Et liv på prærien er tittelen på boka som rørosingen Ragnar Kokkvoll ga ut tidligere i år. Der kan vi blant annet møte storfamilien Slind, som utvandra fra Selbu til Nord-Amerika. Snart går et nytt opplag i trykken.
Boka er en oppfølger til På flukt, som Ragnar Kokkvoll ga ut i 2017. Ifølge forfatteren selv er det en fordel å ha lest den første boka før man gir seg i kast med oppfølgeren.
– Den første boka handler om norsk kvinnehistorie og hvordan ugifte mødre ble behandla, mens den andre boka tar for seg norsk utvandring til Canada, sier Ragnar Kokkvoll.
På flukt forteller historia om mora Sina Dale og dattera Betsy Ovedie. Den følger Sina hele veien fra fødestedet Mittet i Romsdalen, til Ålesund, deretter til Hommelvika og så til Ålen. Ålbyggene viser medfølelse og storsinn overfor de nyankomne, og Sina og dattera slår seg ned i bygda. Etter et par år gifter Sina seg med småbrukeren og gruvearbeideren Ole Trøhaug. Tidene er vanskelige, og etter noen år emigrerer familien til USA og deretter til Canada.
En familie fra Selbu
Historien fortsetter i Et liv på prærien, som ble utgitt i vinter. Boka følger den lille familien i jakta på et sted der de kan begynne et nytt liv. De slår seg ned i den norske kolonien Dahlton i provinsen Saskatchewan. I boka møter vi mange andre nordmenn som har emigrert, deriblant storfamilien Slind fra Selbu. Den består av Sivert og Mali og deres sønner Ole, Gunder og Ola med familier. Slind-familien emigrerte en gang rundt 1890.
– Jeg har gjort research på utvandringa fra Selbu, hvor det var kolossalt mange som emigrerte. Jeg har også fått mange opplysninger fra Donald Slind, som er etterkommer etter Slind-familien, forteller Kokkvoll.
– Massevis å sette seg inn i
Ragnar Kokkvoll har fått erfare at det å skrive ei bok basert på historiske kilder er et møysommelig detektivarbeid.
– Det har vært massevis å sette seg inn i, og det har vært givende og interessant å arbeide med dette, sier Kokkvoll.
– Tar du deg noen kunstneriske friheter også?
– Ja, jeg har vært nødt til det, blant annet med familien Slind. Det framgår at dette er en sterkt religiøs familie, i alle fall Sivert. Bøkene er en blanding av historiske fakta og mest mulig sannsynlig diktning, sier Kokkvoll.

Har blitt kjent med etterkommere
Ragnar Kokkvoll forteller at bokprosjektet har vært en lærerik reise inn i dette nokså ukjente kapitlet av norsk historie.
– Norsk emigrasjon til Canada er det skrevet lite om. I arbeidet med boka har jeg besøkt Dahlton tre ganger. Jeg er blitt kjent med etterkommere etter de som kom på samme tid som Sina og ektemannen Ole. Jeg har reist rundt på landsbygda, langs endeløse veier og gjennom endeløse kornåkre. Jeg har besøkt små steder der folk fortsatt elsker lutefisk, og jeg har snakket med mennesker som fortsatt kan noen ord norsk, sier Kokkvoll.
Han legger til at Et liv på prærien er blitt godt mottatt, og i starten av august kommer et nytt opplag ut.
Les også: Verdenspremiere og ny duo i Selbukirka