til en befaringsrunde på øykommunene i forbindelse med den pågående utredningen av barnevernstjenesten i Selbu.

Les også: https://selbyggen.no/2020/nyheter/vaernesregion-budsjettet-ma-2-millioner-opp/

Telefon
73 81 08 80
Kontakt oss
firmapost@selbyggen.no
Åpningstider
Hverdager 08.00-15.30.

Redaktør og daglig leder
Ingar Lien
Journalist/ass. redaktør
Svein Hilmo
Annonse- og abonnementsansvarlig
Kirsti Aune Bårdsgård

  • Email
  • Facebook
  • Instagram

Kundeservice: Bestill abonnement // Elektronisk utgave // Annonsebestilling // Kontakt // Personvernerklæring // Om informasjonskapsler
Om Selbyggen: Fakta Selbyggen

Selbyggen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Se også Redaktøransvar.

Selbyggen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2020 © Selbyggen.

Selbyggen © 2021 · Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media - hamarmedia.no

Personvern og cookies

Selbyggen er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene du ser og bruker.

Les mer