Debatt

Selbyggens leder: Frisk satsing

Publisert Sist oppdatert

Næringslivet har fått en hard trøkk i år, med inntektstap, permitteringer, oppsigelser og restriksjoner som har vanskeliggjort mye virksomhet. Noen har til og med måttet gå til det alvorlige skrittet og melde oppbud. I Neadalføret var det reiselivsnæringen som fikk den store trøkken i første omgang. Verden stoppet opp i mars, og det meste av årets inntektspotensiale falt bort over natta. Selv om det er en gradvis gjenåpning, er det mye av det tapte som aldri kan tas igjen.

Vi har hatt en sommer hvor mange nordmenn har feriert i eget land. Dette har redusert en del skadevirkninger, men bedrifter som i stor grad baserer seg på utenlandske feriegjester har nok ikke oppnådd vanlige besøkstall. I tillegg er det restriksjoner som gjør at det ikke er mulig å utnytte kapasiteten. Allikevel har vi ikke registrert sutring og klaging fra noe hold. Alle har brettet opp armene og tatt tak i situasjonen.

Uavhengig av korona har allikevel reiselivet i Neadalføret blitt fattigere. Vi har mistet Jøvra, den la ut på den lange ferden fra Sjøbygda til Tønsberg for to uker siden, og de nye eierne har hatt en fin tur langs kysten, i følge oppdateringer på sosiale media. Lindesnes ble passert tidligere i uka, og den nye hjemmehavna er snart nådd. Nei, vi har nok ikke brukt båten så mye vi kunne ha gjort, men samtidig er det begrenset hvor stort marked det er, så lenge heller ikke det omkringliggende markedet har utnyttet tilbudet.

Nå må vi krysse fingrene for at lokomotivet i Neadalens reiseliv, Norsk Radio- og Fjernsynsmuseum får sin fremtid sikret. Det må vi for all del få beholde, nå som også Granby Gård har forsvunnet fra kartet over turistattraksjoner. Det samme gjorde Selbu Husflid i sin tidligere form, selv om det er kommet en erstatning i Selbu Husflidscentral.

Vi gleder oss stort over at Jentene på tunet nå åpner sjokoladefabrikk med kafé og gårdsbutikk. Når de kommer i gang for alvor med opplevelser og kurs knyttet til kjernevirksomheten er det et reisemål som har et stort potensiale. Det er frisk satsing når det brukes et tosifret millionbeløp på å pusse opp et fjøs, eller en låve, for å satse på et så spesielt produkt. Kvaliteten har de bevist at de har gjennom flere internasjonale utmerkelser. Nå gjelder det at kvantiteten kommer.

Vi gleder oss også over at Trondhjems Turistforening endelig har kunnet starte byggingen av en ny turisthytte ved Ramsjøen. Det har vært en lang kamp for å komme så langt. Når det gjelder fjellturisme så har Neadalføret med sine fjell tatt imot mange fjellvandrere, både på flerdagersturer, dagsturer og kortere turer i sommer. Den gjengse oppfatning er at nærmiljøet leverer. Vi har ikke samme potensiale for masseturisme som magnetene på Vestlandet og i Nord-Norge, men vi har eldorado tett innpå oss, som mange må få oppleve.

Det investeres stort i Neadalføret for tiden. De nevnte investeringene er noe, investeringer i fornybar energi, både opprusting av eksisterende anlegg og nye anlegg er store. Det investeres også stort innen kommunal sektor, og etterspørselen etter næringsareal er for tiden også stor. Nå må vi samle oss og stå sammen om markedsføring og promotering av det vi har. Det har andre turistmål gjort i sommer, og det er grunn til å frykte at vi har sakket akterut der, dessverre.

Powered by Labrador CMS