Kultur

Sjokoladeboller laget som snurreboller.

Oppskrift: Verdens beste sjokoladeboller fra Norges beste konditor

Publisert

Konditor Sverre Sætre har både OL-gull og VM-gull i kokkekunst. Nå deler han oppskriften på sine sjokoladeboller ekslusivt med Selbyggens lesere.

– Dette er verdens beste sjokoladeboller. Hvis man ønsker å imponere ordentlig kan man lage snurreboller. Forbløffende enkelt når man har lært det, og det gir et veldig flott resultat, sier Sverre Sætre, som ønsker å dele oppskriften med Selbyggens lesere.

Oppskriften er hentet fra Sjokoladeboka, som ble kåret til Årets beste kokebok i 2019.

Oppskriftene er hentet fra Sjokoladeboka. Årets beste kokebok i 2019. Forlaget Press/Tommy Andersen

10 stk. 

Grunndeig:

  • 500 g mel
  • 1 egg 
  • 2,5 dl melk romtemperert
  • 80 g sukker
  • 1 ts salt (ca. 3 g)
  • 2 ts kardemomme (ca. 6 g)
  • 25 g fersk gjær
  • 75 g usaltet smør, romtemperert i terninger (bruker du saltet smør bør du redusere saltmengden i oppskriften med halvparten)

Elt sammen alle ingrediensene bortsett fra smør, enten for hånd eller ca. 10 min i en kjøkkenmaskin til du får en fast og elastisk deig. Ha i smøret, elt videre til deigen blir smidig og seig. Sett til heving til dobbel størrelse, det tar vanligvis ca. 1 time. 

Fyll:

  • 60 g finhakket mørk sjokolade
  • 40 g romtemperert smør 
  • 50 g sukker

Ha deigen over på en melet benkeplate. Kjevle den ut i en firkant på ca. 35 x 35 cm. Bre et tynt lag smør utover deigen. Dryss over sukker og sjokolade. Brett så deigen dobbelt.

Kutt ca. 2 cm brede og 35 cm lange strimler av deigen parallelt med kortsiden av rektangelet. Strimlene skal så snurres i to omganger til de får en «sneglehusform».

Sett de ferdige snurrebollene til heving under et klede eller plastfolie til de har fått dobbel størrelse, det tar ca. 1 1⁄2 time. 

Stek bollene på ca. 200 °C til de er gylne, det tar ca. 12 minutter. 

Dryss med melis eller ha på melisglasur laget på vann og melis før servering 

Tips

Pensle bollene med like deler egg og vann som er sammenvispet, med en gang de kommer ut av ovnen. Varmen får egget til å stivne og bollene blir blanke og fine.

Tips

Nøkkelen til luftige boller er lang nok hevetid. Ikke gå videre i bakingen før deigen har hevet ordentlig, tar det lengre tid enn jeg antyder i oppskriften er mitt beste råd å bare smøre seg med tålmodighet og vente. Det vil du garantert være glad for når bollene er ferdige.

Variasjon

– Jeg liker best sjokoladebollene mine med biter av mørk sjokolade i, men du kan også bruke melkesjokolade, hvit sjokolade, eller en blanding av forskjellige sjokoladetyper. Baker du ut bollene med vanlig form, dropper du selvfølgelig smør og sukker under utbakingen, og har heller i sjokoladebiter i forbindelse med at du baker ut hver enkelt bolle.

Lag også Sverre Sætres sjokoladetrøfler

Powered by Labrador CMS